Historici.nl

Gepubliceerd op 10-10-2016

1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis verkozen tot Beste Geschiedenisboek Aller Tijden

1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis is door de lezers van Historisch Nieuwsblad verkozen tot het beste geschiedenisboek dat ooit is verschenen in het Nederlands taalgebied. Het boek, dat verscheen in 2013 en samengesteld is door Els Kloek, is een verzameling van biografieën van historische vrouwen die in de vergetelheid zijn geraakt.

Top 250

Historisch Nieuwsblad initieerde de verkiezing van het Beste Geschiedenisboek Aller Tijden ter gelegenheid van zijn 25-jarige bestaan. Afgelopen maanden hebben duizenden geschiedenisliefhebbers uit een longlist van 250 geschiedenistitels hun eigen top 10 samengesteld. Dit resulteerde in een prachtlijst met tien historische meesterwerken. Opnieuw kon het lezerspubliek zijn stem laten horen, nu door op één titel te stemmen. Ruim tweeduizend mensen gaven gehoor aan deze oproep. De meeste stemmen kreeg Els Kloeks encyclopedie over historische vrouwen.  Op de tweede editie van het Geschiedenis Festival dat door Historisch Nieuwsblad wordt georganiseerd, werd vandaag de eerste prijs aan Els Kloek en haar team overhandigd.

Tien jaar werkte Els Kloek aan de biografieën van 1001 beroemde, beruchte, opmerkelijke, geliefde, slechte en invloedrijke vrouwen. Met deze uitverkiezing zijn deze vrouwen niet meer te negeren. Uit de reacties van stemmers blijkt dat zij waarderen dat er ‘eindelijk een boek geschreven is waaruit blijkt dat vrouwen ook geschiedenis hebben geschreven’.

Op de tweede plaats eindigde Het pauperparadijs. Suzanna Jansen beschrijft in deze bestseller twee eeuwen armoede in Nederland aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis. Nummer drie is de klassieker De eeuw van mijn vader van Geert Mak: een biografie van Nederland in de twintigste eeuw.

In de Top 10 staan verder drie winnaars van de Libris Geschiedenis Prijs: Congo van David van Reybrouck, De stamhouder van Alexander Münninghoff en De Boerenoorlog van Martin Bossenbroek.

Persoonlijke verhalen

De Top 10 toont een voorliefde voor Nederlandse geschiedenis. Er is een duidelijke voorkeur voor boeken die een groot thema uitlichten aan de hand van kleine, persoonlijke verhalen. Verder laat het grote aantal stemmen voor Kloeks vrouwenencyclopedie zien dat de tijd waarin geschiedenis alleen ging over Grote Mannen definitief voorbij is.

De totale lijst van 250 geschiedenisboeken is samengesteld door de redactie van Historisch Nieuwsblad in samenwerking met bekende historici als Hans Blom, Herman Pleij, Marita Mathijsen en Fik Meijer. Deze lijst blijft als canon permanent raadpleegbaar via www.beste-geschiedenisboeken.nl.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.