Historici.nl

Gepubliceerd op 23-09-2016

4 november 2016: KNHG Jaarcongres voor Historici, Rijksmuseum Amsterdam

Samenwerken voor Geschiedenis

4 November in het Rijksmuseum Amsterdam

logo_knhg

POSITION PAPER

PROGRAMMA

In de ochtendsessie van het KNHG Jaarcongres ‘Samenwerken voor geschiedenis’ zal het Position Paper, opgesteld door de KNHG werkgroep Beroepsethiek, over de professionele identiteit van de historicus centraal staan.

Integer, betrouwbaar, onafhankelijk en verantwoordelijk: dat moeten we als historici (kunnen) zijn. Hoe zorgen we daarvoor? Het KNHG wil de kritische reflectie op onze normen en waarden versterken. Op 4 oktober verschijnt het positon paper van de Werkgroep Beroepsethiek. We roepen alle vakgenoten op om daarover op 4 november samen in dialoog te gaan. Berber Bevernage houdt de openingslezing, daarna start het debat met pitches van vijf historici over dilemma’s uit hun beroepspraktijk. Martine Gosselink en Tim Riswick zijn gespreksleiders en gebruiken stemsoftware voor directe feedback vanuit het publiek.

‘Samenwerken voor geschiedenis’, de slogan van het KNHG, krijgt dit Jaarcongres ook op andere manieren uitwerking. Na de ochtendsessie over beroepsethiek volgt een middagsessie over de historiografie van de Lage Landen. Hierin wordt voor de eerste keer de  Low Countries History Award uitgereikt. Twee internationale experts bespreken in deze sessie de state of the artBenjamin Schmidt en Ana Crespo Solana. Daarna volgt een derde sessie waarin twee nieuwe activiteiten van het KNHG gelanceerd worden: Jong KNHG en de Historicidagen 2017. In de derde sessie is, naast een korte update door het bestuur, ook ruimte voor inbreng vanuit de leden zelf: dit Jaarcongres reikt de Werkgroep Andere Tijden twee prijzen uit voor sociale geschiedenis.

Het KNHG is de beroepsorganisatie voor historici in Nederland. We verbinden historici en komen op voor de belangen van historici en van het vak, vanuit de overtuiging dat historische kennis van groot maatschappelijk belang is.

Steun ons werk!

Meld je aan als nieuw lid en kom GRATIS naar het Jaarcongres voor Historici.

Ben je al lid? Dan geldt de speciale ledenkorting: €35 in plaats van €70; voor studenten en promovendi: €20 in plaats van €30. Aanmelden via het aanmeldformulier of info@knhg.nl

Kijk voor het programma in onze agenda!

 

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.