Historici.nl

Gepubliceerd op 29-09-2021

Van Abbemuseum: Assistent Conservator

Het Van Abbemuseum in Eindhoven is een van de meest toonaangevende musea voor hedendaagse kunst in Europa. Het museum heeft een uitgebreide internationale collectie van 3.150 kunstwerken, waaronder sleutelwerken van Joseph Beuys, Marc Chagall, René Daniëls, Marlene Dumas, Sheela Gowda, Patricia Kaersenhout, Gülsün Karamustafa, Iris Kensmil, Oskar Kokoschka, John Körmeling, El Lissitzky, Paul McCarthy, Pablo Picasso, Martha Rosler en Lidwien van de Ven, waarvan een selectie wordt getoond. Het museum stelt vragen op het gebied van kunst en samenleving op een experimentele manier aan de orde.

Openheid, gastvrijheid en kennisuitwisseling zijn voor het Van Abbemuseum van belang en we prikkelen onszelf en onze bezoekers om over onderwerpen na te denken, bijvoorbeeld over de rol van de collectie als cultureel ‘geheugen’ of over het museum als publieke ruimte. Door internationale samenwerking en uitwisseling is het Van Abbemuseum bovendien een plaats waar creatieve kruisbestuiving plaatsvindt. Een bron van verwondering, inspiratie en verbeelding.

Ondersteun jij onze conservator en de kunstenaars bij het opzetten van een tentoonstelling? Houd jij overzicht over alle details die het verschil maken? Dan hebben wij een mooie parttime vacature!

Assistent Conservator

32 uur per week

 • Jij zorgt voor inhoudelijke en praktische ondersteuning van de conservator, de kunstenaar en het projectteam bij de totstandkoming van tentoonstellingen. Je zorgt voor alle informatie op detailniveau die nodig is om een tentoonstelling op te zetten én tot een succes te maken.
 • Jij zorgt voor het actief verzamelen, archiveren en doorgeven van allerlei informatie die nodig is om een tentoonstelling op te zetten. Bijvoorbeeld formaat, materiaal en andere specificaties van de kunstwerken en installaties.
 • Ook lever je beeld- en tekstmaterialen op die we kunnen gebruiken bij marketing, communicatie en bemiddelings- en educatie projecten. Je redigeert ook publicaties bij tentoonstellingen, projecten en onderzoeken.
 • Je doet research voor of rondom tentoonstellingen/ projecten om de conservator te ondersteunen bij de realisatie hiervan.
 • Je begeleidt samen met de conservator onderzoekers uit het research programma van het Van Abbemuseum.
 • Je organiseert zelfstandig kleine tentoonstellingen in ‘het oog’ en ‘de gang’. Je voert hier zelfstandig het projectmanagement uit inclusief zorg voor begroting en budget.

Collega Antoine: “je hebt een verbindende rol tussen de artistiek inhoudelijke en praktische aspecten van de tentoonstelling, zodat de voorbereidingen soepel verlopen“.

Openheid, gastvrijheid en kennisuitwisseling zijn voor het Van Abbemuseum van belang en we prikkelen onszelf en onze bezoekers om over onderwerpen na te denken, bijvoorbeeld over de rol van de collectie als cultureel ‘geheugen’ of over het museum als publieke ruimte. Door internationale samenwerking en uitwisseling is het Van Abbemuseum bovendien een plaats waar creatieve kruisbestuiving plaatsvindt. Een bron van verwondering, inspiratie en verbeelding

Met wie doe je dat?
Je werkt intensief samen met de conservator van de tentoonstelling, je collega’s binnen het Van Abbemuseum die bijvoorbeeld presentaties of marketing verzorgen en de kunstenaars.

Hoe maak jij het waar?

 • Je hebt minimaal hbo denkniveau en werkervaring in de culturele sector als projectmanager, programmamanager of als junior curator.
 • Je weet wat er in het huidige artistieke en maatschappelijke discours speelt rondom dekolonialiseren, demoderniseren en feministische interseksuele praktijk.
 • Door het internationale karakter van het Van Abbemuseum is het kunnen spreken en schrijven van Nederlands en Engels belangrijk.

Hoe maken wij jou blij?
Met een baan waarmee je impact hebt op de stad en dagelijks bezig bent met kunst. En een informele organisatiecultuur, waar oog is voor een goede werk- en privébalans. Verder mag je rekenen op:

 • een jaarcontract. Als we van beide kanten tevreden zijn, wordt het omgezet naar een vast contract;
 • max. € 3.176,- bruto per maand bij 36 uur per week);
 • 23 vakantiedagen per jaar (als je fulltime werkt). Hiernaast kun je ADV dagen opbouwen en zo in totaal ongeveer 10 weken verlof opnemen per jaar. Werk je in deeltijd, dan is dat natuurlijk naar rato;
 • een vrij besteedbaar bedrag van 17,05% van je brutosalaris. Dit bestaat onder andere uit de vakantie- en eindejaarsuitkering en levensloopbijdrage;
 • een vergoeding als je met het OV reist. Of een vergoeding als je ‘groen’ reist. Dus als je wandelt, fietst of per e-bike komt;
 • ruimte om jezelf te ontwikkelen door cursussen en trainingen;
 • een werkplek in het centrum van Eindhoven. Ook kan je thuiswerken.

Kom jij het maken voor Eindhoven?
Wij maken samen Eindhoven. Een wereldspeler die barst van de kennis, creativiteit en kunde. En van de energie. Met diezelfde energie werken wij aan de stad van vandaag én de toekomst.

Diversiteit en gelijke kansen
Als museum geloven we dat diverse teams betere resultaten boeken. Daarom ontvangen we graag jouw sollicitatie, als je voldoet aan onze wensen. Ongeacht je achtergrond, geslacht/gender, beperking, seksuele oriëntatie, religie/overtuiging of leeftijd.

Solliciteren kan tot en met 3 oktober. We lezen in jouw motivatiebrief graag wat jij voor Eindhoven komt maken met jouw talenten. Met vragen over de procedure of arbeidsvoorwaarden kan je terecht bij Anke Smits, recruiter via 06 18625140 . Heb je nog inhoudelijke vragen? Mail naar applications@vanabbemuseum.nl.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Van Abbemuseum: Medewerker Digitale Archivering
Door Redactie Historici.nl
Van Abbemuseum: Medewerker Digitale Archivering Collectie
Door Redactie Historici.nl
Van Gogh Museum: Assistent Conservator
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.