Historici.nl

Gepubliceerd op 24-08-2023

Manager Collecties – Limburgs Museum

Verrassend én verfrissend. Eigenzinnig én prikkelend. Het Limburgs Museum laat mensen op een andere manier kijken. We brengen op originele en inspirerende wijze de bijzondere historie van Limburg tot leven. Met onze tentoonstellingen, events en verhalen dragen we bij aan maatschappelijk bewustzijn. We brengen niet alleen geschiedenis aan het licht, maar plaatsen die ook in een bijzonder daglicht. We zoeken onbekende verhalen uit het Limburgs verleden, die voor iedereen fascinerende inzichten bieden voor het leven van vandaag en morgen.

Met onze programmering in de drie musea (het Limburgs Museum in Venlo, het Limburgs Museum op Locatie en online via Ons Limburgs Museum) vertellen we de verhalen van Limburg en haar bewoners aan de hand van drie inhoudelijke en maatschappelijke themalijnen.

Het Limburgs Museum. Van ós. Voor iedereen.

Manager Collecties

28 uur per week

Ben jij de drijvende kracht achter de afdeling Collecties, die de nieuwe koers implementeert en daarmee een geheel nieuwe collectiepresentatie in de komende jaren (mede) mogelijk maakt? Heb je de ambitie om de collectie representatiever verder uit te bouwen en mee te werken aan het presenteren van de verhalen van Limburg?

Ter versterking van ons huidige team zijn wij per direct op zoek naar een manager Collecties (28 uur per week). Je geeft leiding en richting aan de afdeling Collecties (9 medewerkers) en ontwikkelt deze afdeling verder in lijn met de (nieuwe) koers van het Limburgs Museum. De Manager Collecties vervult een belangrijke rol in de ontwikkeling van een digitaal collectie ecosysteem op basis van linked open data voor ons.limburgsmuseum.nl.

De collectie van het Limburgs Museum bestaat uit drie kerncollecties:

 • Archeologie: deze kerncollectie biedt een aansluitend chronologisch overzicht van de aanwezigheid van de mens in dit gebied van de vroegste steentijd tot heden.
 • Beeldcultuur: deze kerncollectie staat voor de artistieke en/of documentaire verbeelding van onderwerpen uit de Limburgse geschiedenis en cultuur.
 • Cultuurhistorie: deze kerncollectie bestaat uit getuigenissen van het cultuurhistorische verleden van Limburg.

De afdeling Collecties is verantwoordelijk voor het beheer en behoud van onze collectie volgens de geldende internationale standaarden. Ook verzorgt de afdeling de samenstelling en het onderzoek naar de collecties en de (digitale) toegankelijkheid ervan voor het publiek. Verder ben je verantwoordelijk voor het onderhoud van de vaste presentaties in het Limburgs Museum.

De nieuwe koers van het museum heeft geleid tot een verscherping van het collectieprofiel. De indeling van de kern- en deelcollecties moet gaan aansluiten op de drie themalijnen van het museum: Cultuur & Identiteit, Transformatie en Euregio. Met de nieuwe koers zijn ook de deuren naar het hedendaags verzamelen geopend. Heb je de ambitie om de collectie verder uit te bouwen en het Limburgs Museum te profileren met bijzondere nieuwe aankopen en schenkingen?

De functie omvat:

 • Het ontwikkelen van de nieuwe collectiepresentatie in samenwerking met de stuurgroep en het projectteam Herinrichting.
 • Het verwerven van nieuwe collectie in samenhang met de plannen voor de herinrichting van de eerste verdieping van het Limburgs Museum.
 • Zorgdragen voor duurzaam digitaal ontsluiten en zichtbaar maken van de collectie, onder andere via Ons Limburgs Museum (ons.limburgsmuseum.nl).
 • Implementeren van het nieuwe collectiebeleidsplan (2021-2025), aansluitend op de (nieuwe) koers van het Limburgs Museum en dit vertalen naar het jaarplan van de afdeling en werkplannen voor de medewerkers.
 • Het coördineren van een doelmatig ingerichte afdeling naar processen, systemen en procedures.
 • Onderzoeken en verder implementeren van (digitale) ontsluiting van de collecties voor het publiek, zoals tentoonstellingen, (semi) vaste presentaties zowel in het Limburgs Museum, op locatie in Limburg als digitaal via Ons Limburgs Museum.
 • Bewaken van de gestelde eisen aan kwaliteit, tijd en kosten conform de geldende budgetten en plannen.
 • Het aansturen van zowel de conservatoren als de collectiemedewerkers en enkele vrijwilligers.
 • Deel uitmaken van het Management Team van het Limburgs Museum.

Vaardigheden en competenties:

 • Neemt het voortouw, inspireert en activeert anderen;
 • Zoekt samenwerking en levert een actieve bijdrage in het formuleren en behalen van gemeenschappelijke doelen;
 • Signaleert kansen om gestelde doelen te bereiken en speelt hier actief op in;
 • Zorgt voor een gestructureerde aanpak van de werkzaamheden en toetst regelmatig aan het te behalen resultaat;
 • Open, communicatief, proactief, teamplayer, vooruitstrevend, vernieuwend, veelzijdig.

Wij vragen:

 • Affiniteit met de Limburgse cultuur in de breedste zin;
 • Kennis van de Limburgse geschiedenis is een pre;
 • Ten minste HBO/WO werk- en denkniveau;
 • Afgeronde relevante opleiding op het gebied van collectie en/of erfgoedbeheer;
 • Minimaal 5 jaar ervaring op het gebied van beheer en behoud van collectie;
 • Actuele kennis op het gebied van cultuur erfgoedbeheer, met name op het gebied van digitalisering (LOD, DERA, uitgangspunten NDE);
 • 3 – 5 jaar ervaring als leidinggevende;
 • Ervaring met projectmatig werken;
 • Kennis van maatschappelijke ontwikkelingen in historisch perspectief;
 • Netwerk in de museale wereld;
 • Kennis en ervaring met het werken in Axiell.

Wij bieden:
In eerste instantie een aanstelling voor een jaar en bij goed functioneren uitzicht op verlenging. Naast een startsalaris tussen € 4.120 en € 4.550 op basis van 36 uur per week zijn er goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Je komt te werken in een informele organisatie waarin je actief bent met ruim 60 collega’s en vrijwilligers.

Reageren:
Indien je interesse hebt in deze functie, mail dan voor 10 september 2023 je motivatie-brief met curriculum vitae naar sollicitatie@limburgsmuseum.nl. Een assessment is mogelijk onderdeel van de procedure.

Het Limburgs Museum streeft naar inclusie; zowel in haar programmering als op de werkvloer. Daarom stellen wij ons tot doel gelijkheid, diversiteit en inclusie te bevorderen.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Manager Collecties – Limburgs Museum
Door Redactie Historici.nl
Limburgs Museum: Medewerker Collectieonderzoek
Door Redactie Historici.nl
Limburgs Museum: Medewerker Collectieonderzoek
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.