Historici.nl

Gepubliceerd op 02-04-2024

Herkomstonderzoekers cultuurgoederen Tweede Wereldoorlog – Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Ben jij een ervaren onderzoeker en wil je aan de slag met de NK-collectie? Dan zoeken we jou!

Wat staat je te doen?
Als onderzoeker houd je je binnen de RCE bezig met herkomstonderzoek binnen de NK-collectie. Je verricht archief-, literatuur- en bronnenonderzoek en bestudeert overig relevant materiaal, zoals veiling- en tentoonstellingscatalogi. Je wisselt actief ideeën uit met collega’s over methoden en inzichten en koppelt terug als er knelpunten zijn. Onderzoeksresultaten leg je vast door registratie in Adlib en via bijdragen aan publicaties over de resultaten en voortgang van het onderzoek. Afhankelijk van kennis, ervaring en opleiding ben je verantwoordelijk voor deelprojecten, zoals onderzoek naar alle objecten binnen één categorie.
Je werkt nauw samen met de andere herkomstonderzoekers, de adviseurs cultuurgoederen WOII, collega’s uit het projectteam en uit de afdeling Kunstcollecties. Waar nodig werk je samen met musea en archieven in binnen- en buitenland.

Wat vragen we van je?

  • Je beschikt over een afgeronde, relevante hbo- of academische opleiding, zoals Geschiedenis, Kunstgeschiedenis of Taal en Cultuurwetenschappen.
  • Je hebt aantoonbare ervaring met het doen van onderzoek in archieven en andere (digitale) bronnen.
  • Je hebt affiniteit met cultuurgoederen en de Tweede Wereldoorlog.
  • Je bent bekend met Adlib / Collections of je kunt je dit snel eigen maken.
  • Je organiseert het werk zodanig dat het overdraagbaar is en rapportage mogelijk is.
  • Je herkent gevoeligheden, risico’s en kansen binnen het restitutieveld en handelt daarnaar. Daarvoor draag je op eigen initiatief ideeën en oplossingen aan.
  • Je toont initiatief, bijvoorbeeld door suggesties te doen voor verbetering van procedures en werkprocessen of ideeën aan te dragen voor nieuwe onderzoeksbronnen en -technieken.
  • Je kan goed analyseren. Dat betekent bijvoorbeeld dat je de juiste informatie uit diverse bronnen weet te selecteren, verbanden legt en hoofd- en bijzaken weet te onderscheiden.
  • Je zoekt de samenwerking en stemt af, draagt bij aan een goede onderlinge werkrelatie en toont belangstelling voor de ideeën van anderen.
  • Je werkt nauwkeurig.
  • Je houdt in je handelen rekening met het feit dat de restitutie van WOII cultuurgoederen een gevoelig onderwerp is.
  • Je hebt een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal en een goede beheersing van de Engelse taal. Een derde taal zoals Frans of Duits is een pré.

We gaan er vanuit dat voldoen aan bovengenoemde functie-eisen minimaal 5 jaar relevante werkervaring vraagt.

Wat bieden we?

We zoeken twee herkomstonderzoekers voor de duur van een jaar, met mogelijkheid tot verlenging van maximaal een jaar. Detachering vanuit een andere organisatie behoort tot de mogelijkheden. De gewenste startdatum is 1 juni 2024. Je krijgt ruimte voor eigen initiatief en ontwikkeling, het opdoen van werkervaring bij de RCE en het uitbreiden van je netwerk. Afhankelijk van kennis en ervaring behoort een aanloopschaal tot de mogelijkheden.

Wij streven naar een personeelsbestand dat een afspiegeling is van de Nederlandse samenleving. Door verschillende achtergronden, perspectieven en inzichten toe te voegen aan onze organisatie, versterken wij onze denkkracht en ons werk voor de samenleving. We nodigen daarom iedereen die zich in het functieprofiel herkent van harte uit te reageren.

  • Salaris­niveauschaal: 10
  • Salaris­omschrijving: Afhankelijk van kennis en ervaring behoort een aanloopschaal tot de mogelijkheden.
  • Maand­salaris”Min €3.091 – Max. €4.921 (bruto)
  • Dienst­verband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
  • Contract­duur: een jaar met optie tot verlenging van maximaal een jaar.
  • Minimaal aantal uren per week: 36
  • Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

  • We ontvangen je sollicitatie met CV uiterlijk 14 april a.s.
  • De selectieprocedure bestaat uit een sollicitatiegesprek en een casus of opdracht. Deze staan gepland op 19 april in Amersfoort
  • De vacature wordt gelijktijdig in- en extern uitgezet.
  • Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zet zich actief in om een inclusieve werkomgeving te creëren. Samen werken wij aan een organisatie waar iedere medewerker zich betrokken en gewaardeerd voelt. Naast jouw talenten, ervaring en motivatie maken ook verschillende aspecten van jouw identiteit onze organisatie rijker, innovatiever en leuker. Talent als basis, diversiteit als kracht.
  • Na sluitingsdatum zal de vacaturetekst en de gegevens van de vacaturehouder online niet meer zichtbaar zijn. Om te voorkomen dat je deze moet opvragen, verzoeken wij je de vacaturetekst te downloaden en te bewaren.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld!

Solliciteer!

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.