Historici.nl

Gepubliceerd op 20-03-2023

Adviseur (Internationale) Erfgoedzorg – Nederlands Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem zoekt een Adviseur (Internationale) Erfgoedzorg voor 24 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Tijdelijk | Sluitingsdatum: 31-03-2023Het Zomercarnaval in Rotterdam. Het winterse carbidschieten in Drenthe. De Nationale Tuinvogeltelling. Bloemencorso’s, Keti Koti, Holi en zo kunnen we nog héél lang doorgaan. Allemaal voorbeelden van immaterieel erfgoed en dit is alleen nog maar een fractie van het erfgoed in Nederland. Een deel van ons immaterieel erfgoed heeft haar oorsprong in landen waarmee ons land een (koloniaal) verleden deelt, zoals Suriname, India en Indonesië. Hoe mooi zou het zijn om erfgoedgemeenschappen met elkaar te verbinden, van elkaar te leren en zo het immaterieel erfgoed te borgen voor volgende generaties? Erg mooi, denken wij.

En als jij er ook zo over denkt, hebben we voor jou een unieke nieuwe parttimefunctie als adviseur (internationale) erfgoedzorg. Een bijzondere en veel voldoening schenkende baan met volop vrijheid en ruimte voor creativiteit.

Adviseur (Internationale) Erfgoedzorg

24 uur per week

Wat ga je doen?

Je wordt als adviseur (internationale) erfgoedzorg onderdeel van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, dat weer onderdeel uitmaakt van het Nederlands Openluchtmuseum.

Je werkt mee aan het programma Internationale Erfgoedsamenwerking, onderdeel van het Internationaal Cultuurbeleid van Nederland. Het programma streeft naar een wereldwijde erfgoedgemeenschap waarin professionals elkaar weten te vinden, van elkaar leren en samen kennis ontwikkelen. Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland heeft er voor deze beleidsperiode (2021-2024) voor gekozen te focussen op het gedeelde immaterieel erfgoed van erfgoedgemeenschappen met een migratieachtergrond in Nederland en van erfgoedgemeenschappen in de herkomstlanden Suriname, India, Indonesië.

Als adviseur (internationale) erfgoedzorg is het jouw taak om kennisdeling en samenwerking te stimuleren tussen deze erfgoedgemeenschappen. Kortom: bruggen bouwen. Daarbij mag je gerust pionieren. Het is een nieuwe functie en jij krijgt alle ruimte om die aan te kleden en je collega’s van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland – waarvan jij deel uitmaakt – te adviseren over de te bevaren koers.

Verder denk je mee over hoe je erfgoedgemeenschappen in de hierboven genoemde focuslanden – mogelijk komen er na 2024 nieuwe landen bij – en híer kunt ondersteunen in de borging van hun immaterieel erfgoed. Zo ga je bijvoorbeeld een netwerk opzetten van gemeenschappen die de batikkunst beoefenen. Met deze community’s organiseer je activiteiten om kennis en ervaringen uit te wisselen. In de praktijk houdt dat bijvoorbeeld in dat je eerst contact legt met een erfgoedgemeenschap om te overleggen over de praktische aanpak.

En wat ook leuk is: je geeft het erfgoed een podium door, in overleg met de communicatiemedewerker, het project onder de aandacht van het publiek te krijgen en visueel te maken.

Lang niet alle internationale erfgoedgemeenschappen zijn makkelijk googlebaar. Het is dus belangrijk om een goed internationaal netwerk op te bouwen en te onderhouden. Daartoe zijn doorzettingsvermogen en creativiteit waardevolle eigenschappen. Verlaat gerust de gebaande paden. En een westerse bril heb je niet nodig. Het is juist waardevol en verfrissend om onbevooroordeeld naar erfgoed en cultuur te kijken. Het helpt je om de belangen van andere gemeenschappen te begrijpen.

Wat breng je mee uit het verleden?

Hoewel de geschiedenis een belangrijke rol speelt in de wereld van het Nederlands Openluchtmuseum, is jouw verleden niet heilig voor ons. Opleidingsniveau en werkervaring? Dat is voor ons niet doorslaggevend. We vinden het wél belangrijk wat jij nu en in de toekomst meebrengt. Zo hebben we een aantal wensen op ons lijstje:

 • Een diploma is niet zo belangrijk. Maar vanwege het gewicht van de functie zoeken we wel iemand die op minimaal hbo-niveau opereert.
 • Je bent een bruggenbouwer pur sang; iemand die makkelijk contact legt en mensen en groepen met elkaar weet te verbinden.
 • Je hebt een open houding en vindt het fijn om jezelf te ontwikkelen.
 • Je bent creatief en initiatiefrijk. Zie jij dat iets beter of slimmer kan? Dan waarderen we het heel erg als je dat met ons deelt.
 • Je streeft naar goede resultaten. Die geven je positieve energie.
 • Je bent intercultureel sensitief, omgevingsbewust en hebt gevoel voor verhoudingen.
 • Plannen en organiseren gaat jou goed en gemakkelijk af.

Dit krijg je van ons

Werken bij het Openluchtmuseum is een baan waarmee je thuis kunt komen, al ben je waarschijnlijk ook heel graag op je werk. En met onze beloning is helemaal niets mis. Dit hebben we je te bieden:

 • een functie voor 24 uur per week. Het gaat vooralsnog om een tijdelijke functie tot eind 2024. Gaat het goed en zijn er mogelijkheden tot verlenging? Dan hopen we dat je blijft.
 • een bruto maandsalaris tussen € 3.087,- en € 4.041,- bij een 36-urige werkweek (schaal 9 van de Museum-cao).
 • natuurlijk heb je ook recht op 8% vakantietoeslag en ontvang je een eindejaarsuitkering van 3,4%.
 • 27 vakantiedagen (194,4 uur) per jaar op basis van een 36-urig contract.
 • je pensioen is goed geregeld met een regeling bij PFZW.
 • volledige reiskostenvergoeding als je met het openbaar vervoer komt. Reis je op een andere manier, dan krijg je € 0,21 per kilometer met een maximum van 50 kilometer enkele reis.

Ben je minimaal 1 maand in dienst, dan mag jij bij de musea/parken die lid zijn van de Club van Elf, zoals de Efteling, Van Gogh Museum of Madame Tussauds, met maximaal 4 andere personen (onbeperkt) voor de helft van de prijs naar binnen. Maar dat is nog niet alles: samen met je (inwonende) gezinsleden kun je onbeperkt gratis ons Openluchtmuseum bezoeken en krijg je ook nog eens 10% personeelskorting in de museumwinkel en horeca. Voor Burgers’ Zoo krijg jij als medewerker gratis toegang én een parkeermunt.

Enthousiast over deze topbaan?

Zie je het wel zitten, handen en voeten geven aan deze uitdaging terwijl je met gepassioneerde mensen uit allerlei culturen samenwerkt? Wacht dan niet te lang en maak je interesse kenbaar! Dit kan door uiterlijk vrijdag 31 maart 2023 met jouw motivatie en cv te solliciteren. Wie weet lopen we dan snel samen je eerste rondje door ons museumpark en kun jij je nieuwe werkomgeving bewonderen.

Voor inhoudelijke vragen over deze baan kun je contact opnemen met Nazreen Ghauharali, coördinator internationale erfgoedsamenwerking (n.ghauharali@immaterieelerfgoed.nl / 06-577 368 21) of met Saskia van Oostveen, hoofd KIEN (s.vanoostveen@immaterieelerfgoed.nl / 06-136 765 90).

Nederlands Openluchtmuseum onderschrijft de Code Diversiteit & Inclusie en streeft naar een structurele verankering hiervan in alle geledingen binnen de organisatie. Omdat we programma’s voor iedereen maken, willen we die diversiteit natuurlijk ook in ons team terugzien. Wij zijn ervan overtuigd dat mensen met verschillende achtergronden elkaar kunnen motiveren en inspireren. We delen immers meer met elkaar dan we denken.

Als jij onze nieuwe collega wordt, vragen we om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Dit is het Nederlands Openluchtmuseum als werkgever

Of je nou voor of achter de schermen komt werken, bij het Nederlands Openluchtmuseum breng je de geschiedenis tot leven. En weet je wat hiervan het mooiste is? Je krijgt de kans met die geschiedenis mensen te verbinden. Want als je van en over elkaar leert, krijg je meer inzicht in jezelf en begrip voor een ander. Juist dit maakt dat je hier kunt werken op één van de meest bijzondere plekken van Nederland. Een betekenisvolle omgeving, vol waardevolle ontmoetingen, ervaringen en verbindingen. Wil jij geïnspireerd worden door mens, natuur en cultuur? Verrijk ook jouw toekomst met het verleden. Ga voor een baan bij het Nederlands Openluchtmuseum.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.