Historici.nl





Vrouwengeschiedenis: over dode dames & nieuwe heldinnen

19 apr 2017
Van 15:00 - 18:30uur

Wie bepaalt onze geschiedenis? Columbus, Napoleon, Stalin? We denken haast automatisch aan witte mannen als hoofdrolspelers van ons verleden. Maar waar zijn de vrouwen? ‘Women’s history is women’s right’, stelde Gerda Lerner (1920-2013). Lerner wordt gezien als de grondlegster van vrouwengeschiedenis maar is in Nederland in de vergetelheid geraakt. Onterecht, want haar gedachtegoed is nog steeds actueel. Zo weigerde Lerner om vrouwen enkel als slachtoffer te zien en streed ze voor een volwaardige plek van vrouwen in de geschiedenis.

Vanavond onderzoeken we wat een gebrek aan representatie doet met ons zelfbeeld en samenleving. Wat vrouwengeschiedenis oplevert, waarom het nog steeds niet vanzelfsprekend is en wat daar voor nodig is. Hoe kunnen we de geschiedenis beter beschrijven? Gelijkwaardiger? Inclusiever?

We volgen vluchteling, activist, schrijver, moeder en grondlegster van vrouwengeschiedenis Gerda Lerner in de documentaire Why women need to climb mountains over haar leven en werk. Volgens Lerner hebben vrouwen historische voorbeelden nodig om zich aan te spiegelen dan wel om zich aan op te trekken. Na de film gaan we in gesprek over de geschiedenis van de toekomst met filmmaakster Renata Keller, Nederlandse pionier van vrouwengeschiedenis Els Kloek, sociologe Linda Duits en historica Nancy Jouwe.

De film duurt van 19:00 – 20:30 uur. Om 20:30 uur start het gesprek en kunnen laatkomers binnenkomen. De film en het gesprek met Renata zijn in het Engels.

Dit programma is een initiatief van ActingNow en in samenwerking met VanGisteren.

Meer informatie en kaarten: denieuweliefde.com

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.