Historici.nl

Gepubliceerd op 13-06-2019

Airborne Museum Hartenstein: Medewerker Onderzoek / Conservator

Airborne Museum Hartenstein is hét museum over de Slag om Arnhem van september 1944, gehuisvest in de imposante 19e-eeuwse Villa Hartenstein (het voormalig hoofdkwartier van de Britten tijdens de slag). De organisatie exploiteert een tweetal locaties: het museum Hartenstein in Oosterbeek en de museale dependance Airborne at the Bridge in Arnhem.

De missie van Airborne Museum Hartenstein luidt:

Airborne Museum Hartenstein vertelt, als kennisinstituut en als enig museum van Nederland, het historische en sociaal culturele verhaal rondom de Slag om Arnhem voor (internationaal) publiek, dat op zoek is naar kwalitatieve ontspanning en/of een plek van herinnering; in een tijdperk van toenemende interesse voor persoonlijke geschiedbeleving en authenticiteit.

Het museum programmeert 363 dagen per jaar een activiteitenprogramma voor een breed en divers publiek. Het museum is tevens een belangrijk herinneringscentrum en ontmoetingsplek voor veteranen en 1e- dan wel 2e-lijns betrokkenen en vervult, tijdens de septemberdagen, een belangrijke functie en centrale rol. Vele organisaties steunen op het museum voor inhoud en expertise.

Het museum toont een grote collectie authentieke wapens, documenten, films en foto’s. Het museum heeft een museale dependance aan de Rijn in Arnhem.

Het museum heeft in 2018 131.000 bezoekers ontvangen.

Herinrichting
Het museum staat aan de vooravond van een grootschalige vernieuwing van de vaste presentatie. Hieraan ligt een groot masterplan ten grondslag, welke sinds 2017 in uitvoering is. Het rijksmonument is de afgelopen twee jaar geheel gerestaureerd. Eind oktober 2019 zal het museum voor een periode van vijf maanden sluiten en omstreeks medio maart 2020 heropenen met een nieuwe vaste presentatie, een totale upgrading van de look and feel en een vernieuwde Airborne Experience. Tevens zal dan ook een nieuwe grote tijdelijke tentoonstelling opengaan.

Collectie
De museumcollectie bestaat uit authentiek oorlogsmateriaal van zowel geallieerde als Duitse zijde. Het museum verzamelt tevens getuigenissen in de vorm van orale bronnen van zowel militairen als burgers. Daarnaast bezit het museum een uitgebreide bibliotheek (circa 3000 titels) en een archief. Fysiek is de collectie onderverdeeld in een driedimensionaal deel en een deel voor de papieren- en audiovisuele collectie. De totale collectie omvat 21.000 objecten en archiefstukken.

Het museum heeft een vacature voor een Medewerker onderzoek, welke (bij voldoende geschiktheid) uit kan groeien naar een functie van Conservator.

Medewerker Onderzoek / Conservator

32 uur per week

Functieomschrijving

  • Het initiëren en ontwikkelen van en/of bijdragen aan publieksgerichte activiteiten, zoals tijdelijke tentoonstellingen, evenementen en presentaties om betekenis te geven aan de collectie op het raakvlak van educatie, historie en maatschappelijk belang.
  • Het doen van wetenschappelijk toegepast onderzoek.
  • Het schrijven van (bestands-)catalogi, houden van lezingen en het schrijven van zowel publieksvriendelijke als wetenschappelijke artikelen voor onze (sociale) media en (inter)nationaal toonaangevende vakbladen.
  • Het opstellen en naleven van (meerjarig) collectiebeleid.
  • Het adviseren van de organisatie over het uitbreiden van de collectie, op basis van schenkingen en aankopen.
  • Het vanuit wetenschappelijk perspectief registreren van de collectie in het collectieregistratiesysteem Adlib.
  • Meewerken aan het verhuizen van de collectie 3D naar een nieuw extern depot;
    Het uitbreiden van de contacten met andere binnen- en buitenlandse (militair-historische) musea om kennis en materiaal uit te wisselen voor exposities.

Functie-eisen
Je bent een (kunst)historicus, en hebt bij voorkeur een Master op het gebied van moderne (kunst)geschiedenis. Je hebt bijzondere affiniteit met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, en bij voorkeur kennis van militaire geschiedenis.
Je hebt bij voorkeur museale ervaring en kennis van het collectieregistratiesysteem Adlib (plus). Je hebt ervaring met het samenstellen van tentoonstellingen en het ontwikkelen van presentatieconcepten. Je bent een vlotte schrijver en bent in staat om wetenschappelijke informatie voor een breed publiek toegankelijk te maken.
Je bent creatief en beschikt over organisatorische vaardigheden, flexibiliteit en brengt werkplezier in de organisatie. Je hebt een goede uitdrukkingsvaardigheid in woord/geschrift in Nederlands en Engels. Duits is een pre.

Arbeidsvoorwaarden
Het betreft een functie voor 32 uur per week, in eerste instantie op een jaarcontract met uitzicht op een vast contract. De functie van Medewerker onderzoek is ingeschaald in een schaal 8 van de Museum CAO (€ 2.513 – € 3.216 bruto op basis van 36 uur); de functie van Conservator is ingeschaald in een schaal 9 van de Museum CAO (€ 2.710 – € 3.547 euro bruto op basis van 36 uur). Afhankelijk van ervaring en kennis van collectiebeleid en -beheer zal de definitieve inschaling plaatsvinden.

In deze functie wordt gewerkt met kostbare stukken. Om die reden dient bij het aanvaarden van de functie een Verklaring omtrent het gedrag overlegd te worden.

Aanvang in overleg, liefst op korte termijn.

Wil je werken op een bijzondere historische locatie, spreekt de functie je aan en voldoe je aan de functie-eisen? Stuur dan bij voorkeur per e-mail, onder vermelding van de functienaam, vóór 30 juni 2019 je bondige motivatie en CV naar ons via secretariaat@airbornemuseum.nl.

In de loop van juli 2019 zal de sollicitatieprocedure plaatsvinden.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.