Historici.nl

Gepubliceerd op 01-12-2015

Alle diplomatieke brieven naar Batavia online

In samenwerking hebben de Corts Foundation, het Nationaal Archief van Indonesië en de Universiteit Leiden 8.568 diplomatieke brieven uit de 17e en 18e eeuw van en naar Batavia online gepubliceerd op de website Sejarah Nusantara.

Deze brieven zijn gevonden in de archiefserie van de Dagregisters van het Kasteel van Batavia (inv.nr. 2495-2623), en aanvullende serie ‘Inkomende en uitgaande brieven van Inlandse vorsten’ (inv.nr. 3567-3593). Een database is gemaakt om toegang te verschaffen tot een index van brieven die van en naar batavia werden gezonden. Ook zijn de brieven voorzien van een georeferentie en gevisualiseerd met grafieken en kaarten.  

Voor de eerste keer kunnen we een tot voor kort onbekende collectie van brieven van voornamelijk Indonesische sultans en radja’s laten zien. Sterker nog, dit is meteen de grootste collectie van archiefmateriaal afkomstig van Indonesische heersers, pas ontdekt in 2013 en een ware schat voor historici.

Alle diplomatieke brieven kunnen hier worden geraadpleegd

Boekhouder-Generaal Batavia. Het goederenvervoer van de VOC in de achttiende eeuw
Door Redactie Historici.nl
Lancering ePistolarium
Door Redactie Historici.nl
Nederlandse archieven in Jakarta bedreigd
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.