Historici.nl

Gepubliceerd op 26-10-2021

Amsterdam Museum Medewerker Onderzoek en Publicaties

Het Amsterdam Museum is de schatkamer van de stad: duizenden kunstwerken en voorwerpen vertellen samen het verhaal van Amsterdam. In samenwerking met hedendaagse makers en inwoners van de stad reflecteren we op ons gezamenlijk erfgoed, en creëren we het erfgoed van de toekomst. Dit doen we met onze tentoonstellingen, publicaties, samenwerkingen en publieksprogramma’s. Projecten als Refresh Amsterdam, Collecting the City en Corona in de Stad tonen hoe het Amsterdam Museum op vernieuwende wijze haar rol als stadsmuseum invult.

Afdeling Museale zaken zoekt per 1 januari 2022 een enthousiaste

Medewerker Onderzoek en Publicaties

28 uur per week

Onderzoek en innovatie
Als Amsterdam Museum vertellen we met onze collectie, tentoonstellingen, publicaties en publieks- en educatieprogramma betekenisvolle verhalen en stimuleren we anderen ook tot het vertellen van verhalen. Het doen van onderzoek en het ontwikkelen van vernieuwende formats zijn een cruciaal onderdeel van deze museale praktijk. Bij dit alles werken we samen met een diverse groep makers en partners, om zo een meerstemmig geluid te laten horen en platform te bieden aan de vele gemeenschappen in de stad. Vanuit ons intrinsieke vertrouwen in co-creatie en participatie leggen we verbindingen, delen we onze kennis en nemen we onze verantwoordelijkheid als netwerkorganisatie in Amsterdam en daarbuiten op nationaal en internationaal niveau.

Jouw rol
Als Medewerker Onderzoek en Publicaties werk je intern met diverse teams van de afdeling museale zaken en ben je (mede) verantwoordelijk voor het initiëren, organiseren, begeleiden, adviseren bij en uitvoeren van onderzoek met betrekking tot museale en collectie-gerelateerde projecten en publieksprogramma’s. Je organiseert circa 1 à 2 symposia per jaar. Daarnaast ben je als (co)conceptontwikkelaar, coördinator, redacteur/auteur verantwoordelijk voor diverse (online) publicaties (o.a. nieuwe publicaties i.h.k.v. Amsterdam 750, het nieuwe tijdschrift Collecting the City, beleidsteksten, programma aankondigingen). Tevens voer je de redactie voor de AM online platforms RefreshAmsterdam.nl, CoronaindeStad.nl, GoudenKoets.nl en Vrijdenkers.nl.

Je treedt op als liasons officer met het internationale academische/onderzoeksveld en draagt zorg voor alle gerelateerde communicatie, uitwisselingen en ontvangsten.

Je bent goed op de hoogte van de diverse financieringsmogelijkheden op het gebied van museaal onderzoek en innovatie en werkt (samen met relevante partners en o.a. hoofd development en artistiek directeur) aan nieuwe subsidieaanvragen en projectvoorstellen. Je onderhoudt relevante netwerken en brengt nieuwe netwerken met je mee.

Waar zijn we naar op zoek?

 • Je bent inhoudelijk gedreven en zeer goed thuis in de belangrijke thema’s gerelateerd aan de collectie en programma’s van het museum
 • Je hebt ervaring in het doen van museaal onderzoek
 • Je hebt ervaring met het produceren van (online) publicaties
 • Je hebt excellente redactionele en schrijfvaardigheden (in zowel Nederlands als Engels)
 • Je laat je inspireren door de behoeftes van de netwerken
 • Je bent op de hoogte van relevante thema’s en actuele ontwikkelingen in het sociaal domein en culturele veld, en ziet het als een uitdaging om deze te vertalen naar aansprekende programma’s
 • Je bent bekend, of bent bereid dat te worden, met de nieuwste methodes op het gebied van inclusief programmeren (oa de OF/BY/FOR ALL methode van Nina Simon)
 • Je bent een teamplayer, die ook goed zelfstandig kan werken
 • Je hebt een hands-on mentaliteit
 • Je voelt je verbonden met (de geschiedenis van) Amsterdam.

Jouw competenties

 • Creatief en proactief
 • Excellente taalvaardigheid in zowel Nederlands als Engels (zowel schriftelijk/mondeling)
 • Flexibel en stressbestendig
 • Precies
 • Resultaatgericht

Wat bieden wij jou?
Wij bieden een dynamische, inspirerende werkomgeving met gedreven collega’s. Je komt te werken in een team specialisten op het gebied van collecties en onderzoek. Je hebt veel ruimte voor eigen initiatief, de inbreng van ideeën en om jezelf verder te ontwikkelen.

Wij bieden een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (één jaar). Verlenging behoort tot de mogelijkheden.

Wij bieden een marktconform salaris afhankelijk van kennis en ervaring, exclusief 17,05 % Individueel Keuzebudget, overeenkomstig de arbeidsvoorwaardenregeling van het Amsterdam Museum en een laptop van het museum.

Hoe kun je reageren?
Ben je geïnteresseerd in deze functie? Beantwoord dan de onderstaande vragen. Het is niet nodig om een motivatiebrief en cv mee te sturen. Zodoende beoordelen wij alle sollicitanten op dezelfde manier en zo objectief mogelijk.

Gebruik maximaal 300 woorden voor het beantwoorden van elke vraag.

 1. Wat motiveert je om op deze functie bij het Amsterdam Museum te solliciteren?
 2. Het Amsterdam Museum wil inclusiever en toegankelijker worden. Hoe kunnen onderzoek en publicaties daar een bijdrage aan leveren? Leg uit hoe het Amsterdam Museum zich in jouw ogen moet positioneren om op dit gebied onderscheidend en relevant te zijn?
 3. Amsterdam bestaat in 2025 750 jaar. Met welke (online) publicaties en onderzoeksprogramma’s zou je dat als Amsterdam Museum luister bijzetten? Voel je vrij om voorbeelden van andere culturele instellingen te gebruiken om je suggestie kracht bij te zetten.
 4. Welke rol in een projectteam past jou het best? Geef een voorbeeld van een situatie waarin je die rol vervulde. Wat was het resultaat van jouw inspanningen?
 5. Beschrijf een project of plan waar je trots op bent. Wat was jouw rol en hoe heb je dit aangepakt?

Graag ontvangen we naast jouw antwoorden:

 • Naam
 • E-mailadres
 • Telefoonnummer

Laten we kennismaken!
Als je belangstelling hebt, nodigen wij je uit te reageren en je antwoorden uiterlijk vóór 8 november te sturen naar po@amsterdammuseum.nl o.v.v. vacature Medewerker Onderzoek en Publicaties.

Mocht je inhoudelijke vragen hebben, neem dan contact op met Margriet Schavemaker, Artistiek Directeur via m.schavemaker@amsterdammuseum.nl. De eerste gesprekken zijn (o.v.) medio november gepland.

Het Amsterdam Museum onderschrijft de Code Diversiteit & Inclusie en wil nadrukkelijk een diverse en inclusieve organisatie zijn. Een organisatie die ruimte biedt aan iedereen en die de kracht van de diversiteit van medewerkers inzet om toonaangevende resultaten te halen voor de stad. Talent als basis, diversiteit als kracht. We streven ernaar dat het personeelsbestand een afspiegeling is van de beroepsbevolking van Amsterdam met al haar aanwezige verschillen. Vacatures staan open voor iedereen, tenzij uitdrukkelijk anders vermeld.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.