Historici.nl

Gepubliceerd op 21-04-2013

Ann Romeyns wint Johanna Naber Prijs 2013

Vrijdag 19 april is de Johanna Naber Prijs uitgereikt voor de beste afstudeerscriptie op het gebied van vrouwen- en/of gendergeschiedenis door Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis en de Vereniging voor Gendergeschiedenis. De winnares is Ann Romeyns met haar masterscriptie: Het feministische geheugen. Onderzoek naar de omgang met het verleden in de tweede feministische golf in België (1970-1990). Zij wint hiermee een geldbedrag van €500,-.

Johanna Naber Prijs

De Johanna Naber Prijs is een jaarlijkse prijs voor Nederlandstalige afstudeerscripties op het gebied van vrouwen- en/of gendergeschiedenis en wordt dit jaar voor de elfde maal uitgereikt. Elke student aan een Nederlandse of Vlaamse universiteit die een afstudeerscriptie schrijft op dit gebied, komt in aanmerking voor de prijs van 500 euro.

De prijs is vernoemd naar Johanna Wilhelmina Antoinette Naber (1859-1941). Zij was schrijver van talrijke historische studies en één van de oprichters van het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging, de voorloper van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Het doel van de prijs is om onderzoek op het gebied van vrouwengeschiedenis te bevorderen.

Juryrapport

De jury, bestaande uit Mieke Aerts (bijzonder hoogleraar politieke geschiedenis van gender in Nederland aan de UvA), Gita Deneckere (hoogleraar sociale geschiedenis aan de Universiteit van Gent) en Remco van Hauwemeiren (winnaar Johanna Naber Prijs 2012), maakte een keuze uit elf inzendingen.

De prijs gaat naar Ann Romeyns, student Master Geschiedenis aan de KU Leuven, omdat de jury onder de indruk is van het gekozen onderwerp, de manier waarop zij bronnen heeft geraadpleegd en haar uiteindelijke verhaal. Geschiedenis van vrouwen en feminisme is waar Johanna Naber onder andere over schreef, Romeyns draagt bij aan de continuïteit van haar werk. Met zowel schriftelijk bronnenmateriaal als interviews met sleutelfiguren uit de tweede feministische golf in België reconstrueert zij een stuk van de geschiedenis. Haar uiteindelijke verhaal is “mooi en zeer helder geschreven,” aldus het juryrapport.

Over Atria

Atria is in 2012 ontstaan uit een fusie tussen Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis en E-Quality, kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit en heeft korte tijd Aletta E-Quality geheten. Door de samenvoeging heeft het kennisinstituut brede doelgroepen. Onder het motto Sharing the past, debating the present and creating the future levert het een groot scala aan producten en diensten die op het snijvlak liggen van onderzoek, beleid en geschiedenis.

Atria heeft een uitgebreide bibliotheek die voor iedereen vrij toegankelijk is en een archief met onder andere materiaal van verschillende vrouwenorganisaties zoals Dolle Mina en CPN-vrouwen maar ook beeldmateriaal, objecten en video-interviews met individuele vrouwen. Bovendien heeft het instituut de kennis en kunde in huis om wetenschappelijk en beleidsgericht onderzoek te doen naar maatschappelijke trends, specifieke sociale en economische vraagstukken, en naar beleid en beleidseffecten op het gebied van emancipatie, diversiteit en etniciteit.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.