Historici.nl

Gepubliceerd op 18-07-2019

Archiefonderzoeker NIOD

Het NIOD Instituut voor Oorlogs- Holocaust- en Genocidestudiesis is een wetenschappelijk onafhankelijk en tegelijk sterk maatschappelijk georiënteerd instituut. De oorspronkelijke expertise van het NIOD ligt bij de verspreiding van kennis over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust in Nederland. Tegenwoordig wordt deze expertise ook ingezet voor het bestuderen van massaal geweld en genociden in de rest van de wereld.

Naast wetenschappelijk onderzoek biedt het NIOD een inhoudelijk sterke en intensieve dienstverlening. Zowel professionals als particulieren kunnen bij het NIOD terecht voor informatie of het raadplegen van de uitgebreide collectie. Het NIOD is gevestigd in een monumentaal pand van het Rijksvastgoedbedrijf in het centrum van Amsterdam. Het beheert in huis 3 kilometer archief, een bibliotheek met 65.000 titels en een grote fotocollectie. Het NIOD telt ca. 65 medewerkers. Het is één van de 15 instituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Het NIOD is op zoek naar een:

Archiefonderzoeker (m/v)0,8 fte

Het In opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen start het NIOD in samenwerking met het Rijksmuseum Amsterdam en de Nederlandse Musea voor Wereldculturen een tweejarig pilotproject  met als doel de specifieke processen die benodigd zijn voor het doen van herkomstonderzoek naar koloniale collecties aan de hand van een aantal representatieve cases van de Indonesië-collectie in de participerende musea vanuit verschillende perspectieven systematisch in kaart te brengen. Uitgebreide informatie over het project kan worden opgevraagd bij het NIOD.

De onderzoeker verricht onder verantwoordelijkheid van de projectcoördinator  in verschillende deelprojecten archiefonderzoek naar de herkomst van objecten uit de collecties van het Rijksmuseum Amsterdam en de Nederlandse Musea voor Wereldculturen in een koloniale context

Je hebt in deze rol dus een breed en afwisselend takenpakket, waarbij je in de praktijk als hoofdtaken hebt:

 • Verzamelen van informatie over de herkomst en verzamelgeschiedenissen van collecties door het doen van bronnenonderzoek, voornamelijk in archieven
 • inventariseren van de voor het onderzoek benodigde overige informatiebronnen in binnen­ en buitenland en het bepalen van de noodzakelijke deelonderzoeken
 • Ordenen, analyseren, beoordelen en uitwerken van onderzoeksresultaten en deze integreren in een (concept)rapportage
 • opstellen van andere schriftelijke rapportages over onderzoeksresultaten (memo’s, beslispunten, aanvullende verslagen)
 • Registreren van informatie
 • Deelnemen aan overleggen en expertmeetings
 • Presenteren van onderzoeksgegevens.

Profiel

 • Academisch werk­ en denkniveau (op historisch gebied)
 • Ervaring in het doen van archiefonderzoek in binnen-en buitenland, in (koloniale) archieven van overheden en particulieren
 • analytisch denkvermogen
 • Deskundigheid op het gebied van Indonesische cultuur en koloniale geschiedenis
 • Nauwkeurig gegevens kunnen opstellen en bijhouden
 • Goede sociale en communicatieve vaardigheden
 • Planmatig kunnen werken
 • flexibiliteit en het vermogen onder druk van deadlines te werken zorgvuldigheid, accuratesse en discretie;
 • een collegiale opstelling;
 • zowel in teamverband als zelfstandig kunnen werken; goede schriftelijke en mondelinge uitdrukkingsvaardigheid;
 • goede schriftelijke en mondelinge beheersing van de Nederlandse en Engelse taal.
 • Beheersing van andere relevante talen (Indonesisch) is een pré.
 • affiniteit met roofkunstproblematiek is een pré.

Aanstelling

Het betreft een functie van 0.8 fte voor de duur van een jaar, met de mogelijkheid van verlenging tot in totaal twee jaar.

Wat bieden we?

Het NIOD biedt een werkomgeving op een zeer inspirerende werklocatie in de binnenstad, met veel ruimte voor eigen initiatief en verantwoordelijkheid. Afhankelijk van opleiding en werkervaring bedraagt het salaris -bij een fulltime dienstverband-  maximaal Euro 4.274 bruto per maand (schaal 10 CAO NU), exclusief 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering. Daarnaast bieden wij onder andere een reiskostenvergoeding en diverse scholing- en ontwikkelmogelijkheden.

Meer informatie

Voor vragen over deze functie en het projectplan kun je je wenden tot Marjolein Schenkel via het mailadres vacature@niod.knaw.nl. Zie ook de website www.niod.nl.

Interesse?

Je sollicitatie met een motivatie en curriculum vitae ontvangen wij graag uiterlijk 15 augustus a.s. per e-mail, gericht aan het hoofd bedrijfsvoering van het NIOD, Marjolein Schenkel, op vacature@niod.knaw.nl onder vermelding van ‘vacature [x].

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Het NIOD is een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.