Historici.nl

Gepubliceerd op 11-01-2024

Archivaris – Gemeente Delft

Heb jij een passie voor erfgoed, voor de geschiedenis van Delft en interesse in archieven? Wil je nog alle kennis tot je nemen van onze senior archivaris die over een paar jaar met pensioen gaat? Zet je dan in om dit te doen voor één van de mooiste historische steden: Delft!  

Solliciteer direct via deze link.

Je rol

Als archivaris inventariseer je de archieven van organisaties, verenigingen en families voor Delft en de aangesloten gemeenten Rijswijk, Pijnacker-Nootdorp en Midden-Delfland. Je helpt mee om alle historische stukken voor inwoners of onderzoekers vindbaar te maken. Denk aan Johannes Vermeer, Anthonie van Leeuwenhoek, bouwtekeningen of het stadsrecht uit 1246.

Binnen de afdeling werk je aan meerdere aandachtsgebieden zoals digitalisering, ontsluiting van collecties en cultureel erfgoed. Als archivaris beheer je de archieven en zorg je voor de overbrenging van zowel particuliere als overheidsarchieven naar het Stadsarchief. Een goede samenwerking met interne collega’s zoals andere collectiebeheerders, dienstverleners en de archiefinspecteurs is voor jou vanzelfsprekend. Je werkt ook graag samen met de vele vrijwilligers van Erfgoed Delft.

Je bent een ambassadeur voor Delfts erfgoed en werkt daarin samen met externe partijen, inwoners en leveranciers. Een collectieplan, collectiebeheer en beschikbaar stellen van jouw collectie hebben jouw aandacht. Je hebt affiniteit met communicatie en educatie. Het beheren van de Delftse collectie, meehelpen bij kleine archiefonderzoeken en adviseren over archieven zijn belangrijke onderdelen van je taak. Je adviseert zowel over het papieren archief in het depot als over het digitale e-depot. Je hebt oog voor de ontwikkelingen op het gebied van duurzame toegankelijkheid van informatie. Het is jouw rol om bij te dragen aan de verbetering van (digitale) dienstverlening en de beschikbaarstelling van informatie. Hierbij neem jij ook besluiten over (beperkte) openbaarheid.

Wat doe je concreet?

 • Toegankelijk maken van (digitale) archieven:
   • Overheidsarchief
   • Particulier archief
 • Registreren van archieven in het collectiebeheersysteem Atlantis;
 • Beheren van (papieren en digitale) archieven in de depots:
   • Verwerken foutmeldingen in vindplaatsen en toegangen
 • Begeleiden van vrijwilligers en medewerkers bij de invoer van nadere toegangen op onze archieven.

Je werkplek

Erfgoed Delft is het regionale kennis- en adviescentrum voor Delft en omstreken voor archief, archeologie, monumenten en bouwhistorie. Met besef van het verleden bouwt de gemeente Delft aan de toekomst. Erfgoed geeft identiteit, zowel boven- als ondergronds en in unieke collecties. In een dichtbevolkte omgeving, die continue in ontwikkeling is, is erfgoed een bron van inspiratie die de stad leefbaar houdt. Samen met de stad werken we aan verduurzaming en toegankelijkheid van ons cultureel erfgoed. We adviseren over gebouwde monumenten, archeologische vindplaatsen en putten uit ons Delftse archief.

Je bent samen met 45 collega’s onderdeel van de afdeling Erfgoed. Het afdelingsmanagement bestaat uit twee personen. Er heerst een open, collegiale sfeer die uitgaat van vertrouwen met ruimte voor nieuwe ideeën en een frisse blik. Medewerkers voelen zich verantwoordelijk en pakken werkzaamheden zelfstandig en in teamverband op om de ‘verhalen’ van de stad zichtbaar te maken en te behouden voor de toekomst.

Meer over jouw toekomstige collega’s

Je bent onderdeel van het vakteam Stadsarchief Delft in het moderne archiefdepot in de  Harnaschpolder (Den Hoorn). Het team van het archief verricht de volgende taken: recordmanagement, informatiebeheer, acquisitie, archief- en depotbeheer, dienstverlening (alle publieksgerichte taken), (erfgoed)educatie, archieftoezicht en behoudswerkzaamheden. De afdeling is volop in beweging om aan te kunnen sluiten bij de actuele ontwikkelingen op het vakgebied en binnen de organisatie.
De afdeling Erfgoed is een belangrijke speler in interne en externe ontwikkelingen zoals: digitaal en zaakgericht werken, e-depot en vraagstukken op het gebied van openbaarheid, privacy, hergebruik en auteursrechten. Extra bijzonder is dat bij Erfgoed dagelijks veel vrijwilligers werkzaam zijn om archieven beschikbaar te maken.

Je profiel

In de rol van archivaris heb je een bijzondere taak in het Delftse erfgoed. Je bent zichtbaar en enthousiast. Je bent in staat je representatieve taken met verve uit te voeren en je straalt trots uit voor de historie van de organisaties waar je voor werkt. Je bent vlot met de pen en duidelijk in je mondelinge communicatie. Je bent in staat verbinding te leggen op diverse niveaus; zowel binnen als tussen de teams, als met diverse externe partijen en de vrijwilligers. Je kiest bewust voor dit werk, bent je bewust van je eigen (voorbeeld)gedrag en de invloed daarvan op anderen. Je staat open om je te ontwikkelen.

Jij bent een leergierig enthousiast persoon met:

 • Mminimaal een afgeronde HBO-opleiding;
 • kennis van archivering en bereid deze uit te breiden;
 • aantoonbare meerjarige ervaring op het gebied van duurzame toegankelijkheid en/of erfgoed;
 • kennis van de eisen die gesteld worden aan het archiveren van (digitale) data in een duurzame toegankelijke omgeving (e-depot) en dit ook kunnen toepassen;
 • affiniteit met digitalisering én met geschiedenis en erfgoed;
 • diploma Archivistiek A of B is een pré;
 • affiniteit met paleografie en oud schrift is een pré.

Arbeidsvoorwaarden

We bieden je een (opleidings)plek om te groeien tot een archivaris. Je salaris is, afhankelijk van je opleiding en ervaring bij de start, minimaal € 3.317,- en maximaal € 5.247,- bruto bij een 36-urige werkweek (schaal 9 of 10); afhankelijk van je kennis of ervaring. Het betreft een werkweek van 32 tot 36 uur per week.

Door het Individueel Keuze Budget heb je maandelijks de beschikking over een deel van je vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Je kunt een bedrag laten uitbetalen of o.a. gebruiken voor de aanschaf van een fiets of het kopen van bovenwettelijk verlof. Het ouderschapsverlof wordt gedeeltelijk door ons betaald.

Meer informatie of direct solliciteren

Voor meer informatie over deze vacature kun je contact opnemen met Arno van de Weerd (06 10234133) teamleider Stadsarchief of Marion Claessens, archivaris/collectiebeheerder archieven. Direct solliciteren kan natuurlijk ook! Upload jouw motivatie via de ‘solliciteer’ button. Gesprekken worden in overleg ingepland.

Bekijk hier de originele websitepagina.

De jongste oude stad van Nederland

Delft, een stad van contrasten. Tot ver in het buitenland beroemd om de prachtige, historische binnenstad (en om Delfts blauw). Maar ook om innovatieve kenniscentra als de TU, TNO en Deltares. Een stad van monumenten en experimenteren. Delft heeft een rijke historie én is, mede door tienduizenden studenten, jong gebleven.

De jongste oude stad van Nederland. Vernieuwing is al eeuwenlang onderdeel van het DNA van Delft. Ook vandaag kijkt de stad reikhalzend uit naar morgen. Het bepaalt de agenda van het bestuur en de gemeentelijke organisaties. Spraakmakende infrastructurele projecten, sociale en bestuurlijke vernieuwing. De organisatie omarmt nieuwe inzichten en creatieve oplossingen.

Werken voor de stad die zich steeds opnieuw uitvindt

De gemeentelijke organisatie van Delft is compact, maar heeft te maken met alle ontwikkelingen die ook in de grootste steden van Nederland een rol spelen. Ontwikkelingen die vragen om een voortvarende en vernieuwende aanpak. Wij zoeken ambitieuze, initiatiefrijke professionals.

Gemeente Ede: Gemeentearchivaris
Door Redactie Historici.nl
Gemeente Ede| Gemeentearchivaris
Door Redactie Historici.nl
Gemeente Delft| Inhoudelijk coördinator Monumenten
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.