Historici.nl

Gepubliceerd op 12-01-2023

Archivaris

FUNCTIEOMSCHRIJVING

Het Katholiek Documentatie Centrum (KDC) is onderdeel van de Radboud Universiteit en zoekt een archivaris om het internationale familie archief van de Bourbon de Parme te inventariseren. Je maakt onderdeel uit van het team van het KDC en werkt nauw samen met een postdoc onderzoeker, die in dienst van het Radboud Institute for Culture and History (RICH) deze collectie onderzoekt en verrijkt met metadata ten behoeve van toekomstig onderzoek.

Als archivaris orden, inventariseer en beschrijf je het familiearchief van de Bourbon de Parme. Deze collectie omvat 60 strekkende meter en bestrijkt de periode van 1840 tot 2015. Ze bevat brieven, dagboeken en notities van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Bourbon de Parme familie, naast formele, financiële, juridische en reisdocumenten en documentatie over de Partido Carlista. Ook zijn er objecten zoals kleine schilderijen en ongeveer 20.000 foto’s gemaakt door María de las Nieves de Braganza op haar wereldreizen aan het begin van de twintigste eeuw. De meeste documenten zijn in het Spaans en Duits, maar ook in het Frans, Italiaans en Latijn. Voor het ontsluitingsproces werk je nauw samen met een postdoc van het Radboud Institute for Culture and History (RICH), met wie je de verrijking van de collectie met digitale metadata zal vormgeven. Jij ordent, verpakt en beschrijft in nauw overleg met de RICH postdoc. Je zorgt ervoor dat de (reeds gedigitaliseerde) fotocollectie digitaal beschikbaar is voor onderzoek en kan worden verrijkt met nieuwe metadata.

FUNCTIE-EISEN

  • Je hebt minimaal een hbo-opleiding afgerond in de richting van archivistiek of aantoonbare ervaring in het beschrijven van collecties volgens internationale standaarden, zoals ISAD(G) en ISAAR(CPF).
  • Je hebt ervaring met record management software voor archieven en erfgoedcollecties, bij voorkeur Adlib of Axiell Collections.
  • Je hebt een globaal overzicht van de geschiedenis van Europa in de 19e en 20e eeuw.
  • Je hebt kennis en ervaring hebt met het verrijken van collecties met metadata ten behoeve van onderzoek door middel van Digital Humanities.
  • Je leest vloeiend Engels (C1 Cambridge qualification) en bent in staat Engelstalige beschrijvingen te maken, beheerst gevorderde leesvaardigheid in Spaans en basis Frans en Duits; kennis van het Italiaans en Latijn is aanbevolen.

ARBEIDSVOORWAARDEN

Dienstverband voor bepaalde tijd: Het gaat om een tijdelijk dienstverband van één jaar.

  • Het betreft een dienstverband van 0,8 fte.
  • Afhankelijk van opleiding en het aantal jaren (relevante) werkervaring ontvang je een salaris van minimaal € 2.818 en maximaal € 3.764 bruto per maand op basis van een 38-urige werkweek (salarisschaal 8).
  • Je ontvangt 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering.
  • Het gaat om een tijdelijk dienstverband van één jaar.
  • Je krijgt bij ons extra vrije dagen. Bij een fulltime dienstverband kun je kiezen tussen 30 of 41 vakantiedagen in plaats van de wettelijk vastgelegde 20.

Werk en wetenschap vragen om goed werkgeverschap. Dit zie je terug in de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden van de Radboud Universiteit. Zo kun je afspraken maken voor een goede werk- privébalans met flexibele werktijden, diverse verlofregelingen en thuiswerken. Ook kun je bij ons een gedeelte van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen, ruil bijvoorbeeld inkomen tegen extra vakantiedagen en ontvang een vergoeding van je sportabonnement. En uiteraard hebben we een goede pensioenregeling. Je krijgt volop ruimte en verantwoordelijkheid om je talenten te ontwikkelen en je ambities te realiseren. We bieden dan ook verschillende scholings- en studieregelingen aan.

WERKGEVER

De divisie Information & Library Services is na een organisatiewijziging op 1 januari 2022 van start gegaan. Binnen de divisie houden we ons bezig met dienstverlening rond (wetenschappelijke) informatie en ICT. We ondersteunen de hele Radboud Universiteit (RU). Zo faciliteren we onder meer bijzondere collecties, toegang tot wetenschappelijke informatie, het FAIR opslaan van onderzoeksdata en het openbaar beschikbaar stellen van publicaties (Open Access). Daarnaast zijn we verantwoordelijk voor de studie- en werkplekken, de systemen voor onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering en voor de ICT-infrastructuur die nodig is om al die diensten veilig aan te kunnen bieden.

Onze divisie is volop in verandering om de RU ook in de toekomst optimaal te kunnen ondersteunen. We leveren zo een wezenlijke bijdrage aan de brede, maatschappelijke impact die de universiteit op het gebied van onderwijs en onderzoek heeft. Werken bij de divisie Information & Library Services betekent werken in een open en collegiale cultuur met veel aandacht voor een prettige en sociale werksfeer. En dat bij een universiteit met een internationale reputatie waar we vrijheid, onderling vertrouwen, autonomie en eigen verantwoordelijkheid stimuleren en waar iedere medewerker telt.

Kijk hier om alvast kennis te maken met je mogelijke nieuwe collega’s, de ambitieuze IT-uitdaging, de maatschappelijke impact én wat de werkgever Radboud Universiteit je te bieden heeft.

Het Katholiek Documentatie Centrum (KDC) is onderdeel van de Radboud Services – divisie Information and Library Services. Het KDC richt zich op het verzamelen van documentatie (archieven, boeken, tijdschriften, foto’s, affiches, en dergelijke) over het Nederlandse katholicisme van de negentiende eeuw tot heden en zijn internationale contacten. Onderzoekers kunnen de collectie online raadplegen en op de studiezaal. Het KDC is gehuisvest aan de Erasmuslaan 36 in Nijmegen en werkt nauw samen met de UB in het programma Radboud Erfgoed. De archiefafdeling bestaat uit acht medewerkers.


Radboud Universiteit

Wij willen het beste halen uit de wetenschap, uit anderen en onszelf. Waarom? Omdat dit hard nodig is voor de wereld om ons heen. Vooraanstaand onderzoek en onderwijs leveren een onmisbare bijdrage aan een gezonde, vrije wereld met gelijke kansen voor iedereen. Dat is wat meer dan 24.000 studenten en 5.600 medewerkers van de Radboud Universiteit samenbrengt. En wat vraagt om nog meer talent en samenwerking. Je bent nodig!

ADDITIONELE INFORMATIE

Neem met inhoudelijke vragen over de functie contact op met Hans Krabbendam, directeur KDC via  hans.krabbendam@ru.nl. Ook kun je contact opnemen met Ramses Peters, archivaris KDC via ramses.peters@ru.nl.

Solliciteren

Hoogleraar / Directeur Centrum voor Parlementaire Geschiedenis
Door Redactie Historici.nl
Beleidsmedewerker onderwijsontwikkeling
Door Redactie Historici.nl
IISG: Digitaal archivaris
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.