Historici.nl

Gepubliceerd op 27-07-2021

Atria: Medewerker Digitaal Erfgoed & Informatiebeheer

Atria, hét Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis zoekt een Medewerker digitaal erfgoed & informatiebeheer.

Heb jij oog voor historische waarde en context én oog voor ingrijpende digitale ontwikkelingen zowel in het vakgebied als in de samenleving? Wil jij aan de slag met de onderwerpen in onze collecties in alle diversiteit? En ben je een kei in projectmatig werken?

Wie wij zijn
Wij zetten ons in voor een gendergelijke samenleving, waarin mensen zoveel mogelijk gelijke behandeling, gelijke rechten en gelijke kansen krijgen. Mensen voelen zich verbonden met elkaar, zodat de lang bevochten mensenrechten daadwerkelijk in praktijk wordt gebracht. Dit doen we door wereldwijd één van de oudste collecties en archieven over vrouwen en gender te verzamelen, te beheren en te delen.

Het archief en de bibliotheek van Atria bestaan sinds 1935 en deze historische collecties vormen een belangrijk onderdeel van Atria. Onze collectie bestaat uit tijdschriften, biografische knipselmappen, boeken, brochures, rapporten, scripties, Oral History interviews, beeld en audio items, objecten en documentatiemateriaal. Het programma Bronnen van Verandering (BvV, 2018-2022) bewaart het erfgoed van vrouwenbewegingen en vult deze aan met kennis, archieven en collecties van nu. De programmadoelstellingen zijn opgesteld volgens een uitgebreide Theory of Change en komen tot uiting in verschillende soorten samenwerkingen, projecten en evenementen.

Ons motto ‘Sharing the past, debating the present and creating the future’ helpt hierin het verleden aan het heden te koppelen en de toekomst te creëren. Dit doet Atria op nationaal en internationaal niveau met een team van ongeveer 35 medewerkers.

Voor onze afdeling collecties zoeken wij op korte termijn een nieuwe collega.

Medewerker Digitaal Erfgoed & Informatiebeheer m/v/x

32-36 uur per week

De functie
Je initieert, ontwikkelt en leidt digitale projecten binnen het programma Bronnen van Verandering. Hierbij werk je ook aan het tot stand brengen en onderhouden van een duurzame digitale infrastructuur voor behoud, beheer en beschikbaarstelling van de digitale collecties. Met een stevige projectmatige aanpak sla je een brug tussen zowel de inhoud als het gebruik van de digitale collecties van Atria (zowel de interne als externe gebruikers). Denk bijvoorbeeld aan de technische aanpassingen die vereist zijn om het gebruik van born digital data en metadata van digitale objecten te optimaliseren. Hierbij bewaak je als kritische product owner de kwaliteit van de projecten en ondersteun je je collega’s met het opstellen van projectvoorstellen.

Je bent onderdeel van het team collecties (archief & bibliotheek) en wordt aangestuurd door de manager collecties. Ook werk je regelmatig samen met het team marketing, communicatie en fondsenwerving om onze collectie onder de aandacht van het publiek te brengen. Het kan ook voorkomen dat je de aansturing en begeleiding van een stagiaire of vrijwilliger op je neemt.

De kerntaken

 • Als projectleider bijdragen aan de ontwikkeling en versterking van de digitale strategie van het archief & de bibliotheek
 • Projectvoorstellen ontwikkelen voor digitaliseringsprojecten die de impact van de collecties vergroten, zoals het project Gender Heritage Connection
 • Ontwikkelen van het duurzaam beheer van digitale collecties. Bijvoorbeeld via projecten als Metamorforze, Google Books
 • Ondersteunen en adviseren in dataverwerking vanuit zowel gebruikers point-of-view intern als de externe klantvraag
 • Inspringen op relevante trends, ontwikkelingen en kansen op het gebied van fondsenwerving
 • Signaleren van groei en te verwachten groei in relatie tot digitale storage capaciteit (E-depot) en adviseren over duurzaam beheer van digitaal materiaal (filetypes)
 • Optimaliseren en onderhouden van metadata in de interne database Limb Gallery
 • Begeleiden van implementatie van externe databases en thesauri
 • Als product owner voortgang bewaken en eerste aanspreekpunt zijn voor team collecties bij bug fixes front end en back offices Limb Gallery, technische problemen doorzetten naar ICT
 • Verricht binnen de afdeling overige werkzaamheden van vergelijkbare aard en niveau

Wat kom je brengen?

 • Je beschikt over hbo+-werk- en -denkniveau op het gebied van informatiesystemen, digitalisering en digitale duurzaamheid binnen de erfgoedwereld
 • Je hebt een afgeronde relevante hbo-/wo-opleiding en hebt minimaal 5 jaar relevante werkervaring
 • Je hebt ervaring met (duurzame) digitaliseringsprocessen, relationele databases en content managementsystemen
 • Je hebt ervaring met projectmatig werken, kennis van Scrum, Agile of Prince2 is een pre
 • Je hebt succesvolle ervaring in het acquireren van nieuwe projectopdrachten en fondsenwerving
 • Je bent doel- en resultaatgericht, proactief, innovatief en stressbestendig
 • Je durft op te treden als een constructieve game changer
 • Je hebt een uitstekende Nederlandse- en Engelse uitdrukkingsvaardigheid, zowel in woord als geschrift
 • Je bent op de hoogte van actuele wet- en regelgeving zoals AVG en auteursrecht
 • En uiteraard heb je affiniteit met emancipatie, gender en diversiteit en met de wereld van het erfgoed

Wij bieden

 • Een dienstverband van 32-36 uur per week, voor de duur van één jaar met uitzicht op verlenging
 • Een salaris conform schaal 10 cao Sociaal Werk: minimaal € 3.142,- en maximaal € 4.399,- bruto per maand op basis van 36 uur, afhankelijk van kennis en ervaring.
 • Een Individueel Keuze Budget bestaande uit 8,11% vakantiegeld en een dertiende maand van 8,96% en een gedeeltelijke vergoeding van je reiskosten
 • Je bouwt pensioen op bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn
 • Met het Loopbaan Budget van 1,5% van je jaarsalaris is het mogelijk om een cursus, training of opleiding te volgen om de ontwikkeling in je functie of op persoonlijk vlak te stimuleren

De procedure
Als jij jezelf in de rol en het gewenste profiel herkent en sterke affiniteit hebt met de missie van onze organisatie, ontvangen we graag een motivatiebrief en je cv. Deze zien we graag tegemoet in de mailbox van solliciteren@atria.nl en mag je richten aan Carla van der Meer. Je kunt tot en met 31 augustus 2021 solliciteren. Voor inhoudelijke vragen over de functie kun je contact opnemen met Marieke van Meer, via m.vanmeer@atria.nl.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie de website.

Beeldarchivaris – Atria
Door Redactie Historici.nl
Coördinator Collecties & Programmamanager – Atria
Door Redactie Historici.nl
Collectiespecialist – Atria
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.