Historici.nl





Gepubliceerd op 06-01-2020

Bas van Bavel, Leonard Rutgers en Rens Bod in nieuwe serie ‘Big History’-reeks

TivoliVredenburg en Universiteit Utrecht presenteren nieuwe programmareeks

Op 14 januari start een zesdelige programmareeks over Big History. Net zoals Yuval Noah Harari deed in zijn populaire boek Homo Sapiens en Homo Deus, geven zes wetenschappers in deze reeks hun visie op een bepaalde ontwikkeling vanaf het ontstaan van de mens tot nu. De programmareeks begint op 14 januari met een lezing van prof. dr. Bas van Bavel en Heleen Mees. Daarna zullen de lezingen plaatsvinden op 25 februari (met dr. Sarah Carmichael), 7 april (met prof. dr. Jan Luiten van Zanden), 19 mei (met prof. dr. Annelien de Dijn en drs. Arend Jan Boekestijn), 15 september (met prof. dr. Rens Bod) en 27 oktober (met prof. dr. Leonard Rutgers). Door te kijken naar een bepaalde ontwikkeling in de geschiedenis worden actuele maatschappelijke uitdagingen op een nieuwe manier belicht. Inzichten van iedere wetenschapper worden gecontextualiseerd door een persoon uit de media of wetenschap die inzichten uit eeuwen geschiedenis in het heden toepast.

Onderwerpen in de reeks

Het programma is opgebouwd uit diverse thema’s. Bij elk thema geeft een wetenschapper een geschiedenisles over het thema en wordt daarbij aangevuld door een ander persoon uit de media of wetenschap, die inzichten uit eeuwen geschiedenis in het heden toepast. Al deze thema’s hebben betrekking op twee belangrijke kantelpunten in de geschiedenis, de agrarische en de industriële revolutie. In de lezingen wordt toegelicht waarom deze twee kantelpunten significant zijn in de geschiedenis van de mensheid. De reeks bestaat uit de volgende programma’s:

  • 14 januari: Waarom bestaan verschillen tussen arm en rijk? door prof. dr. Bas van Bavel (economisch historicus aan de Universiteit Utrecht) en Heleen Mees (econoom, jurist en publicist)
  • 25 februari: Tussen vrijheid, aanzien en aanrecht door o.a. dr. Sarah Carmichael (geschiedkundige aan de Universiteit Utrecht)
  • 7 april: De natuur als vijand en partner door o.a. prof. dr. Jan Luiten van Zanden (geschiedkundige aan de Universiteit Utrecht)
  • 19 mei: Van chimpanzeepolitiek tot miljoenenstaten door prof. dr. Annelien de Dijn (moderne politieke geschiedenis aan de Universiteit Utrecht) en drs. Arend Jan Boekestijn (historicus aan de Universiteit Utrecht)
  • 15 september: Van kleitabletten tot supercomputer door o.a. prof. dr. Rens Bod (digitale geesteswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam)
  • 27 oktober: De mens, de migrant door o.a. prof. dr. Leonard Rutgers (late oudheid aan de Universiteit Utrecht)

Binnenkort worden de laatste namen bekend gemaakt.

Behoefte aan een helicopterview

In de huidige tijd bestaat de mogelijkheid om continu up-to-date te blijven met het nieuws door Twitter-feeds en nieuwswebsites. Dagelijks worden er honderden nieuwe nieuwsberichten geplaatst, over klimaatverandering, sociale ongelijkheid, en migratie bijvoorbeeld. Met deze continue nieuwsstroom is het soms lastig om uit te zoomen en de verschillende ontwikkelingen binnen een breder perspectief te zien. Want geen enkele gebeurtenis staat op zichzelf. En onder veel van de nieuwsberichten gaan decennia- of zelfs eeuwenlange structuren schuil. Om deze actuele thema’s behapbaar te maken en deze onderliggende structuren aan de tand te voelen, geven de wetenschappers in deze reeks een helicopterview en zodoende een nieuw licht op actuele maatschappelijke uitdagingen.

Big History is een samenwerking tussen TivoliVredenburg, het Centre for the Humanities en het Centre for Global Challenges, beide van de Universiteit Utrecht.

Praktische informatie:

Data: 14 januari, 25 februari, 7 april, 19 mei, 15 september, 27 oktober

Tijdstip: 20.00 – 21.30; deuren open vanaf 19.30 Locatie: Cloud Nine, TivoliVredenburg

Kaarten verkrijgbaar via: https://www.tivolivredenburg.nl/?s=big+history Toegang regulier: €10,00

Toegang student: €5,00

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.