Historici.nl

Gepubliceerd op 27-02-2024

Beeldredacteur – Openluchtmuseum

Immaterieel erfgoed, het is bijna overal en iedereen is er wel op de een of andere manier bij betrokken. Tradities als zomercarnaval, carbidschieten, de woonwagencultuur en hennakunst zijn slechts enkele voorbeelden. Want je kunt ook denken aan de Surinaams-Javaanse gamelantraditie, vreugdevuren, bloemencorso’s, Keti Koti, papierscheppen of riviervissen en nog veel, heel véél meer. In de periode april-december 2024 is één van onze medewerkers met zwangerschapsverlof. Voor die periode zoeken we een enthousiaste vervanger die enkele van haar taken kan overnemen. Het gaat onder andere om werkzaamheden binnen het langlopende project ‘Immaterieel Erfgoed Spotten’ en het verzamelen van beeld- en geluidsfragmenten voor een tentoonstelling over immaterieel erfgoed. Wil jij beoefenaars van immaterieel erfgoed begeleiden bij het zichtbaar maken van hun immaterieel erfgoed en ben jij iemand die zich materie snel eigen kan maken? Dan nodigen we je uit om te solliciteren voor deze tijdelijke functie bij Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN). Wij geven sinds 2012 uitvoering aan de implementatie van het UNESCO Verdrag inzake de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland en we zijn onderdeel van het Nederlands Openluchtmuseum.

Solliciteer direct!

Wat ga je doen?

Met ‘Immaterieel Erfgoed Spotten’ beoogt KIEN immaterieel erfgoed 365 dagen van het jaar zichtbaar te maken en meer mensen bewust te maken van de grote sociale en culturele waarde die erin schuilt. IE Spotten is een co-creatie tussen de beoefenaars van het erfgoed (erfgoedgemeenschappen), KIEN en andere partijen. De afgelopen jaren hebben al tientallen erfgoedgemeenschappen hun eigen IE Spotten productie gemaakt en zo hun traditie lokaal zichtbaarder gemaakt. Jij gaat deze lijn samen met een collega voortzetten waarbij je ernaar streeft om met alle betrokken partijen tot een goed eindresultaat te komen, de erfgoedgemeenschappen, de filmregisseur en eventuele andere betrokken (zoals gemeentes). Lees hier meer over het project: www.immaterieelerfgoed.nl/spotten.

Daarnaast is KIEN bezig met het samenstellen van een permanente presentatie over immaterieel erfgoed in het Nederlands Openluchtmuseum. Ten behoeve van deze presentatie ondersteun je de conceptontwikkelaars bij het opzoeken en samenstellen van het beeld- en geluidmateriaal dat voor de tentoonstelling nodig is.

Vind jij het leuk om je collega’s hierin, en bij andere voorkomende werkzaamheden, te ondersteunen? Ben jij die doorpakker die graag efficiënt en proactief te werk gaat?

Dit breng jij mee

 • Je hebt een opleiding op minimaal hbo-niveau afgerond en hebt werkervaring in een kantooromgeving. Bij voorkeur ben je afgestudeerd in de richting van communicatie, sociale studies, erfgoedstudies of (publieks)geschiedenis. Is dat laatste niet het geval, schroom dan niet om toch te solliciteren. We denken graag in kansen, niet in beperkingen.
 • Je hebt oog voor detail, je kunt afgesproken planningen nauwkeurig in de gaten houden en houdt overzicht. Administratie goed bijhouden is jouw tweede natuur. Ook ben je in staat om heldere-, verslagen en planningen te schrijven.
 • Je bent creatief en je vindt het leuk om erfgoedgemeenschappen te inspireren bij het vullen van hun Spotten-pagina’s (waarover je de redactie voert) en om korte filmscenario’s op te stellen waarvoor je spart met de regisseur om zo tot een geslaagde korte film te komen. Daarnaast vind je het ook een uitdaging om voor de geplande tentoonstelling de meest geschikte fragmenten te zoeken en te selecteren en ben je tekstueel vaardig. Zie hier alle Spotten films: Immaterieel Erfgoed Spotten – YouTube.
 • Je bent communicatief vaardig en sociaal, je voelt relaties en verhoudingen goed aan en je durft externe partijen of collega’s feedback te geven en eventueel aan te spreken zodat afspraken tijdig worden nagekomen. Tegelijkertijd voel je goed aan wanneer je de teugels strak moet spannen of juist iets mag laten vieren om tot een goed eindresultaat te komen.
 • Tenslotte ben je flexibel. Daarmee bedoelen we niet dat je vaak moet overwerken, maar dat je indien de omstandigheden daarnaar vragen een planning kunt aanpassen en je motivatie behoudt.

Dit krijg je van ons

 • een functie voor 24-32 uur per week voor de periode april t/m december 2024. Eerder beginnen is een pré;
 • een bruto maandsalaris tussen € 2963,00 en € 3763,00 bij een 36-urige werkweek (schaal 8 van de Museum-cao);
 • natuurlijk heb je ook recht op 8% vakantietoeslag en ontvang je een eindejaarsuitkering van 3,4%;
 • 27 vakantiedagen (194,4 uur) per jaar o.b.v. een 36-urig contract;
 • je pensioen is goed geregeld met een regeling bij PFZW;
 • volledige reiskostenvergoeding als je met het openbaar vervoer komt. Reis je op een andere manier, dan krijg je € 0,23 per kilometer met een maximum van 50 kilometer enkele reis;

Ben je minimaal 1 maand in dienst, dan mag jij bij de musea/parken die lid zijn van de Club van Elf, zoals de Efteling, Van Gogh Museum of Madame Tussauds, met maximaal 4 andere personen (onbeperkt) voor de helft van de prijs naar binnen. Maar dat is nog niet alles: samen met je (inwonende) gezinsleden kun je onbeperkt gratis ons Openluchtmuseum bezoeken en krijg je ook nog eens 10% personeelskorting in de museumwinkel en horeca. Voor Burgers’ Zoo krijg jij als medewerker gratis toegang én mag je gratis parkeren.

Enthousiast over deze topbaan?

Ben jij degene die KIEN tijdelijk komt versterken? Solliciteer dan vóór 4 maart via onze website. We kijken uit naar jouw bijdrage in het zichtbaar maken van het veelkleurige immaterieel erfgoed!

Voor inhoudelijke vragen over deze baan kun je contact opnemen met Saskia van Oostveen. Haar contactgegevens vind je op deze pagina.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.