Historici.nl

Gepubliceerd op 03-04-2023

Beleidsadviseur Erfgoed – Gemeente Gorinchem

Gemeente Gorinchem in Gorinchem zoekt een Beleidsadviseur Erfgoed voor 32 tot 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime, Parttime | Sluitingsdatum: 23-04-2023Gorinchem is een prachtige, authentieke vestingstad, gelegen tussen de twee mooiste rivieren van Nederland: de drukbevaren Merwede en de schilderachtige Linge. We zijn trots op onze stad, maar eigenlijk net zo trots op de mensen die ontzettend hard werken om van Gorinchem een plek te maken waar bijna 40.000 mensen heerlijk kunnen wonen, werken en recreëren. We hebben een duidelijke stadsvisie waarin we veel aandacht hebben voor duurzaamheid, het creëren van meer woningen, mobiliteit; om maar enkele belangrijke beleidsvelden te noemen. Maar we willen daarnaast óók ons culturele erfgoed borgen, ja, uitbreiden zelfs. Gorinchem heeft zoveel te bieden! We zoeken een beleidsadviseur Erfgoed die deze prachtige uitdaging gaat oppakken.

Gemeente Gorinchem is op zoek naar een

Beleidsadviseur Erfgoed

32 tot 36 uur per week

Maak jij nog meer pareltjes in het historische erfgoed van Gorinchem zichtbaar?
Het lijkt soms gemakkelijker om de sloophamer op een oud bouwwerk neer te laten, dan een kostbare restauratie te overwegen. De pragmaticus in jou begrijpt dat. Maar je bent ook die voorvechter van het culturele erfgoed en je vindt dat de geschiedenis een plek in onze toekomst verdient. Mmm, het zijn soms pittige afwegingen. Kun jij die maken en verdedigen? Dan heeft de parel in de kroon van het UNESCO-Wereld erfgoed; de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een interessante uitdaging voor jou!

Gorinchem is een prachtige, authentieke vestingstad, gelegen tussen de twee mooiste rivieren van Nederland: de drukbevaren Merwede en de schilderachtige Linge. We zijn trots op onze stad, maar eigenlijk net zo trots op de mensen die ontzettend hard werken om van Gorinchem een plek te maken waar bijna 40.000 mensen heerlijk kunnen wonen, werken en recreëren. We hebben een duidelijke stadsvisie waarin we veel aandacht hebben voor duurzaamheid, het creëren van meer woningen, mobiliteit; om maar enkele belangrijke beleidsvelden te noemen. Maar we willen daarnaast óók ons culturele erfgoed borgen, ja, uitbreiden zelfs. Gorinchem heeft zoveel te bieden! We zoeken een beleidsadviseur Erfgoed die deze prachtige uitdaging gaat oppakken.

Jouw uitdaging

De functie van beleidsadviseur Erfgoed is een nieuwe functie in gemeente Gorinchem. Simpelweg omdat de verantwoordelijkheid voor het borgen van ons unieke erfgoed meer aandacht en specialisatie verdient. Jij bent de toegevoegde specialist van team Stadsontwikkeling. En dit zijn enkele kerntaken.

Integraal erfgoedbeleid

Gorinchem speelde een belangrijke rol in zowel de Oude als de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is daarom onderdeel van UNESCO Werelderfgoed. Onze oude vestingstad telt maar liefst 219 rijksmonumenten. Daarnaast zijn er gemeentemonumenten en beeldbepalende panden aangewezen. We willen echter niet alleen beschermen wat al cultureel erfgoed is; we willen ook herwaarderen, het cultureel erfgoed uitbouwen en tentoonstellen aan het grote publiek. Het opstellen van een integraal erfgoedbeleid is de belangrijkste opgave die nu centraal bij jou als beleidsadviseur Erfgoed komt te liggen. Jij mag de identiteit van Gorinchem meebepalen!

Herontwikkeling

Jij bent de specialist die in het projectteam betrokken wordt bij herontwikkelingslocaties met monumentale elementen. Monumenten en historische relicten behouden in plaats van slopen en het project door de combinatie van nieuw met oud opwaarderen; daar willen we met jouw expertise naar toe. Jij hebt een belangrijke stem in de projectgroep en zelfs een belangrijke beslissingsbevoegdheid omdat de monumentale status wettelijk geborgd is.

De omgevingsvisie

Met jouw liefde voor het culturele erfgoed speel je een centrale rol in de omgevingsvisie van Gorinchem. Je verbindt oud en nieuw met elkaar en maakt dat zichtbaar voor iedereen. Je werkt hierin nauw samen met andere beleidsterreinen, zoals ruimtelijke ontwikkeling en citymarketing .

Wie ben jij?

 • Je hebt een HBO plus of WO werk- en denkniveau, met in ieder geval een cultuurhistorische achtergrond. Misschien kom je uit de bouwwereld en heb je van doen gehad met monumentenbouw. Of je hebt ervaring opgedaan in een andere gemeente in een vergelijkbare functie.
 • In ieder geval heb je veel liefde voor (cultuur)historie en de passie om alles wat nog verborgen is, zichtbaar te maken en wat er staat, te behouden en nog mooier te maken.
 • Je bent een aanjager en een kartrekker. Je biedt een uniek perspectief op de stad, je bent de verdediger van ons culturele erfgoed en die taak behartig je met verve.
 • Je hebt te maken met veel verschillende partijen. In onze gemeentelijke organisatie, maar ook met bouwpartners en andere bedrijven, met musea en met de inwoners. Je kunt met iedereen, op elk niveau gemakkelijk communiceren.
 • Je zult tegengestelde belangen ontmoeten, geen twijfel mogelijk. Jij kunt daartussen laveren en zoekt naar de consensus. Je hebt begrip voor de agenda van andere partijen, gaat daarin mee waar dat kan en bewaakt tegelijkertijd je eigen beleid.
 • Je houdt de helicopterview en kunt rustig en gestructureerd werken.

Onze belofte

 • Boven alles is dit een prachtige kans in je carrière. Je kunt hier in Gorinchem het verschil maken en je krijgt bijzonder veel vrijheid om deze functie in te vullen op je eigen manier.
 • Natuurlijk hoort bij deze verantwoordelijkheid een goede beloning. Afhankelijk van je kennis en ervaring word je ingeschaald in de functionele schaal 10 (max. € 4671,-) of uitloopschaal 11 (max. € 5372,-) van de Cao Gemeenten.
 • Dat wordt aangevuld met een vrij besteedbaar keuzebudget van 17,05% (incl. vakantiegeld en eindejaarsuitkering).
 • Wat past bij jou? Die vraag staat centraal bij het invullen van je werktijden en werkplek. Je wordt goed uitgerust met een telefoon en een laptop of iPad van de zaak.
 • En als laatste, maar niet minder belangrijk: het is de locatie die het ‘m doet. Wat is er mooier dan ons erfgoed, nòg rijker te maken en nieuwe hoofdstukken te schrijven aan ‘het verhaal van Gorinchem’!?

Wanneer jouw interesse voor deze functie is gewekt, willen we je heel graag ontmoeten. De eerste stap is aan jou: stuur ons je motivatiebrief en cv voor 23 april 2023 middels de sollicitatiebutton.

Twijfel je nog over sommige aspecten in de functie of wil je meer gedetailleerde informatie? Bel gerust met Devie de Ronde, teamleider Stadsontwikkeling, 06-24571092. Ook onze P&O-adviseur Lilian van Dijk, staat je graag te woord, 06-15238216.

Toelichting: Om in dienst te treden bij de gemeente Gorinchem is een Verklaring Omtrent Gedrag vereist.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website

Gemeente Haarlem: Beleidsadviseur Erfgoed en Ruimte
Door Redactie Historici.nl
Stagevacature – Erfgoed Gemeente Zaanstad
Door Redactie Historici.nl
Gemeente Krimpenerwaard: Beleidsmedewerker Monumenten
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.