Blogs

Het standbeeld van Erasmus in Rotterdam, baken van tolerantie

Lyrics They'll Build a Statue of You by Willie Nile 1980

They'll build a statue of you to commend the deeds you've done

Face your figure to the west to gaze off in the sun

They'll build a statue of you of your heritage and fame

Pay you all their due respects like... "Here's to what's his name"

They'll build a statue of you they'll chistel down your nose

Plant some trees around you they'll wash you with a hose

They'll put you in the finest clothes your worthiness complete

afbeelding van Rene Spork Gepost door Rene Spork do 17 augustus 2017 - 17:47

Plaatjes bij praatjes

De Wet Hergebruik Overheidsinformatie stelt dat voor de verstrekking van informatie van de overheid, informatie die gecreëerd en verzameld is met ons aller belastinggeld, niet opnieuw kosten mogen worden gerekend. De wet gaat echter verder dan alleen het gratis beantwoorden van burgervragen. Zeker sinds de wet sinds 2015 ook van toepassing is op bibliotheken, musea en archieven. Daar heb je als historicus meer aan dan je denkt.

Holocausteducatie in isolement?

UNESCO, de VN-organisatie voor onderwijs en cultuur, publiceerde onlangs een heuse Policy Guide over Education about the Holocaust and preventing genocide.  Dat een eerbiedwaardig instituut als UNESCO, met een letterlijk wereldomvattend werkterrein, zich actief toont op dit gebied maakt duidelijk hoezeer de Holocaust is uitgegroeid tot een herinnering die geenszins beperkt is tot het werelddeel waar de nationaalsocialistische overheersers ten tijde van de Tweede Wereldoorlog hun ant

Jong KNHG stelt voor: Vincent Bijman

Nog enkele maanden en dan zeg ik definitief vaarwel tegen mijn studententijd. Na het inleveren van mijn onderzoeksmasterscriptie afgelopen zomer mocht ik nog een jaar van het studentenleven genieten als leraar in opleiding met als doel het behalen van een eerstegraads lesbevoegdheid. Nu ik deze bevoegdheid bijna behaald heb kijk ik uit naar de zomervakantie, maar veel tijd voor reflectie heb ik niet. Halverwege augustus begin ik namelijk als Teaching Assistant Moderne Europese Geschiedenis aan de Universiteit van Maastricht.

afbeelding van Jong KNHG Gepost door Jong KNHG di 13 juni 2017 - 9:30

Heiligen en boeken: een gouden duo

Onlangs verscheen deel 1 van de editie van de Middelnederlandse vertaling van de Latijnse Legenda aurea door de kartuizer monnik Petrus Naghel (in 2011 was deel 2 gepubliceerd). De Legenda aurea, ‘gouden legende’ in het Nederlands, is een beroemde collectie heiligenlevens van de prediker Jacobus de Voragine uit de dertiende eeuw. Nu de nieuwe editie tot onze beschikking staat, is het tijd om weer eens te kijken naar die rijke bronnen die heiligenlevens zijn, maar dan wel met een vernieuwde blik. Wat willen wij tegenwoordig over heiligenlevens weten?

Verborgen Verleden - Mijn oma in het Oranjehotel. Deel I: De brief

“In “Trouw” las ik de uitnodiging aan alle oud-gasten van het Oranje hotel te Scheveningen om hun belevenissen te vertellen. Daar ik er ook geweest ben, hoewel niet lang, wil ik aan uw uitnodiging gehoor geven. Ik woon in Dussen, ’t dorp ligt aan de Maas en ’t is hier van 30 October tot 5 Mei front geweest. En nu m’n verhaal.” (Dussen 13 juli 1945)

De archieven van de Nederlandse Antillen

-een verslag uit Willemstad-

Wie onderzoek doet naar de recente geschiedenis van de Nederlandse Antillen heeft vast al eens gemerkt dat het niet gemakkelijk is bronnen te vinden. In Nederland zijn de archieven van de West-Indische Compagnie te vinden en, van later datum, de archieven van de ministeries van Koloniën en later van Binnen- en Buitenlandse Zaken, maar wie op zoek is naar de archieven die zich op de Antillen zelf bevinden, kan ze online niet vinden.

Pagina's

Abonneren op RSS-blogs