Blogs

Holocausteducatie in isolement?

UNESCO, de VN-organisatie voor onderwijs en cultuur, publiceerde onlangs een heuse Policy Guide over Education about the Holocaust and preventing genocide.  Dat een eerbiedwaardig instituut als UNESCO, met een letterlijk wereldomvattend werkterrein, zich actief toont op dit gebied maakt duidelijk hoezeer de Holocaust is uitgegroeid tot een herinnering die geenszins beperkt is tot het werelddeel waar de nationaalsocialistische overheersers ten tijde van de Tweede Wereldoorlog hun ant

Jong KNHG stelt voor: Vincent Bijman

Nog enkele maanden en dan zeg ik definitief vaarwel tegen mijn studententijd. Na het inleveren van mijn onderzoeksmasterscriptie afgelopen zomer mocht ik nog een jaar van het studentenleven genieten als leraar in opleiding met als doel het behalen van een eerstegraads lesbevoegdheid. Nu ik deze bevoegdheid bijna behaald heb kijk ik uit naar de zomervakantie, maar veel tijd voor reflectie heb ik niet. Halverwege augustus begin ik namelijk als Teaching Assistant Moderne Europese Geschiedenis aan de Universiteit van Maastricht.

afbeelding van Jong KNHG Gepost door Jong KNHG di 13 juni 2017 - 9:30

Heiligen en boeken: een gouden duo

Onlangs verscheen deel 1 van de editie van de Middelnederlandse vertaling van de Latijnse Legenda aurea door de kartuizer monnik Petrus Naghel (in 2011 was deel 2 gepubliceerd). De Legenda aurea, ‘gouden legende’ in het Nederlands, is een beroemde collectie heiligenlevens van de prediker Jacobus de Voragine uit de dertiende eeuw. Nu de nieuwe editie tot onze beschikking staat, is het tijd om weer eens te kijken naar die rijke bronnen die heiligenlevens zijn, maar dan wel met een vernieuwde blik. Wat willen wij tegenwoordig over heiligenlevens weten?

Verborgen Verleden - Mijn oma in het Oranjehotel. Deel I: De brief

“In “Trouw” las ik de uitnodiging aan alle oud-gasten van het Oranje hotel te Scheveningen om hun belevenissen te vertellen. Daar ik er ook geweest ben, hoewel niet lang, wil ik aan uw uitnodiging gehoor geven. Ik woon in Dussen, ’t dorp ligt aan de Maas en ’t is hier van 30 October tot 5 Mei front geweest. En nu m’n verhaal.” (Dussen 13 juli 1945)

De archieven van de Nederlandse Antillen

-een verslag uit Willemstad-

Wie onderzoek doet naar de recente geschiedenis van de Nederlandse Antillen heeft vast al eens gemerkt dat het niet gemakkelijk is bronnen te vinden. In Nederland zijn de archieven van de West-Indische Compagnie te vinden en, van later datum, de archieven van de ministeries van Koloniën en later van Binnen- en Buitenlandse Zaken, maar wie op zoek is naar de archieven die zich op de Antillen zelf bevinden, kan ze online niet vinden.

Het ANRI in Jakarta

Jakarta, eind oktober 2016. De voortekenen van de regentijd zijn onmiskenbaar. Het regent al regelmatig; soms kleine buitjes en af en toe ook tropische watervallen die met donderend geraas vol dikke druppels uit de lucht komen. Ideaal weer om onderzoek te doen op het Arsip Nasional Republik Indonesia (ANRI). Wij – mijn stagiaire Celine Giesbers en ik – zijn niet de enige bezoekers. De studiezaal wordt alle dagen goed bezocht. De Nederlanders haal je er meteen uit.

De gevoelsmens – Information & power in history

Nepnieuws, lekken en hacken. Is de strijd om informatie meer dan ooit verbonden aan de strijd om de macht?  ‘Als u de klim naar de tiende verdieping hebt overleefd, bent u uit het juiste hout gesneden voor deze Huygens ING conferentie Information & power in history,’ wees organisator en dagvoorzitter Ida Nijenhuis op de urgentie van dit congres. Veertig historici uit o.a.

Wortels schieten – het verleden in de politiek (KNHG kiest!)

‘Alles aan deze zaal is nep, hij is volledig invented. Voel je dus vrij om tijdens het debat je tablet in de strijd te gooien,’ heette debatleider Jouke Turpijn de ruim tachtig bezoekers  welkom in de VOC-zaal van het Amsterdamse Bushuis. ‘Zo levendig hoeft het debat ook weer niet’, bezwoer Agnes Jongerius haar gelegenheidscollega.

Pagina's

Abonneren op RSS-blogs