Blog van Gemma Blok

‘Weg met het handboek’ Een nieuwe wegwijzer voor historici leidt tot debat over de opleiding

Onlangs verscheen de nieuwe ‘De Buck’ en dat werd op 3 juni gevierd met een feestelijke presentatie en een debat onder de titel ‘Wat moeten historici kunnen?’ Het boek biedt een goede basis voor geschiedenisopleidingen, maar over die opleiding zelf werd terecht zeer kritisch gesproken.

De stilte rond GHB

Het Utrechtse Trimbos Instituut publiceerde gisteren de ‘Monitor Drugsincidenten 2014’. Daarin wordt bijgehouden hoeveel mensen op een EHBO post belanden, of met de ambulance naar het ziekenhuis moeten worden gebracht, met druggerelateerde problemen. De monitor bevestigde de indruk die deskundigen al langere tijd hebben, namelijk dat het problematisch gebruik van de ‘partydrug’ GHB toeneemt. Het aandeel patiënten met een GHB-intoxicatie op de EHBO-posten stijgt snel.

afbeelding van Gemma Blok Gepost door Gemma Blok vr 25 september 2015 - 14:31

Een hete Marktdag

Op vrijdag 5 juni, een stralende dag met tropische temperaturen, maakten ongeveer honderd mensen de reis naar Nijmegen om in het Universitair Medisch Centrum de zogeheten Medisch-Historische Marktdag te bezoeken: een symposium over medische geschiedenis. Hoewel belangrijke thema’s als de geschiedenis van de psychiatrie en de geschiedenis van de verpleging afwezig waren op de Marktdag, werd dit gemis ruimschoots goedgemaakt door het afwisselende programma. Dat varieerde van medisch-historisch amateurtheater en posterpresentaties van aanstormend jong talent, tot lezingen van hoge kwaliteit.

Abonneren op RSS - Blog van Gemma Blok