Historici.nl

Gepubliceerd op 28-06-2022

Collectiebeheerder – Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut: Collectiebeheerder

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam zoekt een Collectiebeheerder voor 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime | Sluitingsdatum: 14-07-2022Het Nieuwe Instituut is er voor professioneel ontwerpend Nederland en een breder publiek. Het instituut is een erfgoedinstelling. Het beheert de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw en zet zich in voor het beheer en ontsluiting van Design en digitale cultuurarchieven. Het Nieuwe Instituut stimuleert onderzoek, programmeert tentoonstellingen en lezingen- en educatieprogramma’s in binnen- en buitenland.

Het Nieuwe Instituut zoekt per direct een

Collectiebeheerder

36 uur per week

De Collectiebeheerder maakt onderdeel uit van de afdeling Collectie van Het Nieuwe Instituut. Deze afdeling is verantwoordelijk voor het beheer, behoud en digitalisering van de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, met (ontwerp)tekeningen, foto’s, affiches en maquettes uit de (deel digitale) archieven en verzamelingen van Nederlandse architecten en stedenbouwers. Daarnaast is er een internationaal georiënteerde bibliotheek met boeken en tijdschriften over architectuur, stedenbouw, ruimtelijke ordening, interieur, kunst, design en digitale cultuur. De collectie is zowel digitaal als fysiek toegankelijk voor publiek en raadpleegbaar in het Research Center.

De functie

Als Collectiebeheerder voer je het beheer en behoud in fysieke zin op collecties en objecten die aan het Instituut zijn toevertrouwd, zowel in het depot als in de expositieruimten. Je coördineert de werkzaamheden op de afdeling en levert een inhoudelijke bijdrage aan het beleid. Je organiseert of begeleidt zelfstandig de conservering en restauratie van de collectie in de breedste zin van het woord. Je zorgt voor een goede toegankelijkheid van het archief en de collectie. Tevens verricht je beheer- en behoudwerkzaamheden m.b.t. nieuwe acquisities. Je zet projecten zelfstandig op en zet deze intern uit.

Wij vragen:

 • Een afgeronde HBO+ opleiding (zoals Reinwardt Academie richting collectie beheer of restauratie opleiding);
 • Kennis en vaardigheden in registratie en conservering;
 • Tenminste 3-5 jaar ervaring in een vergelijkbare functie;
 • Kennis van Axiell collections applicatie of vergelijkbare applicaties;
 • Goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift, voldoende beheersing van de Engelse taal;
 • Doeltreffende bijdrage aan collectie- en verzamelbeleid vanuit oogpunt van beheer;
 • Goede omgang met museumobjecten en archiefstukken, een goed ontwikkelde materialenkennis en bewustzijn van wat binnen de verantwoordelijkheid van een Collectiebeheerder valt;
 • Nauwkeurigheid en integriteit, flexibel en sociale vaardig;
 • Ervaring met projectmatig werken, stressbestendig;
 • Ambitie om zich te ontwikkelen en kennis verder te verdiepen, eventueel binnen een bepaald aandachtsgebied;
 • Goed kunnen plannen en organiseren;
 • Kwaliteitsbewustzijn: zorgen voor een constante kwaliteit, signaleren van problemen, bijsturen binnen de toegestane normen.
 • Kennis van de laatste ontwikkelingen m.b.t. collectiebeheer, restauratie en conservering.

Wij bieden

 • Een tijdelijk dienstverband voor 1 jaar voor 36 uur per week met uitzicht op verlenging bij goed functioneren. Een marktconform bruto maandsalaris conform museum CAO schaal 7 a 8;
 • Een prettige werkomgeving in een dynamische organisatie;

Meer weten
Neem voor meer informatie over de inhoud van de functie contact op met de heer B. Mousavi, Hoofd Collectie, tel. 010 – 44 01 220. Voor vragen over de procedure neem je contact op met Roos Hamers, 010 – 44 01 326.

Reageren
Sollicitaties, in de vorm van een motivatiebrief en CV, kunnen tot en met 14 juli 2022 gestuurd worden naar hr@hetnieuweinstituut.nl.

Het vieren en stimuleren van diversiteit in brede zin (blikrichtingen, denkbeelden, cultuur, leeftijd, gender, seksuele voorkeur, geloof etc.) is een belangrijk aandachtspunt van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Instituut streeft overeenkomstig naar een evenwichtig samengesteld personeelsbestand. In de selectieprocedure wordt hiermee rekening gehouden.

Bij onderlinge afweging van kandidaten geldt bij gelijke geschiktheid een voorkeur voor interne kandidaten.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.