Historici.nl





Gepubliceerd op 22-11-2022

Collectiemakelaar Collectie Overijssel (0,8-1 fte)

Collectiemakelaar?!? Als je op internet zoekt zal je deze functie nergens vinden. Ook voor ons is de functie nieuw. En we hebben hoge verwachtingen! We willen onze collectie proactief bij nieuwe klanten, organisaties en instellingen aanbieden zodat deze op creatieve en innovatieve wijze gebruikt wordt en nog meer maatschappelijk rendement oplevert. En daarvoor zoeken we iemand met een passie voor geschiedenis en die houdt van pionieren en ontwikkelen. Iemand met het lef en de creativiteit om een boegbeeld van de organisatie te zijn. Maak jij deze nieuwe functie tot een succes voor onze klanten?

Wat ga je doen?

Je bent verantwoordelijk voor het proactief stimuleren van het gebruik van onze collectie door nieuwe klantgroepen en professionele externe partijen. Daarbij kan je denken aan musea, wetenschap, creatieve makers en educatief ontwerpers. Je zorgt voor naamsbekendheid bij relevante organisaties, gaat nieuwe samenwerkingen aan, fungeert als inhoudelijk boegbeeld en treedt regelmatig op als externe woordvoerder voor de organisatie.

 • Je identificeert kansen voor het gebruik van onze collectie, ziet onderzoeksmogelijkheden en brengt deze onder de aandacht van potentiële klanten;
 • Je benadert proactief externe partijen om de collectie en diensten van Collectie Overijssel onder de aandacht te brengen;
 • Je brengt trends en ontwikkelingen in kaart en bent op de hoogte van de actuele historische thema’s, landelijk en in de regio;
 • Je maakt afspraken met externe partijen over het gebruik van de collectie en legt deze vast;
 • Je signaleert lacunes in de collectie en doet verbetervoorstellen aan collega’s;
 • Je draagt bij aan beleidsontwikkeling om de dienstverlening te verbeteren.

Wie ben jij?

 • Je hebt een research master afgerond in Geschiedenis of Cultuurwetenschappen;
 • Je bent aantoonbaar in staat om een idee te vertalen naar een resultaatgericht plan van aanpak;
 • Je bent in staat om nieuwe klantbehoeften te verbinden aan de organisatie en vice versa;
 • Je bent een creatieve denker en flexibele netwerker. Je werkt proactief en staat stevig in je schoenen;
 • Je hebt meer dan 5 jaar werkervaring en brengt een relevant netwerk mee.

Wat bieden wij?

Wij zijn een erfgoedorganisatie waar professionaliteit, samenwerking en werkplezier centraal staan, waar ruimte is om te groeien en waar we ons continu ontwikkelen om onze klanten optimaal van dienst te zijn. Ruim 50 medewerkers en 60 vrijwilligers maken van Collectie Overijssel een compacte organisatie met korte lijnen en een informele dynamiek.

 • Een dienstverband voor de duur van een half jaar, met uitzicht op een vast dienstverband;
 • De CAO Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties (cao SGO) kent naast een passende beloning ook extra’s zoals een vrij te besteden individueel keuzebudget van ruim 17%, een tegemoetkoming voor zorgverzekering en betaald ouderschapsverlof;
 • De functie is gewaardeerd op schaal 10 (met een maximumsalaris van € 4.671 bij een fulltime dienstverband, 36 uur);
 • Reis je met het openbaar vervoer? Je krijgt een OV-Businesscard (2de klas) waarmee de reiskosten volledig worden vergoed. Daarnaast hebben we een reiskostenvergoeding als je met eigen vervoer reist;
 • Een goede balans tussen werk en privé vinden wij belangrijk. Je krijgt de mogelijkheid om hybride te werken, ondersteund door een laptop en telefoon;
 • Pensioenregeling via het ABP;
 • Mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling en bijscholing.

Over Collectie Overijssel

Wij beheren unieke historische collecties over Deventer, Zwolle en de provincie Overijssel. Je kan bij ons eindeloos zoeken door duizenden foto’s, boeken, documenten, kranten en museale objecten. Zoeken naar het antwoord dat jouw verhaal compleet maakt. Over gisteren of over de 12e eeuw. Over je familie of je huis. 

Wij willen dat onze collectie voor iedereen vindbaar en bruikbaar is. Dat je op een drempelloze manier vindt wat je zoekt; thuis en op onze studiezalen. Zoeken om tentoon te stellen, te leren, om te inspireren, om antwoorden te vinden op vragen over het verleden of ideeën voor de toekomst. 

Samen met overheden, organisaties, verenigingen en inwoners van Overijssel breiden we onze collectie iedere dag uit. Wij bewaken, bewaren en behouden de collectie met kunde en liefde en zetten de nieuwste digitale technieken in om deze toegankelijk te maken. 

Collectie Overijssel groeit! Wij hebben de ambitie om het collectiecentrum van Overijssel te worden en daarvoor zijn we op zoek naar nieuwe collega’s met een passie voor erfgoed. Groei jij met ons mee? 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld. 

Interesse?

Stuur jouw motivatie en CV uiterlijk 3 januari 2023 naar werkenbij@collectieoverijssel.nl. Voor meer informatie over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met Frieda Bousba (HR). Inhoudelijke vragen over de vacature kun je stellen aan Petra Links (manager Collectie). Beiden bereikbaar via 085 – 488 50 00. 

De gesprekken vinden plaats op 26 januari 2023. 

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.