Historici.nl

Gepubliceerd op 02-10-2023

Collectiespecialist – Atria

Atria is het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Nergens in Europa vind je meer informatie over gender, historie en de strijd voor gelijke rechten. We verzamelen, beheren en delen het erfgoed van vrouwen en de vrouwenbewegingen. Met een team van 30 professionals zetten we ons in voor gelijkwaardigheid en gelijke behandeling. Altijd aan de hand van onze bijzondere collectie en op basis van wetenschappelijk onderzoek.

Ben jij dé Collectiespecialist die Atria zoekt met kennis van emancipatiestrijd en feminisme mét oog voor de toekomst?

Collectiespecialist (v/x/m)

32 uur per week

Atria heeft ruim 220.000 bronnen online geregistreerd staan en maar liefst 25.000 bronnen digitaal beschikbaar. Jij zorgt er samen met je collega’s voor dat deze bronnen beter toegankelijk worden en stimuleert en ondersteunt onderzoek naar de Nederlandse vrouwengeschiedenis.

Als Collectiespecialist draai je regelmatig baliediensten in de bibliotheek en studiezaal. Je voert nieuw archief-, collectie- en bibliotheekmateriaal in. En zorgt ervoor dat iedereen de informatie in onze online resources kan vinden en gebruiken. Je bent gericht op toekomstbestendige, lange termijn oplossingen en zult als vraagbaak fungeren voor het beschrijven en ontsluiten van materiaal. Zodat beschikbaarstelling en beheer op efficiënte en duurzame wijze gebeurt. Je werkt intensief samen met onderzoekers, medewerkers van de afdeling MarCom, de datamanager en medewerker digitaal erfgoed om mee te denken in het verder optimaliseren van de vindbaarheid en toegankelijkheid van de informatiediensten.

Jouw takenpakket
Voor contextualisering van archiefmateriaal draai je hand niet om. Je hebt een vlotte pen en weet hoe je webteksten schrijft (SEO kennis is mooi meegenomen). Je kennis van de hedendaagse informatieconsumptie is je bekend en digital presence is on top of mind.

Wat breng jij Atria?

 • Een afgeronde hbo-opleiding als Collectie / Informatiepecialist of hbo-niveau of hoger op het gebied van gender- of vrouwengeschiedenis.
 • Affiniteit met de wetenschappelijke en/of academische wereld en historische kennis van het feminisme is een pre.
 • Goed bewustzijn van inclusief communiceren en in bezit van praktische kennis hierover.
 • Beschikt over een sterk analytisch vermogen, denkt in structuren, en je hebt goede kennis van gebruikerservaring (UX) en digitale ontwikkelingen.
 • Werkt vlot met Office365.
 • Je bent een flexibele teamspeler met uitstekende communicatieve vaardigheden in het Nederlands en het Engels.

Wie ben jij?

 • Een echte aanpakker en fijne teamspeler.
 • Een changemaker.
 • Resultaat gedreven en waarderend in de samenwerking.
 • Open en transparant in de communicatie.

Wat bieden wij jou

 • Een dienstverband van één jaar met de intentie om dit te verlengen, op basis van goed functioneren.
 • Een salaris afhankelijk van ervaring en conform CAO Sociaal Werk, schaal 7.
 • Een Individueel Keuze Budget bestaande uit 8% vakantiegeld en een dertiende maand van 8,3% en een vergoeding van 60% van je dagelijkse reiskosten.
 • Je bouwt pensioen op bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn.
 • Een fijne werkplek in het centrum van Amsterdam, met de flexibiliteit om ook thuis te werken.
 • Onbeperkt boeken lenen uit onze unieke bibliotheek met keuze uit ruim 117.000 publicaties.

De procedure
Herken jij jezelf in de rol en het gewenste profiel en heb je sterke affiniteit met waar Atria voor staat? Dan ontvangen we graag jouw motivatie en cv.

We zien jouw sollicitatie graag tegemoet. Deze mag je richten aan onze Manager Collecties Ingrid Oostendorp en verzenden naar solliciteren@atria.nl. Voor inhoudelijke vragen over de functie kun je contact opnemen met Marianne Boere.

De selectieprocedure bestaat uit twee gesprekken met verschillende mensen uit de organisatie. De eerste gesprekken zullen plaatsvinden op 17 of 18 oktober 2023. Zo krijgen wij niet alleen een (beter) beeld van jou, maar jij vooral ook van ons. Solliciteren kan tot uiterlijk 15 oktober 2023.

Atria bevordert inclusiviteit
Bij Atria werken we actief aan het bevorderen van inclusiviteit en waarderen we diverse perspectieven. We nodigen sollicitanten met verschillende achtergronden en ervaringen dan ook van harte uit om te solliciteren en bij te dragen aan ons gezamenlijke streven naar gelijkwaardigheid en een wereld van gelijke kansen voor iedereen.

Solliciteer!

Atria: Medewerker Digitaal Erfgoed & Informatiebeheer
Door Redactie Historici.nl
Stagevacature Communicatie en Evenementen – Atria
Door Redactie Historici.nl
Beeldarchivaris – Atria
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.