Historici.nl

Gepubliceerd op 21-08-2023

Conservator Archieven – Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Zorg jij dat onze collectie Archieven houdbaar, bruikbaar en zichtbaar is, digitaal en fysiek? Solliciteer dan bij de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

Locatie: AMSTERDAM
FTE: 0,8 – 1

Functieomschrijving

De VU heeft een bijzondere collectie Archieven. De collectie is onderverdeeld in de collectie HDC|Protestants Erfgoed (archieven die een beeld geven van het protestantisme vanaf 1800) en de collectie Academische Archieven. Als conservator zorg je ervoor dat het een levende collectie is. Je krijgt veel ruimte om je eigen vorm daaraan te geven. Je verwerft nieuwe archieven en collecties, ontwikkelt beleid voor beheer en ontsluiting, stimuleert het gebruik van archieven voor onderzoek en onderwijs. Daarnaast ontwikkel je presentaties en exposities. Dat doe je samen met experts binnen de VU. Je werkt nauw samen met collega’s binnen de afdeling Bijzondere Collecties en de UB en je onderhoudt een sterk netwerk binnen en buiten de VU.

Jouw taken

 • collectiemanagement: je zorgt voor een zo goed mogelijke ontsluiting van de collectie. Daarbij coördineer je ook de werkzaamheden van archiefmedewerkers en vrijwilligers
 • je verwerft nieuwe collecties, waarbij je rekening houdt met het collectie(vormings)profiel
 • je stimuleert het gebruik van de collectie in onderwijs en onderzoek (bijv. op basis van Object Based Learning) en verzorgt zelf onderwijs
 • je ontwikkelt beleid en diensten op het gebied van gedigitaliseerde en digital born archieven
 • je zorgt dat de collectie bekend en zichtbaar is: je geeft presentaties en rondleidingen op verzoek en verzorgt communicatie en publiciteit over de collecties

Functie-eisen

 • je hebt een academisch werk- en denkniveau, aangetoond door een MA of vergelijkbaar in een relevante discipline
 • je hebt ervaring met het houdbaar, bruikbaar en/of zichtbaar maken van archiefcollectie voor onderwijs en onderzoek
 • je hebt kennis van de geschiedenis van het Nederlands protestantisme vanaf 1800 of de universitaire geschiedenis, of de bereidheid je hierin te verdiepen
 • je overziet wat er moet gebeuren voor het coördineren van een project. Dit pak je gestructureerd aan
 • je geeft je werk zelfstandig vorm en neemt verantwoordelijkheid over je werk
 • je staat open voor kansen en ideeën en wil graag experimenteren
 • je deelt graag je kennis

Wat bieden wij

Een uitdagende functie bij een maatschappelijk betrokken organisatie. Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring op voltijdse basis minimaal €2.960 (schaal 10) en maximaal €4.670 (schaal 10) bruto per maand. De functie is ingedeeld volgens UFO-profiel: Specialist wetenschappelijke informatie 2 en staat open voor ten minste 0,8 fte.

De arbeidsovereenkomst wordt in eerste instantie aangegaan voor een periode van 1 jaar.
Daarnaast beschikt de VU over aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en regelingen die een goede combinatie van werk en privé mogelijk maken, zoals:

 • maximaal 41 vakantiedagen bij een voltijds dienstverband, 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering, gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof, bijdrage aan reiskosten voor woon-werkverkeer, de mogelijkheid om deels vanuit huis te werken

Solliciteren

Ben jij geïnteresseerd in deze functie? Solliciteer dan door middel van onderstaande solliciteer button uiterlijk 03-09-2023. Denk hierbij aan het uploaden van jouw curriculum vitae en motivatiebrief. De sollicitatiegesprekken vinden plaats op 14 en 15 september (1e ronde) en 25 en 26 september (2e ronde) en indien mogelijk vragen wij je hier rekening mee te houden.

Het overleggen van een diploma, een referentiecheck en een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) maken onderdeel uit van de sollicitatieprocedure.

Sollicitaties ontvangen per e-mail worden niet in behandeling genomen.

Solliciteer!

Vragen?
Voor vragen over de vacature kun je contact opnemen met:

tot 17 augustus:
Naam: Joeri Both
Functie: adjunct-directeur en hoofd Onderzoeksondersteuning
Telefoonnummer: 020 598 6377
E-mail: j.both@vu.nl

vanaf 17 augustus:
Naam: Michiel Cock
Functie: hoofd Bijzondere Collecties
Telefoonnummer: 020 598 8616
E-mail: m.p.cock@vu.nl

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Conservator Archieven VU
Door Redactie Historici.nl
Vrije Universiteit Amsterdam: Conservator Academisch Erfgoed
Door Redactie Historici.nl
Conservator Kaarten – VU
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.