Historici.nl

Gepubliceerd op 09-05-2019

Conservator Bijzondere collecties (1,0 fte)

Functieomschrijving

Je bent verantwoordelijk voor de bijzondere collecties van de UB. Daarbij speel je een belangrijke rol bij het realiseren van de erfgoedspeerpunten: een betere toegankelijkheid en een intensiever gebruik van de bijzondere collecties bij onderwijs en onderzoek aan onze universiteit; digitalisering is daarbij van cruciaal belang. Ook draag je bij aan beleidsvoorstellen voor de digitale en fysieke presentatie en conservering van de bijzondere collecties van de UB.

De functie is ondergebracht bij de afdeling Bijzondere Collecties.

In deze functie ben je verantwoordelijk voor:
• het bevorderen van het gebruik op uiteenlopende, vernieuwende manieren van de fysieke en gedigitaliseerde collecties door onderzoekers, docenten, studenten en het brede publiek
• het vergroten van de digitale toegankelijkheid van de collecties (zichtbaarheid, bereikbaarheid en ontsluiting)
• de opbouw en uitbreiding, het beheer en behoud van de fysieke en gedigitaliseerde collecties, waaronder het initiëren, beoordelen en bewaken van (digitale) conserverings- en restauratieplannen
• het eigenaarschap van projecten op het gebied van bijzondere collecties
• het publiceren en presenteren over handschriften, oude drukken, boekwetenschappen en nieuwe toepassingen en ontwikkelingen op het gebied van de bijzondere collecties
• het samenwerken met faculteiten en partnerinstellingen op lokaal, nationaal en internationaal niveau.

Functie-eisen

Je beschikt over:
• een voltooide academische opleiding, bij voorkeur een afgeronde promotie in de historische wetenschappen
• het vermogen om een voortrekkersrol te vervullen bij het zichtbaar maken van de bijzondere collecties binnen de RUG en daarbuiten
• uitstekende communicatieve en consultancyvaardigheden
• affiniteit met onderwerpen als boekwetenschap, cartografie, erfgoedstudies, digital humanities, archief- en bibliotheekwetenschap
• een breed netwerk in het (nationale en internationale) wetenschapsveld en in culturele kringen
• wetenschappelijke kennis en vaardigheden op voor de bijzondere collecties relevante vakgebieden
• goede beheersing van het Nederlands en het Engels, zowel mondeling als schriftelijk
• bij voorkeur kennis van digitalisering en het fysiek publiek maken van bijzondere collecties
• bij voorkeur ervaring met beheer en behoud van bijzondere collecties
• bij voorkeur kennis van bibliografische ontsluitingsmethoden en -systemen voor bijzondere collecties
• bij voorkeur beheersing van het Latijn.

Vereiste competenties: ondernemerschap, flexibiliteit, resultaatgerichtheid, klantbetrokkenheid en omgevingsgerichtheid.

Arbeidsvoorwaarden

Wij bieden je een salaris, afhankelijk van opleiding, kennis en ervaring, van minimaal € 3.637,- tot maximaal € 4.978,- (schaal 11 CAO Nederlandse Universiteiten) bruto per maand bij volledige werktijd, afhankelijk van ervaring. Het betreft een aanstelling voor de periode van twee jaar. Na achttien maanden vindt een personeelsbeoordeling plaats, waar bij positieve uitkomst en gebleken geschiktheid de aanstelling wordt omgezet in een dienstverband voor onbepaalde tijd. De functie is ingedeeld conform het instrument Universitair Functie Ordenen (UFO). Het UFO-profiel is Specialist Wetenschappelijke Informatie 1.

Datum van indiensttreding: 1 september 2019 (of eerder indien mogelijk)

Solliciteren
U kunt solliciteren door middel van uw sollicitatiebrief voorzien van curriculum vitae te sturen vóór 21.05.2019 uitsluitend aan de hand van het sollicitatieformulier.

Sollicitatiegesprekken: 3-7 juni 2019.

De RUG is een inclusieve organisatie: een veelzijdige werkgever voor alle groepen in de samenleving. We verwelkomen daarom een diversiteit aan perspectieven, achtergronden en kennis. Onze selectieprocedure volgt de richtlijnen van de Recruitment code en de Code of Conduct for the recruitment of researchers van de Europese Commissie.

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.

Afdeling

Bibliotheek Rijksuniversiteit Groningen

De Rijksuniversiteit Groningen is een internationaal georiënteerde universiteit die behoort tot de Europese top. Onderzoekers en docenten in tal van vakgebieden zijn gepassioneerd voor hun werk en krijgen de kans om zich te ontplooien. De universiteit spant zich in om de talenten, ambities en prestaties van haar 31.000 studenten en 5.600 medewerkers te belonen.

De Universiteitsbibliotheek (UB) Groningen biedt tal van diensten aan, waaronder toegang tot digitale en fysieke collecties, onderzoeksondersteuning en onderwijsondersteuning. Wij bieden onze diensten aan in nauwe afstemming met de universitaire docenten en onderzoekers.

De bijzondere collecties van de UB zijn een uiting van vierhonderd jaar wetenschap en verzamelen aan de universiteit; zij vertegenwoordigen een onschatbare wetenschappelijke, maatschappelijke, cultuurhistorische en economische waarde.

Additionele informatie

Dr. Alisa van de Haar,vertrekkende conservator Bijzondere Collecties (informatie over vacature)
050-3635063
a.d.m.van.de.haar@rug.nl

Ryanka Hazekamp, HR-Adviseur (informatie over procedure)
050-3636789
r.hazekamp@rug.nl

Recruitment code

Code of Conduct for the recruitment of researchers

Solliciteer op deze vacature via de website van de werkgever.
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.