Historici.nl

Gepubliceerd op 25-07-2023

Conservator Circuscollecties – Universiteit van Amsterdam

De Universiteit van Amsterdam in Amsterdam zoekt een Conservator Circuscollecties voor 16 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 20-08-2023Het Allard Pierson bewaart, onderzoekt, onderwijst en presenteert cultureel erfgoed van de oudheid tot nu. Wij verzamelen waardevolle culturele collecties en maken ze toegankelijk voor iedereen. Wij zijn een brug tussen wetenschap en samenleving. Dit doen wij mét de collecties van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en vanuit het historisch hart van de hoofdstad.

Over De Universiteit van Amsterdam

De Universiteit van Amsterdam is de grootste universiteit van Nederland, met het breedste opleidingsaanbod. Een intellectueel knooppunt met 42.000 studenten, 6.000 medewerkers en 3.000 promovendi. Verbonden door een cultuur van nieuwsgierigheid. Meer lezen.

Nieuwsgierig naar onze organisatie? Hier lees je meer over werken bij de Universiteit van Amsterdam.

Over het Allard Pierson en de Bibliotheek UvA en HvA

Het Allard Pierson is een organisatie waar kennis en kunde wordt gewaardeerd, waar samenwerking en verbinding wordt gestimuleerd en waar jong en oud met elkaar werken. Het Allard Pierson is onderdeel van de Bibliotheek UvA/HvA.

De Bibliotheek is een inspirerende en gastvrije studie-, onderzoeks- en ontmoetingsplek voor onderzoekers, docenten en studenten van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam, off- en online. Wij verzamelen, bewaren, beheren én selecteren informatie uit het wereldwijde informatieaanbod, we bieden het platform voor studenten en onderzoekers om bronnen uit heden en verleden te delen en stellen deze informatie en bronnen beschikbaar voor een brede groep gebruikers. Wij bieden onze gebruikers hulp op maat om in het uitgebreide aanbod van informatie de juiste bronnen te vinden voor toepassing in onderwijs en onderzoek. Wij benutten daarbij onze unieke combinatie van bibliotheken en museum.

Onze kernwaarden (open, professioneel, verbindend) en kerncompetenties (klantgericht, samenwerken, leervermogen) zijn het fundament onder onze dienstverlening.

Hier kun je meer lezen over werken bij de Bibliotheek.

De afdeling Kennis en Collecties van het Allard Pierson zoekt een enthousiaste en gemotiveerde

Conservator Circuscollecties

16 uur per week

Als conservator Circuscollecties ben je verantwoordelijk voor het erfgoed van de uitvoerende kunsten van het Allard Pierson (15de–21ste eeuw) en in het bijzonder voor de grote circuscollecties. Je bedient vanuit deze functie de drie pijlers van het Allard Pierson: het academisch onderzoek, het onderwijs, en presentaties voor een breed publiek. Je neemt de voortrekkersrol in het ontwikkelen van een inclusief verzamelbeleid en perspectief op de collecties. De circuscollecties zijn ontsloten voor het algemene publiek via circusmuseum.nl.

De conservator Circuscollecties valt onder het team uitvoerende kunsten; een van de vier teams binnen de afdeling Kennis en Collecties. Werkplek is de Oude Turfmarkt te Amsterdam.

Wat ga je doen

Je zet een beleid op en maakt een plan van aanpak voor verdere ontsluiting en presentatie van de circuscollecties. Verder:

 • Bouw je verder aan een internationaal netwerk en de bekendheid van de circuscollecties;
 • Ben je verantwoordelijk voor signalering en advies op het gebied van acquisities binnen je verzamelgebied. Je onderhoudt hiervoor de nodige contacten;
 • Werk je mee aan of initieer je het werven van fondsen of subsidies voor digitalisering, acquisities, restauratie of andere projecten met betrekking tot de collecties. Je hebt oog voor mogelijke samenwerkingspartners binnen en buiten de universiteit;
 • Beantwoord je vragen van onderzoekers en studenten op het gebied van de collectie gedrukte werken;
 • Signaleer je noden in conservering aan de collectie;
 • Draag je bij aan het collectiebeleidsplan op het gebied van de uitvoerende kunsten collectie met een open en toekomstgerichte blik;
 • Geef je rondleidingen, lezingen en (online) presentaties op het gebied van de collecties;
 • En assisteer je bij en faciliteer je colleges.

Wat neem je mee

Wij zijn op zoek naar een professionele en deskundige collega om ons conservatorenteam te komen versterken. We zijn op zoek naar iemand die in staat is onze erfgoedcollecties naar maatschappelijke thema’s te vertalen vanuit een diverse en inclusieve blik. Je hebt:

 • Uitstekende communicatieve vaardigheden intern én extern; je bent een flexibele teamspeler;
 • Een klantgerichte instelling;
 • Een academisch werk- en denkniveau;
 • Organisatietalent, je bent resultaatgericht en initiatiefrijk en steekt waar nodig de handen uit de mouwen;
 • Een goede beheersing van Engels;
 • De vaardigheid om een goed (inter)nationaal netwerk op te bouwen;
 • Gevoel voor actuele thema’s binnen de erfgoedsector, onderzoek en onderwijs.

Kennis van en ervaring met circus en circuserfgoed, inhoudelijk en materieel is een plus.

Wat bieden we jou

 • We bieden een tijdelijk dienstverband van 16 uur per week voor de periode van een jaar met een proeftijd van twee maanden.
 • Je salaris bedraagt, afhankelijk van relevante ervaring bij aanvang van het dienstverband, € 3.226,- tot € 5.090,- bruto per maand op basis van een volledige werkweek van 38 uur. Dit is exclusief 8% vakantie- en 8.3% eindejaarsuitkering. De Cao Nederlandse Universiteiten is van toepassing.
 • Bij het Allard Pierson wordt bij indiensttreding gevraagd een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te overleggen.

Naast het salaris en de gezellige en flexibele werkomgeving bieden we een gevarieerd pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld:

 • 232 verlofuren per jaar (bij een 38-urige werkweek) en extra vakantiedagen tussen Kerst en de jaarwisseling;
 • Een breed cursusaanbod dat je kosteloos kunt volgen, bijvoorbeeld op het gebied van tijdsmanagement of Engels en een online cursusplatform met meer dan 100 verschillende cursussen;
 • 7 weken geboorteverlof (voor partners) met 100% salarisbehoud;
 • Gedeeltelijk doorbetaald ouderschapsverlof;
 • Een pensioen bij ABP, waar de UvA voor twee derde aan bijdraagt.

Vragen

Voor vragen over de functie kun je tijdens kantooruren contact opnemen met:

Hans van Keulen, conservator en teamleider
j.h.k.vankeulen@uva.nl
+31 (0)20 5254998

 • Herken je je in het profiel en ben je geïnteresseerd in de functie, dan zien we jouw sollicitatie graag tegemoet. We ontvangen graag een motivatiebrief en cv als pdf-bestand. Je kunt via onderstaande link solliciteren.
 • De reactietermijn sluit op 20 augustus 2023. Sollicitaties die we na de reactietermijn ontvangen, die niet via de link worden verstuurd, of niet compleet zijn, kunnen we helaas niet in behandeling nemen.

Belangrijke data

 • De eerste ronde sollicitatiegesprekken vindt plaats op 25 augustus,
 • De twee ronde sollicitatiegesprekken vindt plaats op 30 augustus 2023.

Als werkgever handhaaft de UvA een beleid van gelijke kansen. We vinden diversiteit belangrijk en zetten ons volledig in om een plek te zijn waar iedereen zich thuis voelt. We koesteren de onderzoekende geest en het doorzettingsvermogen en laten de ruimte om door te vragen. Bij ons vormen nieuwsgierigheid en creativiteit de heersende cultuur.

Solliciteer

Klik hier voor meer informatie over de organisatie.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.