Historici.nl

Gepubliceerd op 04-10-2022

Conservator Gedrukte Werken Allard Pierson

Functieomschrijving

Het Allard Pierson bewaart, onderzoekt, onderwijst en presenteert cultureel erfgoed van de oudheid tot nu. Wij verzamelen waardevolle culturele collecties en maken ze toegankelijk voor iedereen. Wij zijn een brug tussen wetenschap en samenleving. Dit doen wij mét de collecties van de Universiteit van Amsterdam en vanuit het historisch hart van de hoofdstad.

Voor de afdeling Kennis en Collecties zijn we op zoek naar een conservator Gedrukte Werken voor 32 tot 38 uur per week.

Als conservator Gedrukte Werken ben je verantwoordelijk voor het gedrukte erfgoed van het Allard Pierson (15de-21ste eeuw) en in het bijzonder voor de oude drukken, de collectie Surinamica, de collectie van het Koninklijk Wiskundig Genootschap en voor de collectie van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst. Je bedient vanuit deze functie de drie pijlers van het Allard Pierson: het academisch onderzoek, het onderwijs, en presentaties voor een breed publiek. Je neemt de voortrekkersrol in het ontwikkelen van een inclusief verzamelbeleid en perspectief op de collecties. Daarnaast coördineer je de tentoonstellingen die te maken hebben met het papieren erfgoed en de jaarlijkse Summerschool.

De conservator Gedrukte Werken valt onder een van de vier teams binnen de afdeling Kennis en Collecties. Werkplek is de Oude Turfmarkt te Amsterdam.

Wat ga je doen

Als conservator Gedrukte Werken:

 • zet je een beleid op en een plan van aanpak voor de ontsluiting en presentatie van de Surinamica Collectie;
 • stuur en begeleid je het proces van catalogiseren en digitaliseren van de collecties;
 • ben je verantwoordelijk voor signalering en advies op het gebied van acquisities binnen je verzamelgebied. Je onderhoudt hiervoor de nodige contacten;
 • werk je mee aan of je initieert het werven van fondsen of subsidies voor digitalisering, acquisities, restauratie of andere projecten met betrekking tot de collecties. Je hebt oog voor mogelijke samenwerkingspartners binnen en buiten de universiteit;
 • beantwoord je vragen van onderzoekers en studenten op het gebied van de collectie gedrukte werken;
 • signaleer je noden in conservering aan de collectie;
 • draag je bij aan het collectiebeleidsplan op het gebied van de collectie gedrukte werken met een open en toekomstgerichte blik;
 • coördineer je de tentoonstellingen die te maken hebben met het papieren erfgoed. Je werkt hierin samen met de projectleider tentoonstellingen;
 • geef je rondleidingen, lezingen en (online) presentaties op het gebied van de collecties;
 • organiseer je in samenwerking met de vakgroep Boekwetenschap de jaarlijkse Summerschool, die altijd plaatsvindt in augustus/september;
 • assisteer je bij en faciliteer je colleges.

Functie-eisen

Wij zoeken een professionele en deskundige collega die ons conservatorenteam komt versterken. Iemand die in staat is onze erfgoedcollecties naar maatschappelijke thema’s te vertalen vanuit een diverse en inclusieve blik.

Je hebt:

 • uitstekende communicatieve vaardigheden intern én extern; je bent een flexibele teamspeler;
 • een klantgerichte instelling;
 • organisatietalent, je bent resultaatgericht en initiatiefrijk is en steekt ook waar nodig de handen uit de mouwen;
 • een academisch werk- en denkniveau; je hebt een afgeronde geesteswetenschappelijke opleiding, met een gedegen kennis op twee of meer van de volgende gebieden: boekwetenschap, kunstgeschiedenis, wetenschapsgeschiedenis, literatuurgeschiedenis, koloniale geschiedenis, wereldgeschiedenis en de politiek-sociale geschiedenis van Nederland;
 • een goede beheersing van Engels. Kennis van Latijn is een plus;
 • gevoel voor actuele thema’s binnen de erfgoedsector, onderzoek en onderwijs. Je bent in staat een goed (inter)nationaal netwerk op te bouwen.

Kennis van en ervaring met het werken met oude drukken, inhoudelijk en materieel is een plus.

Arbeidsvoorwaarden

We bieden een dienstverband van 32 tot 38 uur per week voor de periode van een jaar met een proeftijd van twee maanden. Bij gebleken geschiktheid volgt een vast dienstverband.

Je salaris bedraagt, afhankelijk van relevante ervaring bij aanvang van het dienstverband, €3.974 tot €5.439 bruto per maand op basis van een volledige werkweek van 38 uur. Dit is exclusief 8% vakantie- en 8.3% eindejaarsuitkering. De Cao Nederlandse Universiteiten is van toepassing.

Bij het Allard Pierson wordt bij indiensttreding gevraagd een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te overleggen.

Naast het salaris en de gezellige en flexibele werkomgeving bieden we een gevarieerd pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld:

 • 232 verlofuren per jaar (bij een 38-urige werkweek) en extra vakantiedagen tussen Kerst en de jaarwisseling;
 • een breed cursusaanbod dat je kosteloos kunt volgen, bijvoorbeeld op het gebied van tijdsmanagement of Engels en een online cursusplatform met meer dan 100 verschillende cursussen;
 • geboorteverlof (voor partners) met 100% salarisbehoud;
 • gedeeltelijk doorbetaald ouderschapsverlof;
 • een pensioen bij ABP, waar de UvA voor tweederde aan bijdraagt.

Nieuwsgierig naar onze organisatie? Hier lees je meer over werken bij de Universiteit van Amsterdam.

Werkgever

Universiteitsbibliotheek

De Universiteit van Amsterdam is de grootste universiteit van Nederland, met het breedste opleidingsaanbod. Een intellectueel knooppunt met 39.000 studenten, 6.000 medewerkers en 3.000 promovendi. Verbonden door een cultuur van nieuwsgierigheid. Meer lezen.

Over het Allard Pierson en de Bibliotheek UvA en HvA

Het Allard Pierson is een organisatie waar kennis en kunde wordt gewaardeerd, waar samenwerking en verbinding wordt gestimuleerd en waar jong en oud met elkaar werken.

Het Allard Pierson is onderdeel van de Bibliotheek UvA/HvA. De Bibliotheek is een inspirerende en gastvrije studie-, onderzoeks- en ontmoetingsplek voor onderzoekers, docenten en studenten van Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam, off- en online. Wij verzamelen, bewaren, beheren én selecteren informatie uit het wereldwijde informatieaanbod, we bieden het platform voor studenten en onderzoekers om bronnen uit heden en verleden te delen en stellen deze informatie en bronnen beschikbaar voor een brede groep gebruikers. Wij bieden onze gebruikers hulp op maat om in het uitgebreide aanbod van informatie de juiste bronnen te vinden voor toepassing in onderwijs en onderzoek. Wij benutten daarbij onze unieke combinatie van bibliotheken en museum.

Onze kernwaarden (open, professioneel, verbindend) en kerncompetenties (klantgericht, samenwerken, leervermogen) zijn het fundament onder onze dienstverlening.

Hier kun je meer lezen over werken bij de Bibliotheek.

Additionele informatie

Voor vragen over de functie kun je tijdens kantooruren contact opnemen met:

Solliciteren

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.