Historici.nl

Gepubliceerd op 20-05-2019

Conservator Kaarten – VU

Functieomschrijving

Als conservator zorg je ervoor dat de collectie historische kaarten zo goed mogelijk bijdraagt aan onderwijs en onderzoek van de VU en waar mogelijk van anderen. Door je kennis van de collectie kun je goed inspelen op behoeften van docenten en onderzoekers. Je zorgt ervoor dat de collectie houdbaar, bruikbaar en zichtbaar is, digitaal en fysiek. Je werkt daarvoor ook samen met de conservatoren van de vier andere collecties bij VU Erfgoed & Collecties.
Daarnaast speel je een centrale rol bij het platform Geoplaza: je geeft advies aan docenten en onderzoekers over het gebruik van digitale kaarten en coördineert de dienstverlening.

Jouw taken
Collectiemanagement

 • kaarten, atlassen en literatuur op het gebied van cartografie en GIS aanschaffen, in overeenstemming met het collectie(vormings)profiel dat past bij behoeften voor onderwijs en onderzoek
 • inhoudelijke bijdrage leveren aan en coördineren van ontsluiting van de historische collectie binnen de beschikbare systemen (zoals LibSearch, Beeldbank en Geoplaza) in samenwerking met andere afdelingen van de UB
 • verzorgen van communicatie over de collectie

Onderzoeks- en onderwijsondersteuning

 • stimuleren van en adviseren over gebruik van historische kaarten en atlassen in onderwijs en onderzoek
 • verzorgen van onderwijs met en over de collectie
 • bewaken van de kwaliteit van dienstverlening bij het gebruik van kaartmateriaal
 • adviseren over gebruik in onderwijs en onderzoek van digitale kaarten (op basis van Geoplaza)

Beleid en innovatie

 • verder ontwikkelen van diensten op het gebied van het digitale aanbod van kaarten (m.n. rond gegeorefereerd kaartmateriaal)
 • coördineren van dienstverlening van Geoplaza

Conservering, preservering, digitalisering

 • coördineren en laten uitvoeren van restauratiewerkzaamheden
 • coördineren van kleine projecten voor digitalisering

Tentoonstellingen

 • verzorgen van presentaties en exposities met de collectie binnen en buiten de VU

Functie-eisen

 • academisch werk- en denkniveau, aangetoond door een MA of vergelijkbaar in een relevante discipline
 • ervaring met het houdbaar, bruikbaar en/of  zichtbaar maken van erfgoed voor onderwijs en onderzoek
 • kennis van historische cartografie, voor ondersteuning van onderwijs en onderzoek
 • kennis van de mogelijkheden van GIS voor diverse vormen van onderwijs en onderzoek, waaronder Digital Humanities
 • uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in zowel woord als geschrift

Arbeidsvoorwaarden

Een uitdagende functie bij een maatschappelijk betrokken organisatie. Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring op voltijdse basis minimaal €2.709 (schaal 10) en maximaal €4.274 (schaal 10) bruto per maand. De functie is ingedeeld volgens UFO-profiel: Specialist wetenschappelijke informatie 2 en staat open voor ten minste 0,8 fte.

De arbeidsovereenkomst wordt in eerste instantie aangegaan voor een periode van 1 jaar, in ieder geval vanaf 01-09-2019. Verlenging van de arbeidsovereenkomst behoort tot de mogelijkheden.
Daarnaast beschikt de VU over aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en regelingen die een goede combinatie van werk en privé mogelijk maken, zoals:

 • maximaal 41 vakantiedagen bij een voltijds dienstverband
 • 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering
 • bijdrage aan reiskosten voor woon-werkverkeer

Werkgever

https://werkenbij.vu.nl/vacatures

Bijdragen aan een betere wereld door onderscheidend onderwijs en grensverleggend onderzoek, dat is de ambitie van de VU. Een universiteit waar persoonlijke vorming én maatschappelijke betrokkenheid centraal staan. Waar we vanuit verschillende disciplines en achtergronden samenwerken aan innovaties en nieuwe inzichten. Ons onderzoek beslaat het hele spectrum: van alfa, gamma en bèta tot leven en medische wetenschappen.

Aan de VU studeren ruim 23.000 studenten en werken ruim 4.500 medewerkers. De uitstekend bereikbare VU-campus is gevestigd in het hart van de Amsterdamse Zuidas, een inspirerende omgeving voor onderwijs en onderzoek.

Diversiteit is een kernwaarde van de VU. Wij staan voor een inclusieve gemeenschap en geloven dat diversiteit en internationalisering bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar mensen die door hun achtergrond en ervaring bijdragen aan de diversiteit van onze campus.

Afdeling

De dienst Universiteitsbibliotheek ondersteunt en adviseert onderzoekers en docenten: van literatuuronderzoek en research data management tot en met open access publiceren, open leermiddelen en auteursrecht. Studenten bieden we workshops, begeleiding en studieplekken. Ook beheert en exposeert de UB bijzondere collecties, erfgoed en kunst. De UB ontwikkelt zich de komende jaren verder tot een plek voor ontmoeting, kennisdeling en inspiratie voor zowel studenten als medewerkers.

Werken bij de UB betekent bijdragen aan het verhogen van onderzoeksimpact en studiesucces. Samen met je collega’s zorg je voor innovatieve dienstverlening die uitstekend aansluit op de wensen en behoeften van medewerkers en studenten. Bij de UB werken 80 medewerkers op twee locaties: in het VU-hoofdgebouw en binnen het VUmc.

Over de Collectie Kaarten en Atlassen
De Collectie Kaarten en Atlassen bestaat uit ca 60.000 kaarten, 5.500 atlassen en 5.100 titels cartografische literatuur en tijdschriften. Een belangrijk deel van de collectie zijn geologische kaarten uit de hele wereld; een ander accent ligt op topografische en thematische kaarten van Nederland uit de 19e eeuw en later. Alle oude kaarten zijn gedigitaliseerd en opgenomen in de Beeldbank van de UB (totaal 5.700 kaarten). Op Geoplaza, platform voor geodata en GIS, worden kaarten gegeorefereerd aangeboden en is het mogelijk selecties te downloaden.

Additionele informatie

Naam: drs. M.P. (Michiel) Cock
Functie: hoofd Education Support & Collections
Telefoonnummer: 020 5988616
E-mail: m.p.cock@vu.nl

Solliciteer op deze vacature via de website van de werkgever.

Conservator Archieven VU
Door Redactie Historici.nl
Universiteitsbibliotheek VU – Vakspecialist
Door Redactie Historici.nl
Vrije Universiteit Amsterdam: Conservator Academisch Erfgoed
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.