Historici.nl

Gepubliceerd op 06-12-2017

Conservator Maritieme Collecties

Het Rijksmuseum is het museum van Nederland. De collectie telt circa 1 miljoen (kunst)objecten van en over Nederland vanaf de Middeleeuwen tot en met de 20ste eeuw. In 2013 is een geheel vernieuwd Rijksmuseum geopend voor het publiek, met 2.000.000 bezoekers per jaar, een adembenemend gebouw, een verrassende inrichting, prachtige tentoonstellingen, bruisende evenementen en vele prettige faciliteiten voor jong en oud.

De afdeling Geschiedenis zoekt een:

Conservator Maritieme Collecties

28 uur per week

Functie-informatie
U werkt binnen de afdeling Geschiedenis samen in een team van conservatoren, restauratoren, documentalisten, catalogiseerders en registratoren en krijgt de verantwoordelijkheid voor het wetenschappelijk beheer van de maritieme collecties van het Rijksmuseum, bestaande uit een circa 1600 objecten tellende collectie marinemodellen, ettelijke duizenden objecten die behoren tot de collectie scheepswrakvondsten en alle overige objecten met een maritiem karakter. U zult daarnaast fungeren als kenner op het gebied van alle aspecten van de Nederlandse maritieme geschiedenis, van navigatie tot scheepsbouw, van de Engelse zee-oorlogen tot economische kant van de maritieme historie. U ontwikkelt ideeën voor tentoonstellingen en presentaties, u publiceert op dit gebied en u verstrekt informatie aan derden. U voert nauw overleg met de afdeling Restauratie en Conservering.

De voornaamste werkzaamheden zijn

 • Voorstellen doen tot verwerving van maritieme objecten door het museum, apart en in ensembles.
 • Zorgvuldig beheren van de aan u toegewezen collecties en het zorgdragen voor de registratie en ontsluiting daarvan.
 • Organiseren en mede inrichten van presentaties en tentoonstellingen.
 • Het doen van wetenschappelijk onderzoek en publiceren over de maritieme collectie van het Rijksmuseum.
 • Voorstellen doen ter nadere documentatie van de collectie.
 • Onderhouden van contacten met museale collega’s, de Koninklijke Marine en verzamelaars.
 • Representeren van de afdeling Geschiedenis in het (kunst)historische veld.

Vereisten

 • Academische historische opleiding, met een bijzondere en aantoonbare kennis ten aanzien van maritieme geschiedenis.
 • Aantoonbare ervaring in het werken met maritieme objecten.
 • In staat creatieve visies te ontwikkelen en uit te werken.
 • (Ruime) ervaring met museaal collectiebeheer en presentatie.
 • Ervaring met projectmatig werken, waaronder in interdisciplinair (wetenschappelijk) verband.
 • Ervaring met publiceren van catalogi en artikelen in toonaangevende vakbladen en dergelijke.
 • Erkende deskundigheid op het vakgebied en die uitdragen, zowel intern als (internationaal) extern.
 • Beheersing van de moderne talen.

Arbeidsvoorwaarden
De Conservator zal worden aangesteld voor de periode van één jaar, waarna bij positieve evaluatie een verlenging voor nog een jaar mogelijk is. Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring minimaal € 3.573,- en maximaal € 4.975,- bruto per maand (schaal 12), bij een volledige werkweek van 36 uur, exclusief 8% vakantietoelage en eindejaarsuitkering. De Museum cao is van toepassing.

Inlichtingen
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Martine Gosselink, Hoofd afdeling Geschiedenis op 020-6747211. Voor vragen met betrekking tot de sollicitatieprocedure kunt u contact opnemen met Eva Kuijer, personeelsadviseur, tel. 020-6747352. Kijk op www.rijksmuseum.nl voor meer informatie over onze organisatie.

Solliciteren
Sollicitaties ontvangen wij graag per e-mail op vacatures@rijksmuseum.nl, uiterlijk dinsdag 2 januari 2018. Een volledige sollicitatie bestaat uit een cv en een motivatiebrief. Alleen complete sollicitaties nemen wij in behandeling.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

www.rijksmuseum.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.