Historici.nl

Gepubliceerd op 13-06-2019

Conservator Radboud Erfgoed

Functieomschrijving

Als conservator Radboud Erfgoed ben je vanuit de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek voornamelijk extern gericht en belast met het versterken van publiekgerichte taken, representatie, onderwijs, tentoonstellingen en de fondsenwerving.
De Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek zijn van groot belang voor onderzoek en onderwijs. Zij vertegenwoordigen een onschatbare wetenschappelijke, maatschappelijke, cultuurhistorische en economische waarde. De Bijzondere Collecties omvatten ca. 5 kilometer strekkende meter boekenplank, met een rijke en gevarieerde collectie handschriften, incunabelen en vroege drukken. Het specifieke karakter van de Nijmeegse collectie hangt in sterke mate samen met de geschiedenis en achtergrond van de universiteit. De Bijzondere Collecties begeven zich de komende jaren samen met andere erfgoedcollecties van de Radboud Universiteit nadrukkelijk meer in het publieke domein met exposities en presentaties, waarbij de erfgoedcollecties worden ingezet voor de profilering van de universiteit in het programma Radboud Erfgoed.

De Universiteitsbibliotheek heeft een reguliere conservator Bijzondere Collecties die primair verantwoordelijk is voor de basistaken van de Bijzondere Collecties. Als conservator Radboud Erfgoed werk je samen met deze conservator.
Jouw focus is meer projectmatig en extern gericht. Belangrijke onderdelen van je takenpakket zijn het actief ontwikkelen en uitbreiden van een relevant netwerk van externe (partner)organisaties, fondsenwerving en het bevorderen van de samenwerkingsprojecten met partners binnen en buiten de bibliotheek. Ook het zichtbaarder maken van de collecties door onder meer het (mede) organiseren van symposia, tentoonstellingen, onderwijs en rondleidingen behoort tot de werkzaamheden. Je draagt bij aan het (verder) ontwikkelen van de strategie en de digitale en fysieke dienstverlening rond erfgoedcollecties. Je draagt bij aan het opstellen van beleidsplannen en projectplannen en bent belast met het coördineren van projecten.

De komende jaren participeer je actief in het programma Radboud Erfgoed, zoals verwoord in de brochure ‘Zichtbaar Erfgoed’

Functie-eisen

 • een voltooide relevante academische opleiding met specialisatie boekwetenschap en/of erfgoedstudies; een voltooid proefschrift strekt tot aanbeveling;
 • kennis van en ervaring met relevante standaarden voor ontsluiting van oude drukken en handschriften en collectiebeschrijvingen;
 • kennis en ervaring met de digitalisering van bijzondere collecties;
 • academische kennis van het vakgebied en ervaring met de toepassing hiervan in exposities, publicaties en presentaties;
 • een breed netwerk in het (nationale en internationale) wetenschapsveld en in culturele kringen;
 • affiniteit en ervaring met marketing en publiciteit en een uitgesproken publieksgerichte instelling;
 • minimaal 3-5 jaar werkervaring in een soortgelijke functie;
 • ervaring met het werken in projecten;
 • ruime, aantoonbare ervaring met het werven van fondsen en projectsubsidies;
 • ervaring met het samenstellen of organiseren van exposities strekt tot aanbeveling;
 • zeer goede schriftelijke en mondelinge vaardigheden in Nederlands en Engels, en bij voorkeur ook in het Duits.

Competenties:

 • uitstekende communicatieve vaardigheden, in staat om adequaat te communiceren met geheel verschillende gebruikersgroepen en om de Bijzondere Collecties te vertegenwoordigen in de media;
 • teamspeler, uitstekend in staat om in verschillende rollen te functioneren in projecten;
 • enthousiasmerend en ondernemend, met vernieuwende impulsen;
 • zelfstandig, besluitvaardig en resultaatgericht.

Arbeidsvoorwaarden

 • aanstelling: 0,8 fte
 • maximum salaris per maand € 4.978,- bruto op basis van een 38 urige werkweek (salarisschaal 11)
 • het salaris is afhankelijk van relevante werkervaring
 • het salaris is exclusief 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering
 • contractduur: 5 jaar met een proeftijd van 2 maanden
 • UFO-Functieprofiel: Specialist wetenschappelijke informatie, niveau 1.

Benieuwd naar onze aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden?

Werkgever

De Radboud Universiteit is een internationaal opererende, studentgerichte onderzoeksuniversiteit met zeven faculteiten. We leiden studenten op tot academici die over de grenzen van hun vak heen kijken. Onze wetenschappers leveren excellent onderzoek en maken hierbij gebruik van state of the art onderzoeksfaciliteiten.

Afdeling

Radboud Services/Universiteitsbibliotheek en KDC
De Universiteitsbibliotheek draagt zorg voor een optimale wetenschappelijke informatievoorziening ten behoeve van het onderwijs en onderzoek binnen de Radboud Universiteit.
De Universiteitsbibliotheek bestaat uit twee afdelingen: Research and Education Support (RES) en Content and Metadata Management (CMM). De afdeling CMM, waaronder de functie valt, bestaat uit twee nauw met elkaar samenwerkende teams.

Additionele informatie

Johan Oosterman, hoogleraar Oudere Nederlandse letterkunde
Telefoon: 06 18 97 27 91
j.oosterman@let.ru.nl

Barbara Eggels, afdelingshoofd Content and Metadata Management
Telefoon: 06 54 37 22 87
B.Eggels@ubn.ru.nl

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Solliciteer op deze vacature via de website van de werkgever.

Docent Rechtsgeschiedenis
Door Redactie Historici.nl
Radboud Universiteit – Twee docenten (Politieke) Geschiedenis
Door Redactie Historici.nl
Radboud Universiteit| Docent (Politieke) Geschiedenis
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.