Recente blog-items

Aan Historici.nl zijn nu 27 correspondenten verbonden. Zij vertegenwoordigen uiteenlopende historische disciplines en zijn werkzaam bij diverse organisaties. Er verschijnen  wekelijk blogs die gaan over het vak en de uitdagingen waarvoor historici staan, of zij nu werkzaam zijn bij een universiteit, museum, archief,  in het onderwijs of als zzp-er. Reacties zijn welkom! Als je een comment wilt plaatsten maak dan eerst een profiel aan. Zo groeit ook de actieve community van historici op de site.

Het netwerk wordt ondersteunt met een subsidie van het KNHG, de beroepsvereniging voor historici, en mede-initiatiefnemer van Historici.nl. Steun aan het KNHG betekent steun aan de site en aan een actieve beroepsorganisatie.

Harm Kaal

Toen ik van Jonge Historici de uitnodiging kreeg om in Utrecht een lezing te houden over hoe je je als jonge historicus in het leven moet redden schoot mij een citaat te binnen van de Romeinse schrijver Petronius, die in zijn Satyricon he

Maartje van de Kamp

De Wet Hergebruik Overheidsinformatie stelt dat voor de verstrekking van informatie van de overheid, informatie die gecreëerd en verzameld is met ons aller belastinggeld, niet opnieuw kosten mogen worden gerekend. De wet gaat echter verder dan alleen het gratis beantwoorden van burgervragen.

Kees Ribbens

UNESCO, de VN-organisatie voor onderwijs en cultuur, publiceerde onlangs een heuse Policy Guide over Education about the Holocaust and preventing genocide.  Dat een eerbiedwaardig institu

Lauren Lauret

Burn-out en depressie bij Leidse en Delftse promovendi’, las ik op de voorpagina van het Leids Dagblad op woensdag 14 juni.

Jong KNHG

Nog enkele maanden en dan zeg ik definitief vaarwel tegen mijn studententijd. Na het inleveren van mijn onderzoeksmasterscriptie afgelopen zomer mocht ik nog een jaar van het studentenleven genieten als leraar in opleiding met als doel het behalen van een eerstegraads lesbevoegdheid.

Suzan Folkerts

Onlangs verscheen deel 1 van de editie van de Middelnederlandse vertaling van de Latijnse Legenda aurea door de kartuizer monnik Petrus Naghel (in 2011 was deel 2 gepubliceerd).

Rene Spork

Lever je een bijzondere prestatie, dan schrijf je geschiedenis. Voor Feyenoord is meimaand geschiedenismaand. Voetbalclub Feyenoord won als eerste Nederlandse club in 1970 (6 mei) de Europacup en later dat jaar de Wereldbeker en won in 2002 (8 mei) als laatste Nederlandse club de UEFA Cup.

Marieke Oprel

“In “Trouw” las ik de uitnodiging aan alle oud-gasten van het Oranje hotel te Scheveningen om hun belevenissen te vertellen. Daar ik er ook geweest ben, hoewel niet lang, wil ik aan uw uitnodiging gehoor geven.

Maartje van de Kamp

-een verslag uit Willemstad-

Angelie Sens

Jakarta, eind oktober 2016. De voortekenen van de regentijd zijn onmiskenbaar. Het regent al regelmatig; soms kleine buitjes en af en toe ook tropische watervallen die met donderend geraas vol dikke druppels uit de lucht komen.