Recente blog-items

Aan Historici.nl zijn nu 27 correspondenten verbonden. Zij vertegenwoordigen uiteenlopende historische disciplines en zijn werkzaam bij diverse organisaties. Er verschijnen  wekelijk blogs die gaan over het vak en de uitdagingen waarvoor historici staan, of zij nu werkzaam zijn bij een universiteit, museum, archief,  in het onderwijs of als zzp-er. Reacties zijn welkom! Als je een comment wilt plaatsten maak dan eerst een profiel aan. Zo groeit ook de actieve community van historici op de site.

Het netwerk wordt ondersteunt met een subsidie van het KNHG, de beroepsvereniging voor historici, en mede-initiatiefnemer van Historici.nl. Steun aan het KNHG betekent steun aan de site en aan een actieve beroepsorganisatie.

Suzan Folkerts

Onlangs verscheen deel 1 van de editie van de Middelnederlandse vertaling van de Latijnse Legenda aurea door de kartuizer monnik Petrus Naghel (in 2011 was deel 2 gepubliceerd).

Rene Spork

Lever je een bijzondere prestatie, dan schrijf je geschiedenis. Voor Feyenoord is meimaand geschiedenismaand. Voetbalclub Feyenoord won als eerste Nederlandse club in 1970 (6 mei) de Europacup en later dat jaar de Wereldbeker en won in 2002 (8 mei) als laatste Nederlandse club de UEFA Cup.

Marieke Oprel

“In “Trouw” las ik de uitnodiging aan alle oud-gasten van het Oranje hotel te Scheveningen om hun belevenissen te vertellen. Daar ik er ook geweest ben, hoewel niet lang, wil ik aan uw uitnodiging gehoor geven.

Maartje van de Kamp

-een verslag uit Willemstad-

Angelie Sens

Jakarta, eind oktober 2016. De voortekenen van de regentijd zijn onmiskenbaar. Het regent al regelmatig; soms kleine buitjes en af en toe ook tropische watervallen die met donderend geraas vol dikke druppels uit de lucht komen.

Lauren Lauret

Nepnieuws, lekken en hacken. Is de strijd om informatie meer dan ooit verbonden aan de strijd om de macht?

Lauren Lauret

‘Alles aan deze zaal is nep, hij is volledig invented. Voel je dus vrij om tijdens het debat je tablet in de strijd te gooien,’ heette debatleider Jouke Turpijn de ruim tachtig bezoekers  welkom in de VOC-zaal van het

Jong KNHG

Mijn eerste kennismaking met KNHG was in november 2014, toen ik samen met mijn medestudenten van de Onderzoeksmaster Geschiedenis (UvA) op excursie ging naar het KNHG Najaarscongres Naar eer en geweten. Beroepsethiek en de persona van de historicus.

Susan Hogervorst

De wederopbouw wordt vaak gepresenteerd als een stoere periode van mannen, plannen en gebouwen.

Kees Ribbens

Historici claimen als beroepsgroep autoriteit maar beschouwen zichzelf doorgaans niet als eigenaar van de geschiedenis.