Historici.nl

Gepubliceerd op 14-09-2011

Databank sportverenigingen in Nederland

Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis heeft in samenwerking met het NOC*NSF de databank ‘Sportbonden, sportclubs en sportperiodieken in Nederland tot en met 1940’ gemaakt.

Onderzoekers kunnen nu voor het eerst eenvoudig toegang krijgen tot bronnen van clubs die tijdens de Verzuiling voor de afzonderlijke katholieke, protestantse en socialistische voetbalbonden uitkwamen, evenals gymnastiek-, hockey-, korfbal-, schaak- en tennisclubs.

De 14.000 records in deze database geven onder meer de oprichting en ontbinding van de bond en clubs, de plaats van vestiging en de verklaring van de naam. Bij alle bonden is een overzicht gemaakt van de organen, waarin zij hun officiële mededelingen publiceerden. Bij alle clubs is aangegeven, wanneer zij zich aansloten bij een landelijke of regionale bond.

Deze databank stimuleert en ondersteunt (professioneel en amateur-) onderzoek naar de geschiedenis van sport in Nederland, maar ook onderzoek naar de Verzuiling voor de oorlog. Door de verwijzing naar de bondsbladen kunnen teamopgaven worden opgespoord, die een indicatie geven van de sociale afkomst van leden en het recruteringsgebied van clubs.

Ga naar de databank Sportbonden, sportclubs en sportperiodieken in Nederland tot en met 1940.

‘Eenige wenken’ voor aanstaande hockey-speelsters
Door Redactie Historici.nl
Databank religieuze broederschappen online
Door Redactie Historici.nl
Database met 9000 verenigingen 1855-1903
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.