Historici.nl

Gepubliceerd op 18-05-2016

Debatreeks ‘Criteria van waarde in de geschiedbeoefening’, Deel 3: Publieksgeschiedenis, 17 juni 2016, LUX NIjmegen

Publieksgeschiedenis, geschiedcommunicatie en intermedialiteit.

Hoe ziet de ‘gewone’ man en vrouw de geschiedenis, waardoor wordt dit beïnvloed, en selecteren we wel het juiste uit de geschiedenis voor een algemeen publiek? Hoe selecteren onderwijzers, filmmakers, romanschrijvers en ontwerpers van historische tentoonstellingen wat ze wel of niet laten zien?

De selectie is vaak beïnvloed door de actualiteit, terwijl je de vraag kunt stellen of het volgen van een eigen koers los van de actuele gebeurtenissen niet beter zou zijn. Is de actualiteit loslaten überhaupt wel mogelijk? Of is publiekgeschiedenis per definitie afhankelijk van de actualiteit? Ook financiers spelen een grote rol bij de selectie van onderzoek en subsidies. Hoe bepalen deze instellingen wat er gefinancierd wordt en wat niet? En zouden historici eigenlijk wel afhankelijk van die instellingen moeten zijn? Tot slot bepalen ook de verschillende interesses en belangen van respectievelijk ‘amateur’ en ‘professionele’ historici hoe er geselecteerd wordt.

Vrijdag 17 juni 2016, 13:00-17:00 uur, LUX Nijmegen, aanmelding via info@knhg.nl.

Meer informatie

 

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.