Historici.nl

Gepubliceerd op 19-04-2023

Digitaal Erfgoedcoach Consortium koloniale collecties – Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort zoekt een Digitaal Erfgoedcoach Consortium koloniale collecties voor 32 tot 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime, Parttime | Sluitingsdatum: 28-04-2023


Onze opdracht is de erfgoedzorg in Nederland goed te laten functioneren, zodat cultureel erfgoed doorgegeven wordt aan volgende generaties. Om de toekomst een verleden te geven en het verleden een toekomst.De RCE is een kennisinstituut en uitvoeringsorganisatie van de minister van OCW. We voeren de wet- en regelgeving van de rijksoverheid uit voor monumenten, archeologie, roerend erfgoed en landschap. Ook verstrekken we subsidies aan eigenaren.

Onze grote en specialistische erfgoedkennis ontwikkelen we op het snijvlak van beleid, praktijk en wetenschap. Deze kennis stellen we beschikbaar voor toepassing in de praktijk en voor het publiek. We adviseren overheden en eigenaren van (rijks)monumenten, musea en collectiebeherende instellingen en we werken samen met het brede erfgoedveld van marktpartijen tot vrijwilligersorganisaties.

De RCE is een professionele organisatie met een interessant werkveld, bevlogen collega’s en een informele werksfeer.

Digitaal Erfgoedcoach Consortium koloniale collecties

32 tot 36 uur per week

Functieomschrijving

Wil je een belangrijke bijdrage leveren aan het werk van het consortium herkomstonderzoek koloniale collecties? Dan zoeken we jou!

Wat staat je te doen?

Als digitaal erfgoedcoach functioneer je op het snijvlak van informatica, geschiedenis en erfgoed.

 • Je assisteert musea en andere instellingen bij het aansluiten op de datahub koloniale collecties.
 • Je faciliteert onderzoekers uit het buitenland bij het vinden van data over objecten uit een koloniale context en het uitwisselen van data.
 • Je draagt bij aan het ontwikkelen van adviesproducten voor het ontsluiten van objecten en bronnen voor het uitvoeren van herkomstonderzoek naar koloniale collecties. Dit doe je in nauwe samenwerking met de medewerkers van de consortiumpartners, collega’s van het team collectienederland.nl bij de RCE, collega’s van de provinciale erfgoedorganisaties en het Netwerk Digitaal Erfgoed.
 • Hiervoor is het belangrijk dat je een netwerk opbouwt en onderhoudt van organisaties in binnen- en buitenland, actief instellingen benadert om data aan te leveren en gebruikerswensen weet te vertalen naar technische oplossingen.
 • Je levert een bijdrage aan de deskundigheidsbevordering van professionals en vrijwilligers werkzaam in het erfgoedveld door het (mede)organiseren en begeleiden van cursussen, thema- en studiedagen.

Functie-eisen

Wat vragen we van je?

 • Je hebt minimaal een afgeronde HBO-opleiding, bijvoorbeeld gericht op het behoud en beheer van erfgoedcollecties of informatie / contentmanagement.
 • Je hebt circa drie jaar aantoonbare werkervaring op het gebied van het beheer en/of het beschikbaar stellen van (digitale en/of gedigitaliseerde) collecties.
 • Je hebt kennis van en/of vaardigheden om de uitgangspunten van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed en de Digitaal Erfgoed Referentie Architectuur in de praktijk bij kleine(re) erfgoedinstellingen toe te (laten) passen.
 • Je hebt inzicht in de nieuwste digitale technieken die in het Netwerk Digitaal Erfgoed toegepast worden om digitaal erfgoed zo zichtbaar, bruikbaar en houdbaar mogelijk te maken.
 • Je bent leergierig en bereid om te participeren in een landelijk netwerk van digitaal erfgoedcoaches.
 • Je kunt kennisbehoefte en hulpvragen snel analyseren en vertalen naar ondersteuning op maat en je vindt het leuk om kennis over te brengen.
 • Je beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden, je kunt je communicatiestijl aanpassen aan een brede groep van gesprekspartners en je beschikt over sensitiviteit voor culturele verschillen en meervoudige perspectieven.
 • Je hebt interesse in herkomstonderzoek en koloniale collecties.
 • Je hebt ervaring met het werken in projecten en bent goed in samenwerken.
 • Je kunt communiceren in zowel het Nederlands als het Engels in woord en geschrift.
 • Een technische toets maakt onderdeel uit van het selectietraject.

Voldoe je niet aan alle functie-eisen, maar ben je ervan overtuigd dat deze baan als digitaal erfgoedcoach consortium koloniale collecties echt iets voor jou is? Ook dan nodigen we je van harte uit te reageren op deze vacature.

Naast talenten, ervaring en motivatie maken aspecten van identiteit onze organisatie rijker, innovatiever én leuker. Wij werken voor Nederland en willen daarom ook graag een afspiegeling zijn van onze diverse inwoners. Door verschillende achtergronden, perspectieven en inzichten toe te voegen aan onze organisatie, versterken wij onze denkkracht én ons werk voor de samenleving. Een ieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Arbeidsvoorwaarden

 • Salarisniveau: schaal 10.
 • Maandsalaris: minimaal € 3.045 – maximaal € 4.848 (bruto).
 • Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd.
 • Contractduur: Tijdelijk voor een jaar met uitzicht op vast.
 • Minimaal aantal uren per week: 32.
 • Maximaal aantal uren per week: 36.

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

 • Werving vindt tegelijkertijd Interdepartementaal als extern plaats, waarbij rijksbrede kandidaten bij geschiktheid voorrang hebben op externe kandidaten.
 • Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is een inclusieve organisatie die ruimte biedt aan iedereen en die de kracht van de diversiteit van medewerkers inzet om onze doelen te realiseren. Talent als basis, diversiteit als kracht. Naast je kwaliteiten, talenten en motivatie breng je ook jouw leeftijd, geaardheid, culturele achtergrond of arbeidsbeperking mee. Je bent van harte welkom!
 • Reageren uiterlijk 28 april 2023. De eerste gesprekken staan gepland op woensdag 10 mei 2023.

Na sluitingsdatum zal de vacaturetekst en de gegevens van de vacaturehouder online niet meer zichtbaar zijn. Om te voorkomen dat je deze moet opvragen, verzoeken wij je de vacaturetekst te downloaden en te bewaren.

Solliciteren?

Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.