Historici.nl





Gepubliceerd op 21-01-2014

Digital History op THATCamp

Op 14 en 15 januari 2014 vond het eerste Nederlandse THATCamp (The Humanities and Technology Camp) plaats, georganiseerd door het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG) en het Huygens ING. Het thema van deze zgn. ‘unconference’ was Digitale Geschiedenis. NIOD-medewerkers waren erbij en vertellen er in een aantal blogposts over. Petra Links trapt af.

Programming for Humanities

 

Tijdens de sessie Programming for Humanities lag het accent op het ‘zelf doen’. Onder de titel Coding the Humanities ontwikkelen Marijn Koolen en Jan Hein Hoogstad een cursus om historici over de drempel van de technologie heen te helpen en aan het programmeren te slaan. De deelnemers aan #THATcampDH kregen een voorproefje.

Koolen en Hoogstad staat voor ogen dat historici met de in de cursus opgedane kennis zelf vragen gaan stellen aan grote datasets. Ze gebruiken tools voor het visualiseren van de resultaten. Zo kunnen deze als stap in het onderzoek worden geëxploreerd en uiteindelijk als eindresultaat worden gepresenteerd.

Na een korte inleiding, daagden Koolen en Hoogstad de groep uit om zelf aan de slag te gaan. Aan de hand van een door hen voorbereide casus op basis van één van de API’s van de KB draaiden we een query. En enige zweetdruppels druppels en motiverende woorden later, zagen we het resultaat direct gepresenteerd in de browser. Erg leerzaam en zeker iets om later nog iets dieper in te duiken.

De workshop maakte duidelijk dat door de beschikbaarheid van digitale tools de historicus zich steeds meer zal willen en kunnen gaan opstellen als manager van informatie. De vraag aan erfgoedinstellingen om hun informatie in de daarvoor geschikte formaten aan te bieden, zal daardoor steeds nadrukkelijker worden.

Wikipedian in Residence

In de middagsessie vertelde Hay Kranen over zijn rol als Wikipedian in Residence bij de KB en het Nationaal Archief. Het doel van zijn werk is om een groot publiek gebruik te laten maken van de rijke collecties van deze instellingen. Dit moet gebeuren door het aanbrengen van koppelingen tussen deze collecties en Wikipedia.

Kranen ziet het als zijn belangrijkste taak om de collectiespecialisten te verleiden om hun expertise over de collecties te etaleren op Wikipedia. Om dit te realiseren organiseert hij cursussen om hen te onderwijzen in de dynamiek van Wikipedia en leert hij hen hoe het schrijven van lemma’s op dit platform in zijn werk gaat.

Dat er draagvlak is voor het investeren in Wikipedians blijkt uit het feit dat Kranen niet de enige Wikipedian in Residence is die in Nederland actief is. De bibliotheken van onder andere het NIOD, het Rijksmuseum en Filminstituut EYE krijgen in 2014 ondersteuning van een Wikipedian in Residence.

Een spannende ontwikkeling en ik ben erg benieuwd naar de impact van hun werk. Volgens Kranen kunnen in ieder geval Wikipedians zoals hij, de redding betekenen voor de erfgoedinstellingen in de 21e eeuw.

Petra Links, NIOD Instituut voor oorlogs-, holocaust-, en genocidestudies

Verder lezen:
Blog Hay Kranen 
Wikipedians in Special Residence

Oorspronkelijk verschenen op het NIOD-blog

 

 

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.