Historici.nl

Gepubliceerd op 04-03-2019

Digital Preservation Officer

Wat ga je bij ons doen?

Als Digital Preservation Officer zorg je ervoor dat onze digitale collecties systematisch, procesmatig en beleidsmatig goed in de organisatie zijn geborgd. Je bewaakt deze collecties op hun essentiële kenmerken gedurende de gehele levenscyclus. Dat wil zeggen, van het moment van opname tot het moment van uitlevering van het materiaal, nu en maar ook in de toekomst.

Omdat je onze specialist op dit gebied bent, ben je als geen ander in staat om de kaders voor digitale duurzaamheid te bepalen en vast te leggen. Hiervoor gebruik je vastgestelde nationale en internationale standaarden maar ook best practices. Zo draag je bij aan een KB-breed duurzaamheidsbeleid voor onze digitale collecties. In je rol van Digital Preservation Officer adviseer je ons over de impact op het behoud van, en lange termijn toegang tot de collecties en stel je eisen aan gewenste voorzieningen die daarvoor nodig zijn. Bij al deze werkzaamheden werk je nauw samen met collega’s van andere afdelingen binnen de KB en in netwerkverband met experts van nationale en internationale erfgoedinstellingen.

Functie-eisen

Wat bied jij?

 • Academisch werk -en denkniveau.
 • Minimaal 5 jaar aantoonbare ervaring op het gebied van digitale duurzaamheid.
 • Kennis en ervaring op het gebied van digitale duurzaamheid en normen, standaarden (OAIS, PREMIS) en tools op het gebied van digitale duurzaamheid.
 • Talent om theorie om te kunnen zetten naar werkbare praktijk.
 • Uitstekende mondelinge en schriftelijke vaardigheden, zowel in het Nederlands als het Engels.
 • Overtuigingskracht, organisatiebewust, analytisch, oplossingsgericht.
 • Gewend om samen te werken in nationaal en internationaal verband.

Arbeidsvoorwaarden

 • Een tijdelijk dienstverband voor 40 uur per week, in eerste instantie voor de periode van 1 jaar, met uitzicht op een verlenging.Een goed salaris tussen € 3.682,00 en € 5.064,00 bruto per maand (schaal 11) op basis van 40 uur, een dertiende maand (8,33%) en volledige vergoeding van je dagelijkse reiskosten.
 • Je bouwt pensioen op via het pensioenfonds ABP.
 • Een aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket dat je deels zelf kunt samenstellen, waaronder het kopen en verkopen van vakantiedagen.
 • Een goede balans tussen werk en privé vinden wij belangrijk. Daarom kun je afspraken maken over flexibele werktijden, heb je veel vakantiedagen (42 dagen per jaar bij een volledige baan) en wordt ouderschapsverlof gedeeltelijk doorbetaald. In veel functies behoort ook thuiswerken tot de mogelijkheden.
 • Alle ruimte om te leren en je verder te ontwikkelen.
 • Een werkplek op drie minuten lopen vanaf het Centraal Station.

Werkgever

Koninklijke Bibliotheek

De Koninklijke Bibliotheek is een nationaal en internationaal bekend instituut: we zijn één van de grote Nederlandse erfgoed- en wetenschapsinstellingen en hebben een belangrijke coördinerende rol in het netwerk van openbare bibliotheken. Tot de taken behoren onder meer het bewaren, verzamelen en beschikbaar stellen van alle publicaties die in of over Nederland worden uitgegeven en het bouwen aan de nationale digitale bibliotheek.

Afdeling

Waar kom je bij ons werken?

Als Digital Preservation Officer kom je te werken bij de afdeling Digitale Duurzame Toegang, de schatbewaarder van de digitale collecties van de KB. Deze afdeling is onderdeel van de sector Verwerking & Behoud en richt zich volledig op het verwerken, bewaren en voor de lange termijn toegankelijk houden van digitale collecties. De collecties worden o.a. bewaard in het e-Depot, het digitale magazijn van de KB, dat door deze afdeling actief wordt onderhouden en vernieuwd. De afdeling werkt nauw samen met diverse afdelingen van de KB en nationaal en internationaal met andere erfgoedinstellingen en netwerkverbanden.

 

Additionele informatie

Hebben we je interesse gewekt?

Klik op de solliciteerknop en stuur ons je cv en een motivatie waarom jij de ideale kandidaat bent voor de functie van Digital Preservation Officer. Het vacaturenummer is 19-07-010. Om je alvast beter te leren kennen vragen we je om in je motivatiebrief drie belangrijke ontwikkelingen te noemen die jij in het vakgebied digitale duurzaamheid ziet.

Je kunt solliciteren t/m zondag 10 maart 2019. De selectieprocedure bestaat uit twee gespreksrondes. De eerste ronde van gesprekken vindt plaats op 14 en 15 maart 2019. Als je doorgaat naar de tweede ronde, die gehouden wordt op 19 maart 2019, kan het uitwerken van een casus deel uitmaken van de procedure.

 

Wil je eerst meer weten?

Bel dan met Jeffrey van der Hoeven (Hoofd Digitale Duurzame Toegang), tel. 06-54296578.

Bel voor algemene vragen naar 06-21493839.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.