Historici.nl

Gepubliceerd op 24-11-2020

Directeur Historisch Centrum Leeuwarden

Het Historisch Centrum Leeuwarden is in 2001 voortgekomen uit het gemeentearchief van Leeuwarden. Oorspronkelijk was dit de wettelijke bewaarplaats voor de archieven van het stadsbestuur. In de loop der tijd kwamen er ook archieven van gemeentelijke instellingen, kerken, bedrijven en particulieren bij het gemeentearchief terecht. Het naar buiten treden, de publieksfunctie, is steeds belangrijker geworden. Met toevoeging van het beheer van de Oldehove en het Pier Pander Museum alsmede de gemeentelijke kunstcollectie en de organisatie van stadswandelingen heeft het voormalige gemeentearchief zich in de loop der jaren ontwikkeld tot het HCL, een breed erfgoedcentrum.

Het HCL vormt sinds 2015 met het Semi-Statisch Archief in het gemeentehuis één sector, die onder de dienst Fysiek Domein valt. De sector telt ongeveer 25 medewerkers en ongeveer 120 vrijwilligers, verdeeld in twee teams: Historische Informatie (de frontoffice) en Behouden & Bewerken (de backoffice).

Heb jij affiniteit met de lokale geschiedenis en cultuur van Leeuwarden? Wil jij een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van het Historisch Centrum Leeuwarden? En beschik jij over een breed netwerk in de Leeuwarder en Friese samenleving en de (landelijke) archiefwereld? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Directeur Historisch Centrum Leeuwarden

36 uur per week

Wat ga je doen
Jij bent hét gezicht van het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) en de beheerder van het geheugen van de gemeente Leeuwarden, de stad en de 35 dorpen.

Je bent onderdeel van het managementteam van het Fysiek Domein en geeft integraal leiding aan de medewerkers van het HCL en de vrijwilligers. Daarnaast speel je een belangrijke rol in de verdere ontwikkeling van het HCL en ben je eindverantwoordelijk voor het resultaat. Ook zorg je ervoor dat de vrijwilligersstructuur in stand blijft.

Je bent een belangrijke adviseur voor de Burgemeester en de Wethouder Cultuur én je adviseert en ondersteunt de ambtelijke organisatie op het gebied van archieven en historie in de meest brede zin van het woord.

Verder ben je verantwoordelijk voor:

  • De personele zorg waaronder de gesprekscyclus, vacatures, ziekteverzuim en het ontwikkelen van de medewerkers van het HCL;
  • De bedrijfsvoering en financiën. Je bent eindverantwoordelijk voor het budget en voor fondsenwerving en nieuwe financieringsvormen;
  • Je onderhoudt en zoekt de verbinding binnen en buiten de gemeente in het culturele veld, op historisch-wetenschappelijk terrein en op het gebied van erfgoed en archieven (o.a. met organisaties als het Fries Museum, Tresoar, Fryske Akademy, Kunstkade en historische verenigingen) en media.
  • Je bent aanjager en eindverantwoordelijk voor publieksactiviteiten (zoals op het terrein van tentoonstellingen en educatie en met betrekking tot de Oldehove, Pier Pander Museum, gemeentelijke kunstcollecties) en publicaties.
  • Je levert een bijdrage aan het historisch-wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot de geschiedenis van Leeuwarden en omgeving. Ook organiseer je de vierjaarlijkse Eekhoffprijs.

Wie ben jij
We zoeken een directeur met affiniteit voor de lokale geschiedenis en cultuur van Leeuwarden.

Je bent communicatief sterk, zowel mondeling als schriftelijk. Je bent een verbindende persoonlijkheid en op samenwerking gericht, zowel intern als extern. Je geeft het HCL een positieve impuls en zorgt voor een inspirerende en professionele werkomgeving.

Daarnaast heb je ruime kennis en ervaring met de publiekskant, maar ook met archieven en digitalisering. Je hebt een breed netwerk in de Leeuwarder en Friese samenleving, alsook in de (landelijke) archiefwereld. Het is belangrijk in deze functie dat je politiek sensitief bent en strategisch denkt.

Verder heb je een relevante afgeronde academische opleiding en heb je ruime leidinggevende ervaring.

Wat bieden wij
We zoeken voor deze structurele plek een nieuwe directeur. Als uitgangspunt bieden we een jaarcontract, met uitzicht op een vast dienstverband.

Wij bieden een salaris, afhankelijk van opleiding en ervaring, van maximaal € 6.365,- (functieschaal 13) bruto per maand bij een 36-urige werkweek.

Naast een aantrekkelijk salaris biedt de gemeente Leeuwarden meer gunstige secundaire arbeidsvoorwaarden aan. Denk hierbij aan een individueel keuzebudget van 17,05% van het jaarsalaris, flexibele werktijden, een laptop, mobiele telefoon, gunstig pensioenfonds, kortingen op diverse verzekeringen en korting op jouw fitnessabonnement. Een goede werksfeer vinden we belangrijk. Daarnaast investeren we in jouw persoonlijk ontwikkeling middels diverse opleidings- en trainingsmogelijkheden. Je ideeën en initiatieven worden op prijs gesteld en je krijgt ruimte en vertrouwen om deze vorm te geven.

Belangstelling
De sluitingsdatum van deze vacature is zondag 6 december 2020.
De eerste gesprekken vinden plaats op donderdag 10 december 2020.

Voor meer informatie over de vacature kun je contact opnemen met Homme de Jong, directeur Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling, 058 233 8084.
Heb je vragen over de sollicitatieprocedure, dan kan je contact opnemen met de afdeling werving en selectie van de gemeente Leeuwarden: 058 233 6164.

De gemeente Leeuwarden let niet op leeftijd, sekse, afkomst, kleur of geaardheid. Bij ons tellen je kwaliteiten.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie: www.leeuwarden.nl | historischcentrumleeuwarden.nl.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.