Historici.nl

Gepubliceerd op 18-09-2023

Directeur – Luther Museum

Het Luther Museum opende in 2019 haar deuren voor het publiek en bevindt zich in een imposant 18e-eeuws gebouw op de Nieuwe Keizersgracht. Het is gebouwd als het Evangelisch-Luthers Diaconie Oude Mannen- en Vrouwenhuis en speelde een grote rol bij de opvang van armen, ouderen en wezen. Het gebouw zelf – met de regentenkamers, de gang en de kerkzaal – is het belangrijkste collectiestuk. De erfgoedcollectie bestaat verder uit schilderijen van onder meer Breenbergh en Ruysdael, zilver en authentieke meubelstukken. Verder zijn er in het museum regelmatig activiteiten, concerten en tentoonstellingen.

Voor het museum wordt gezocht naar een

Directeur

16 uur per week

Als directeur ben je verantwoordelijk voor het algehele beheer van het museum, inclusief het ontwikkelen en implementeren van strategieën om de missie en visie van het museum te realiseren.

Verantwoordelijkheden:

 • Personeelsbeheer: Het aansturen en motiveren van het museumteam; de Zakelijk Leider, de Collectiemedewerker en eventuele andere betaalde of ingehuurde krachten.
 • Financieel beheer: Het bewaken van het budget en zorgen voor financiële stabiliteit door middel van effectieve fondsenwerving, subsidies en sponsoring.
 • Tentoonstellingsplanning: Toezicht op het ontwikkelen en organiseren van tentoonstellingen, de verhuur van de museumruimtes en de organisatie van evenementen.
 • Externe relaties: Het vertegenwoordigen van het museum in de lokale gemeenschap en het onderhouden van relaties met de Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam in al zijn lokale, regionale, nationale en internationale geledingen, culturele instellingen, sponsors en andere belanghebbenden.
 • Marketing en publiciteit: Toezicht op het ontwikkelen en uitvoeren van marketingstrategieën om het museum te promoten. Leiding geven aan de aan te stellen communicatiemedewerker.

Functie-eisen:

 • Een afgeronde opleiding in kunstgeschiedenis, museumstudies of een gerelateerd vakgebied.
 • Aantoonbare ervaring in museumbeheer, inclusief kennis van collectiebeheer, tentoonstellingsplanning en publieksbetrokkenheid.
 • Uitstekende communicatie- en presentatievaardigheden, zowel schriftelijk als mondeling.
 • Sterke leiderschaps- en organisatorische vaardigheden, met het vermogen om meerdere taken en projecten tegelijkertijd te beheren.
 • Kennis van de culturele sector, inclusief trends en ontwikkelingen in de kunstwereld.
 • Een netwerk van contacten binnen de kunstgemeenschap en ervaring met het opbouwen van externe relaties.
 • Creativiteit, innovatie en het vermogen om nieuwe ideeën te genereren en te implementeren.
 • Kennis van financieel beheer en ervaring in fondsenwerving en subsidieaanvragen is een pluspunt.

Wij bieden:
Een interessante baan in een historische werkomgeving bij een uniek museum. Je werkt samen met een jong en enthousiast team. De directeur staat onder leiding van en rapporteert aan het bestuur van het Luther Museum Amsterdam. De directeur is in dienst van de Lutherse Diaconie van de Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam (ELGA) en wordt door de Diaconie gedetacheerd bij het Luther Museum. Het gaat om een loondienstverband met goede arbeidsvoorwaarden conform de PKN Arbeidsvoorwaardenregeling (schaal 12).

Spreekt deze functie je aan? Dan komen we graag met je in contact. Stuur voor 6 oktober 2023 een motivatiebrief en cv per e-mail naar bruna@luthermuseum.nl.

Bij vragen kunt u mailen naar info@luthermuseum.nl.

Solliciteer!

Luther Museum Amsterdam: Collectieonderzoeker
Door Redactie Historici.nl
Communicatiemedewerker – Luther Museum
Door Redactie Historici.nl
Museum Gouda: Directeur-Bestuurder
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.