Historici.nl

Gepubliceerd op 26-03-2018

Directeur / streekarchivaris

Het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen is de gemeenschappelijke archiefdienst van de gemeenten De Bilt, Stichtse Vecht, De Ronde Venen en Weesp. Het RHC beheert een grote collectie archieven, foto’s, kaarten, prenten en voorwerpen uit de regio en stelt deze ter beschikking aan een breed en gevarieerd publiek. Het doorontwikkelen van de digitale dienstverlening aan een breed publiek, het vormgeven van digitaal archiefbeheer via een e-depot en het versterken van de erfgoedfunctie van het RHC zijn de drie grote uitdagingen voor de komende periode.

Om deze ambities verder vorm te geven zoeken wij een bevlogen en resultaatgerichte

directeur / streekarchivaris

(per direct, 32-36 uur per week)

die zich herkent in onze kernwaarden: verbindend, ondernemend, betrokken en aanspreekbaar.

Wat houdt de functie in?

 • Als directeur geef je leiding aan de archiefdienst. Je bent eindverantwoordelijk voor de te behalen beleidsdoelen en voor de personele, financiële en materiele aspecten van de organisatie. Je bent in deze rol ook secretaris van het bestuur, dat bestaat uit de portefeuillehouders van de vier aangesloten gemeenten.
 • Als streekarchivaris ben je vanzelfsprekend belast met de uitvoering van de taken en bevoegdheden zoals omschreven in de Archiefwet 1995: het beheer van de archiefbewaarplaats en het toezicht op de nog niet overgebrachte archieven van de aangesloten gemeenten en gemeenschappelijke regelingen.
 • In de jaren 2019-2020 implementeert het RHC samen met de aangesloten gemeenten een
  e-depot voorziening. Digitale archivering betekent een verandering van de werkwijze van het RHC èn van de dienstverlening aan de gemeenten. Een ontwikkeltraject waar jij sturing aan geeft.
 • In de regio ben je ‘het gezicht’ van het RHC. Je verbetert de contacten binnen het lokale erfgoednetwerk en bouwt dit netwerk verder uit. Je zoekt actief naar nieuwe samenwerkingsmogelijkheden met regionale erfgoedpartners, met als doel de collectie van het RHC onder de aandacht van een breder publiek te brengen.

Wie ben jij?

 • Allereerst ben je een bevlogen en resultaatgerichte directeur (in spé), die zich met beleid en daadkracht inzet voor de doorontwikkeling van het RHC Vecht en Venen.
 • Je weet bestuur, medewerkers, vrijwilligers, collega-ambtenaren en externe stakeholders op inspirerende wijze mee te nemen in nieuwe plannen en ontwikkelingen. Begrippen als ‘samenwerken’, ‘respect voor elkaar’, ‘betrokken’ en ‘bestuurlijke sensitiviteit’ zijn voor jou geen loze woorden, maar kenmerken jouw stijl.
 • Natuurlijk snap je dat de toekomst digitaal is, maar je weet ook het papieren erfgoed op waarde te schatten. Op beide soorten archieven heb je een visie. Een visie die je goed onder woorden weet te brengen en kunt vertalen naar activiteiten voor het RHC.
 • “Archiveren is vooruitzien” is je motto. Tot dat vooruitzien hoort ook dat je nadenkt over de toekomst van het RHC, de collecties en de dienstverlening aan de aangesloten gemeenten. Je zet hiervoor de lijnen uit en zoekt voor de uitvoering actief naar samenwerkingspartners in het brede archiefveld. Wie weet, misschien hef je ooit je eigen baan op?

Wat heb je in huis?

 • Je hebt een academisch werk- en denkniveau.
 • Omdat je wordt benoemd tot streekarchivaris van vier gemeenten en een gemeenschappelijke regeling dien je te beschikken over een diploma archivistiek of kun je dit diploma binnen 2 jaar halen.

Wat bieden wij?
Wij bieden een afwisselende en uitdagende functie in een prettige werkomgeving. Je start met een tijdelijke aanstelling van 1 jaar voor 32-36 uur per week, met uitzicht op een vast dienstverband. Afhankelijk van kennis en ervaring vindt een aanstelling plaats in aanloopschaal 11 (max. €4.859,- op basis van 36 uur per week) dan wel functieschaal 12 (max. €5.520,- op basis van 36 uur per week). De gemeente vraagt vóór benoeming op een ‘Verklaring Omtrent Gedrag’.

Geïnteresseerd?
Als je je herkent in bovenstaande profielschets en zin hebt in de geschetste uitdagingen stuur dan uiterlijk 8 april 2018 je beknopte motivatie en CV in via onderstaande link:

Solliciteren via de website van de gemeente Stichtse Vecht

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Over het RHC Vecht en Venen
Het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen is een gemeenschappelijke regeling met als centrumgemeente de gemeente Stichtse Vecht. Het RHC heeft als opdracht de uitvoering van de publieke taken op grond van de Archiefwet 1995. Bij het RHC werken 9 medewerkers (ca. 7,2 fte) en 20 vrijwilligers. Het RHC heeft een vestiging in Breukelen en dependance in Weesp. De komende jaren wordt het RHC versterkt, zodat het RHC naast papieren ook digitale archieven kan beheren en beschikbaar stellen. Samen met de vier gemeenten richt het RHC hiervoor in 2019-2020 een e-depot voorziening in.

Vragen?
Neem voor inhoudelijke informatie over de functie contact op met Erika Hokke, interim-directeur van het RHC Vecht en Venen. Dat kan per mail via e.hokke@rhcvechtenvenen.nl of telefonisch via 0346 25 94 25. Voor informatie over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met Marleen Verbruggen, HR adviseur bij de gemeente Stichtse Vecht, via 0346 25 42 48. Meer informatie over het RHC Vecht en Venen vind je via www.rhcvechtenvenen.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.