Historici.nl

Gepubliceerd op 28-03-2023

Docent Architectuurgeschiedenis – Universiteit van Amsterdam

Functieomschrijving

Bij de afdeling Kunst- en Cultuurwetenschappen, verzorgt de capaciteitsgroep Kunstgeschiedenis onderverdeeld in diverse leerstoelgroepen, de BA Kunstgeschiedenis. De masteropleiding kent diverse programma’s, waaronder het programma Stadsgeschiedenis/Architectuurgeschiedenis (in samenwerking met Geschiedenis) en een educatieve master. Het volledige onderwijsprogramma is te vinden via https://studiegids.uva.nl/xmlpages/page/2022-2023/zoek-opleiding/opleiding/6913

Wat ga je doen?

Je draagt bij aan het verzorgen van onderwijs op het gebied van de Architectuurgeschiedenis, zowel de geschiedenis van de oudere (Middeleeuwen, Nieuwere Tijd) als de modernere architectuur. Daarnaast behoren ook meer algemene onderwijstaken binnen de BA Kunstgeschiedenis tot de taken.

Je bent breed inzetbaar in het onderwijs voor de bachelor Kunstgeschiedenis en master Stadsgeschiedenis/Architectuurgeschiedenis en verzorgt inspirerende hoor- en werkcolleges. Tot de onderwijstaken behoren verder het begeleiden van scripties.

Taken en verantwoordelijkheden

In samenspraak met anderen ontwikkelen, coördineren en verzorgen van onderwijs binnen de opleiding Kunstgeschiedenis, zowel op het gebied van de Architectuurgeschiedenis als ook binnen meer algemene vakken van de opleiding:

 • Hoor- en werkcolleges, dagexcursies, met name in het eerste jaar;
 • scripties begeleiden;
 • een actieve bijdrage leveren aan het ontwikkelen en implementeren van verbeteringen in didactiek en/of inhoud van het onderwijs;
 • het bijhouden van de vakliteratuur en het integreren van nieuwe onderzoekinzichten in het te verzorgen onderwijs;
 • het deelnemen aan commissies en werkgroepen.

Functie-eisen

Kandidaten dienen in het bezit te zijn van de volgende kwalificaties:

 • Masteropleiding in een relevant vakgebied, bij voorkeur Kunstgeschiedenis met Architectuurgeschiedenis als specifiek gebied; bij voorkeur gepromoveerd.
 • breed inzetbaar in het onderwijsprogramma van Kunstgeschiedenis op diverse niveaus;
 • uitstekend op de hoogte van ontwikkelingen in het vakgebied en internationale literatuur;
 • brede oriëntatie in de Architectuurgeschiedenis; vaardigheid om ook transhistorisch te werk te gaan;
 • aantoonbare ervaring met het geven van hoor- en werkcolleges en met scriptiebegeleiding;
 • in het bezit van een Basiskwalificatie Onderwijs, of de bereidheid om deze binnen twee jaar te behalen (het behalen van een Basiskwalificatie Onderwijs is een voorwaarde voor een vast dienstverband aan een universiteit);
 • affiniteit met het gebruik van ICT in academisch onderwijs;
 • in staat om te functioneren in meer dan één onderwijsprogramma;
 • enige organisatorische ervaring en vaardigheden;
 • betrouwbare teamspeler;
 • goede beheersing van het Nederlands en Engels. Indien je geen Nederlands spreekt, dient binnen twee jaar van de arbeidsovereenkomst een actieve en passieve beheersing te zijn verworven en het staatsexamen Nederlands als Tweede Taal programma II te zijn behaald.

Arbeidsvoorwaarden

We bieden een tijdelijk dienstverband voor de periode van vier jaar met een proeftijd van twee maanden, met ingang van 1 september 2023. Het dienstverband is voor 30,4 uur per week.

Je salaris bedraagt, afhankelijk van relevante ervaring bij aanvang van het dienstverband, € 2960 tot € 4670 bruto per maand, op basis van 38 uur per week, exclusief 8% vakantie- en 8,3% eindejaarsuitkering. De cao Nederlandse Universiteiten is van toepassing.

Wat bieden we je verder?

 • een enthousiast en warm team dat openstaat voor nieuwe collega’s;
 • een inspirerende academische en internationale werkomgeving in het hart van Amsterdam.
 • een functie waarbij eigen initiatief en input sterk gewaardeerd worden;
 • de mogelijkheid een Basiskwalificatie Onderwijs te halen;
 • de mogelijkheid het staatsexamen Nederlands als Tweede Taal programma II te halen;
 • uitstekende studie- en ontwikkelingsmogelijkheden;

Werkgever

Faculteit der Geesteswetenschappen

De Universiteit van Amsterdam is de grootste universiteit van Nederland, met het breedste opleidingsaanbod. Een intellectueel knooppunt met 42.000 studenten, 6.000 medewerkers en 3.000 promovendi. Verbonden door een cultuur van nieuwsgierigheid. Meer lezen.

De Faculteit der Geesteswetenschappen verzorgt onderwijs en onderzoek met een sterk internationaal profiel in een groot aantal disciplines op het gebied van taal en cultuur. De faculteit is gevestigd in het centrum van Amsterdam en onderhoudt intensieve contacten met vele culturele instellingen in de hoofdstad. Docenten en onderzoekers van de faculteit werken samen in interdisciplinaire onderzoeksverbanden en zijn actief in uiteenlopende onderwijsprogramma’s.

Nieuwsgierig naar onze organisatie en aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een ruime vakantieregeling en ontwikkelmogelijkheden? Hier lees je meer over werken bij de Universiteit van Amsterdam.

Additionele informatie

Voor vragen over de functie of afdeling kun je tijdens kantooruren contact opnemen met:

T: +31 020-5253580

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.