Historici.nl

Gepubliceerd op 02-10-2023

Docent geschiedenis – Universiteit van Amsterdam

Faculteit/Dienst:  Faculteit der Geesteswetenschappen

Opleidingsniveau:  Universiteit

Functie type:  Wetenschappelijk Personeel

Sluitingsdatum:  15 oktober 2023

Vacaturenummer:  12161

Bij de Afdeling Geschiedenis, Europese studies en Religiewetenschappen, verzorgt de capaciteitsgroep Geschiedenis de bachelor-, master-, onderzoeksmaster- en educatieve master Geschiedenis. De masteropleiding kent diverse tracks, waaronder Stadsgeschiedenis, Publieksgeschiedenis en Geschiedenis van de internationale betrekkingen. Het volledige onderwijsprogramma is te vinden via de website van de bachelor Geschiedenisde master Geschiedenis, de Educatieve master Geschiedenis en de Researchmaster Geschiedenis.

Wat ga je doen?

Je draagt bij aan het verzorgen van reeds ontwikkelde onderwijsdelen op het gebied van met name de vroegmoderne en moderne (negentiende en twintigste-eeuwse) geschiedenis en de geesteswetenschappelijke en historische methodologie. Je bent daarnaast breed inzetbaar in het onderwijs voor onderwijsprogramma Geschiedenis en verzorgt inspirerende colleges. Tot de onderwijstaken behoren verder het begeleiden van scripties. Je woont vergaderingen over onderwijsmodules en stafvergaderingen bij en praat hier actief mee over het onderwijs.

Taken en verantwoordelijkheden

Onder supervisie van de (hoofd)docent verzorgen van onderwijs binnen de opleiding Geschiedenis, zowel op het gebied van de vroegmoderne en moderne geschiedenis als ook binnen meer algemene vakken van de opleidingen:

 • verzorgen (hoor)colleges en werkgroepsonderwijs;
 • begeleiden van bachelorscripties;
 • bijwonen overleg en hoorcolleges, voorbereiden onderwijs, actualiseren en vertalen van lesmateriaal of opdrachten, werkvormen kiezen, in overleg met collega’s en hoofddocent;
 • nakijken (eind)opdrachten, scripties en papers en input geven over toetsing(svragen) en invoeren cijfers;
 • coördineren praktische zaken rondom eigen werkgroeponderwijs (zoals administratie, communicatie met studenten);
 • individuele (scriptie-)begeleiding studenten (mentorschap/coaching/stages).

Wat vragen we van jou?

Je verzorgt inspirerende colleges, bent stressbestendig, communicatief vaardig, kunt goed in teamverband werken, en hebt oog voor de diverse achtergronden en talenten van studenten.

Jouw ervaring en profiel

Kandidaten dienen in het bezit te zijn van de volgende kwalificaties:

 • voltooide academische masteropleiding in een relevante discipline;
 • kennis van vroegmoderne en moderne geschiedenis;
 • in het bezit van de Basiskwalificatie Onderwijs (BKO). Indien nog geen BKO behaald is, geldt een verplichting om deel te nemen aan het BKO traject;
 • pedagogisch-didactische bekwaamheid is een pre (in kunnen spelen op de beginsituatie van studenten, ontwikkeld onderwijs kunnen verzorgen, studenten kunnen begeleiden, in staat zijn om een actieve bijdrage te leveren aan overleggen met collega-docenten);
 • goede Nederlandse taalvaardigheid.

Wat bieden we jou?

We bieden een tijdelijk dienstverband voor de periode van vier jaar met een proeftijd van twee maanden, bij voorkeur met ingang van 1 januari, 2024. Het dienstverband is voor 30,4 uur per week.

Je salaris bedraagt, afhankelijk van relevante ervaring bij aanvang van het dienstverband, € 3.226 tot € 5.090 bruto per maand, op basis van 38 uur per week, exclusief 8% vakantie- en 8,3% eindejaarsuitkering. De cao Nederlandse Universiteiten is van toepassing.

Wat bieden we je verder?

 • uitstekende studie- en ontwikkelingsmogelijkheden, waaronder deelname aan het Docent Ontwikkelprogramma en tijd voor professionele ontwikkeling;
 • het behalen van de Basiskwalificatie Onderwijs;
 • een functie waarbij eigen initiatief en input sterk gewaardeerd worden;
 • de mogelijkheid het staatsexamen Nederlands als Tweede Taal programma II te halen;
 • een enthousiast en warm team dat openstaat voor nieuwe collega’s;
 • een inspirerende academische en internationale werkomgeving in het hart van Amsterdam.

Over ons

De Universiteit van Amsterdam is de grootste universiteit van Nederland, met het breedste opleidingsaanbod. Een intellectueel knooppunt met 42.000 studenten, 6.000 medewerkers en 3.000 promovendi. Verbonden door een cultuur van nieuwsgierigheid. Meer lezen.

De Faculteit der Geesteswetenschappen verzorgt onderwijs en onderzoek met een sterk internationaal profiel in een groot aantal disciplines op het gebied van taal en cultuur. De faculteit is gevestigd in het centrum van Amsterdam en onderhoudt intensieve contacten met vele culturele instellingen in de hoofdstad. Docenten en onderzoekers van de faculteit werken samen in interdisciplinaire onderzoeksverbanden en zijn actief in uiteenlopende onderwijsprogramma’s.

Nieuwsgierig naar onze organisatie en aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een ruime vakantieregeling en ontwikkelmogelijkheden? Hier lees je meer over werken bij de Universiteit van Amsterdam.

Vragen?

Voor vragen over de functie of afdeling kun je tijdens kantooruren contact opnemen met:

Sollicitatie

Herken je je in het profiel en ben je geïnteresseerd in de functie, dan zien we je sollicitatie graag tegemoet. Je kunt via onderstaande link online solliciteren. We ontvangen graag in één .pdf (te uploaden in het verplichte veld ‘CV’) een motivatiebrief en cv en de namen en emailadressen van twee referenties.

De reactietermijn sluit op 15 oktober 2023. Sollicitaties die we na de reactietermijn ontvangen, die niet via de link worden verstuurd, of niet compleet zijn, kunnen we helaas niet in behandeling nemen.

De sollicitatiegesprekken vinden plaats in de week van 23 oktober. Een proefcollege kan onderdeel zijn van de procedure.

Als werkgever handhaaft de UvA een beleid van gelijke kansen. We vinden diversiteit belangrijk en zetten ons volledig in om een plek te zijn waar iedereen zich thuis voelt. We koesteren de onderzoekende geest en het doorzettingsvermogen en laten de ruimte om door te vragen. Bij ons vormen nieuwsgierigheid en creativiteit de heersende cultuur.

Wij stellen acquisitie niet op prijs

Solliciteer nu

Docent Architectuurgeschiedenis – Universiteit van Amsterdam
Door Redactie Historici.nl
Twee Docenten Moderne Geschiedenis
Door Redactie Historici.nl
UvA: Docent Vroegmoderne Geschiedenis
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.