Historici.nl

Gepubliceerd op 17-04-2019

Docent(e) 19e- en 20e-eeuwse (kunst)geschiedenis (0,7 fte)

Functieomschrijving

Het departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis (GKG) is op zoek naar breed inzetbare docenten (kunst)geschiedenis met kwaliteiten in het geven van onderwijs op bachelor niveau.

De docent is breed inzetbaar binnen de verschillende afdelingen van het departement. Hij of zij zal zowel worden ingezet voor onderwijstaken binnen de afdeling als voor onderwijstaken die elders in het departement beschikbaar zijn. De focus van de docent komt te liggen op algemene onderwijstaken in de bachelorfase van de opleiding(en) Geschiedenis en/of Kunstgeschiedenis. De docent heeft aantoonbare kennis op het gebied van 19e- en 20e-eeuwse (kunst)geschiedenis.

Functie-eisen

Er zal voorrang worden gegeven aan de kandidaat die in staat is om zowel in het Nederlands als in het Engels te doceren. Het heeft de voorkeur dat de kandidaat gepromoveerd is of zich bevindt in de laatste fase van het schrijven van het proefschrift. De kandidaat heeft eerder onderwijservaring opgedaan in het voortgezet, hoger- en/of wetenschappelijk onderwijs. Dit zal duidelijk in het cv naar voren moeten komen. De kandidaat beschikt over de Basis Kwalificatie Onderwijs of is bereid deze binnen afzienbare tijd te halen.

Arbeidsvoorwaarden

Wij bieden een tijdelijke aanstelling voor een periode van 2 jaar. Bij goed functioneren is er uitzicht op een verlenging van nogmaals 2 jaar. De aanstelling heeft een maximale duur van in totaal 4 jaar. De omvang van de aanstelling is 0,7 fte vanaf 01-08-2019. Bij een taakomvang vanaf 0,7 fte ontvangen tijdelijke docenten binnen deze aanstelling 10% ontwikkeltijd, bedoeld voor het behalen van de Basiskwalificatie Onderwijs (BKO) en andere activiteiten die het perspectief vergroten op een vervolg van de loopbaan.

Verder bieden wij een salaris van minimaal € 2.709,- en maximaal € 4.978,- bruto per maand, bij een volledige aanstelling van 38 uur per week (conform schaal 10 of 11 cao Nederlandse Universiteiten). De inschaling is afhankelijk van opleiding, relevante (werk)ervaring en kennis.

Daarnaast biedt de Universiteit Utrecht aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering. Verder bieden wij goede pensioenvoorzieningen, gedeeltelijk doorbetaald ouderschapsverlof en flexibele arbeidsvoorwaarden. Kijk voor meer informatie op: Werken bij de Universiteit Utrecht.

Werkgever

Een betere toekomst voor iedereen. Die ambitie motiveert onze wetenschappers bij hun toponderzoek en het geven van inspirerend onderwijs. Bij de Universiteit Utrecht werken diverse disciplines intensief samen aan maatschappelijk belangrijke thema’s. Onze focus ligt op Dynamics of Youth, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Sustainability.

Aan de faculteit Geesteswetenschappen zijn ongeveer 6.000 studenten en 900 medewerkers verbonden. De faculteit omvat vier kennisdomeinen: Filosofie en Religiewetenschap, Geschiedenis en Kunstgeschiedenis, Media- en Cultuurwetenschappen en Talen, Literatuur en Communicatie. Met het onderwijs en onderzoek op deze gebieden wil de faculteit bijdragen aan een beter begrip van Nederland en Europa in een sterk veranderende maatschappelijke en culturele context. De enthousiaste en betrokken collega’s en de uitstekende voorzieningen in de historische binnenstad van Utrecht, waar de faculteit is gehuisvest, zorgen voor een inspirerend werkklimaat.

De toekomstige collega’s van het departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis gebruiken kennis van het verleden om de uitdagingen van de hedendaagse samenleving beter te begrijpen. De toekomst van Europa, de dreiging van terrorisme, de toenemende ongelijkheid, nieuwe vormen van burgerschap, de ontwikkeling van globalisering, de omgang met cultureel erfgoed, de rol van de kunst in identiteitsvorming, kunst als politiek statement en de internationale dimensie van de Nederlandse kunst zijn voorbeelden van de thema’s. Het onderzoek naar deze onderwerpen biedt wetenschappelijke verdieping, maar levert ook een bijdrage aan hedendaagse debatten over politieke en sociale uitdagingen, cultuur en internationale betrekkingen.

De organisatie bestaat uit de opleidingen Geschiedenis en Kunstgeschiedenis en is opgedeeld in de verschillende afdelingen Oude Geschiedenis, Cultuur- en wetenschapsgeschiedenis, Economische en Sociale Geschiedenis, Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen, Middeleeuwse Geschiedenis en Politieke Geschiedenis. Het ondersteuningsteam van het departement bestaat uit o.a. een secretariaat, coördinatoren bedrijfsvoering, studieadviseurs en coördinatoren op het gebied van onderwijs en onderzoek.

Additionele informatie

Heeft u vragen over deze positie, dan kunt u contact opnemen met prof. dr. Maarten Prak via m.prak@uu.nl.
Solliciteer op deze vacature via de website van de Universiteit Utrecht.
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.