Historici.nl

Gepubliceerd op 04-06-2021

Dordrechts Museum: Conservator Moderne en Hedendaagse Kunst

Het Dordrechts Museum verbindt mensen, kunst en geschiedenis. Als Conservator Moderne en Hedendaagse kunst ben je verantwoordelijk voor het verzamel- en presentatiebeleid. Vanuit jouw expertise geef je mede vorm aan zes eeuwen schilderkunst in een museum met (inter)nationale uitstraling.

Conservator Moderne & Hedendaagse Kunst

32 uur per week

Wat ga je doen?
Je bent verantwoordelijk voor het verzamel- en presentatiebeleid voor moderne en hedendaagse kunst. Je geeft vorm aan onze ambitie om binnen het Nederlandse museale landschap een onderscheidend profiel voor onze collectie moderne en hedendaagse schilderkunst neer te zetten. Vernieuwend, maar ook passend in het collectiebrede profiel van zes eeuwen schilderkunst. Je ontwikkelt innovatieve en aansprekende ideeën voor tentoonstellingen en programmering moderne en hedendaagse kunst. Tegelijkertijd draag je vanuit jouw expertise bij aan het meer inclusief en divers worden van onze museale programmering en ons verzamelbeleid. Je doet onderzoek naar de collectie, onderhoudt een uitgebreid (inter)nationaal en regionaal netwerk en initieert samenwerkingsverbanden. Als conservator ben je medeverantwoordelijk voor het beheer, behoud en de digitale registratie van deze deelcollectie.

Wat zijn je taken?

  • Concept-ontwikkeling voor tentoonstellingen. Je draagt met ideeën en een kritische blik bij aan de totstandkoming van het tentoonstellingsprogramma modern en hedendaags. Je bent een gedreven tentoonstellingsmaker, kritisch op inhoud en met oog voor publieksvriendelijkheid. Je levert een bijdrage aan de intensivering van ons bereik onder nieuwe doelgroepen.
  • Het versterken en verrijken van de collectie. Je hebt een initiërende en actieve rol bij de totstandkoming van schenkingen, aankopen en bruiklenen. Je kent de collectie moderne en hedendaags kunst en daarmee de hiaten en herkent kansen deze aan te vullen en nieuwe verbindingen te leggen.
  • Onderzoeken en vertellen. Je doet onderzoek naar de collectie moderne en hedendaagse kunst en maakt onderzoeksresultaten toegankelijk via publicaties, lezingen en collectie online. Je bent inhoudelijk aanspreekpunt voor de deelcollectie en representeert het museum in jouw netwerk en richting publiek.

Wat neem je mee?

  • Je beschikt over wo-werk- en -denkniveau met specialisatie moderne en hedendaagse kunst.
  • Je hebt gerichte werkervaring in een soortgelijke functie.
  • Je hebt een uitgebreid (inter)nationaal netwerk binnen deze branche en bent goed op de hoogte van de (inter)nationale ontwikkelingen op het gebied van moderne en hedendaagse kunst.
  • Je bent kritisch, innovatief en gericht op samenwerking, intern en extern.
  • Je beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden.
  • Je beschikt over een uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal.

Waar kom je te werken?
Het Dordrechts Museum verbindt mensen, kunst en geschiedenis. Wij zijn een culturele organisatie (75 fte) van de Gemeente Dordrecht die bestaat uit 3 musea en een archief: het Dordrechts Museum, Huis Van Gijn, Het Hof van Nederland en het Regionaal Archief Dordrecht. Wij geloven dat historisch besef en gevoel voor schoonheid het leven van iedereen verrijkt en zo bijdraagt aan een betere samenleving. Daarom willen we een zo breed en divers mogelijk publiek laten kennismaken met geschiedenis en kunst, binnen en buiten onze locaties en online. Als conservator ben je werkzaam binnen de afdeling Collecties.

Het Dordrechts Museum, een van de oudste musea van Nederland, is een museum van zes eeuwen schilderkunst en heeft een (inter)nationale uitstraling. Naast sterke clusters 17de en 19de eeuw, heeft het museum een gevarieerde en mooie collectie moderne en hedendaagse schilderkunst. Deze wordt actief en gericht uitgebreid via onder andere een presentatieprogramma voor eigentijdse kunst (zaal 13), kunstenaarsopdrachten, tentoonstellingen modern/hedendaags en de tweejaarlijkse kunstprijs De Scheffer. Sinds 2020 is het aankoopbudget voor naoorlogse kunst aanzienlijk verhoogd, mede dankzij het Mondriaanfonds.

Wat bieden we jou?
Wij bieden een uitdagende en afwisselende baan met een salaris dat – afhankelijk van opleiding en ervaring – maximaal € 5.169,- (schaal 11, cao gemeenten) op basis van een 36-urige werkweek bedraagt.

Het Dordrechts Museum streeft naar een evenwichtig samengesteld personeelsbestand. Bij gelijke geschiktheid wordt hiermee rekening gehouden. Wij zijn een moderne werkgever. Wij kennen uitstekende arbeidsvoorwaarden op het gebied van reiskosten, flexibele werktijden, verlofregelingen en studiefaciliteiten. Daarnaast beschik je als medewerker over een Individueel Keuzebudget van 17,05% van je bruto jaarsalaris. Je beheert dit budget zelf en kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om dit (of een deel hiervan) te laten uitbetalen of er vakantie-uren van te kopen.

Solliciteren of meer weten?
Ben je enthousiast geworden? Reageer dan voor 20 juni 2020 via de sollicitatiebutton. Heb je vragen? Neem dan contact op met Annette de Vries, hoofd collecties Dordrechts Museum, via 06-362 026 57. Of kijk op www.dordrechtsmuseum.nl voor meer informatie over de organisatie.

De eerste gespreksronde staat gepland in week 26 op 29 juni in de middag of 1 juli in de middag. De tweede gespreksronde staat gepland in week 27 op 6 juli in de middag of 8 juli in de ochtend.

Deze vacature wordt tegelijkertijd intern en extern opengesteld. Bij gelijke geschiktheid krijgen interne reacties voorrang in de sollicitatieprocedure.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.