Historici.nl

Gepubliceerd op 30-01-2023

Drents Archief – Twee Senior Adviseurs Digitale Informatievoorziening

Het Drents Archief vertelt het verhaal van Drenthe. In ons Regionaal Historisch Centrum (RHC) geven we invulling aan de wettelijke taak om de archieven van onze partners – Gemeente Assen en het Rijk – te beheren en vervullen we een publieke taak om de schatten aan informatie die we in onze depots bewaren voor een breed publiek toegankelijk te maken. Stukken uit vluchtelingenkamp Westerbork, signalementskaarten van bedelaars rond 1900, een kaart van de verdwenen havezathe in Dwingeloo en de allereerste handgeschilderde affiches van de TT. 

Als gevolg van het digitaal werken, is er ook steeds meer ‘digital born’ archiefmateriaal. En zoals we in onze depots zorgdragen voor bewaring ‘tot in de eeuwigheid’, garanderen we dat ook voor digitale informatie. Met een klein, maar bevlogen team van dertig professionals en veertig vrijwilligers bereiden we ons voor op een toekomst waarin duurzaam digitaal archiefbeheer de boventoon voert.

Het Drents Archief heeft daartoe een digitaal archiefdepot ontwikkeld, het zogenoemde e-depot. In samenwerking met enkele Drentse gemeenten en de provincie Drenthe zijn vanaf begin 2021 pilots gestart in voorbereiding op het in productie nemen van het Drentse e-depot in 2024. De pilots op het gebied van videotulen, zaaksystemen en bijvoorbeeld GIS-bestanden worden door het e-depot projectteam begeleid en uitgevoerd. Hetzelfde geldt voor minder technische zaken als de uiteindelijke presentatie en het gebruiksgemak. Tevens worden alle randvoorwaarden zoals het interne beheer, informatiebeveiliging en preserverings- en metadatabeleid voorbereid en geïmplementeerd. Belangrijk is het contact met de aangesloten en nog aan te sluiten organisaties in Drenthe, waarvoor wij regelmatig op pad gaan, workshops verzorgen en informatiebijeenkomsten organiseren. Het e-depot projectteam bestaat uit twee functioneel beheerders, twee adviseurs digitale informatievoorziening en een projectleider en wordt aangevuld door interne en externe expertise waar nodig.

Vanwege het vertrek van één van de adviseurs en uitbreiding van het team zijn wij op zoek naar 

Twee Senior Adviseurs Digitale Informatievoorziening
(aantal uren in overleg)

Jouw profiel

Je hebt een heldere visie op duurzame toegankelijkheid en vanwege je relevante werkervaring in bij voorkeur een gemeentelijke organisatie ben je goed op de hoogte van de ontwikkelingen op dit vakgebied. Als senior Adviseur Digitale Informatie help je het MT om de lijnen naar de toekomst uit te zetten.

Je bent in staat om de (gemeentelijke) organisaties te adviseren over een goede digitale informatiehuishouding en aansluiting op het e-depot. Je vindt het belangrijk om met verschillende toepassingen de verschillende eindgebruikers te ondersteunen in hun zoektocht naar duurzame opslag van informatie. Je weet daarbij op natuurlijke wijze de aansluiting met de organisaties te maken.

Hierbij ben je onmiskenbaar de senior-adviseur, op de inhoud en in de aanpak en stevigheid in advisering vanuit een verbindende rol. Je treedt op als enthousiaste trekker en onderhoudt de contacten met de aangesloten organisaties en initieert gesprekken met nog aan te sluiten organisaties. 

Het zit in jouw aard om proactief mee te denken over wat in je werk beter kan en hoe het beter kan. 

Daarnaast ben je:

 • In het bezit van een relevante HBO- of universitaire opleiding op het gebied van ICT of informatiemanagement en/ of relevante werkervaring op dit gebied; 
 • Bekend met methoden, technieken, applicaties en systemen op het gebied van digitaal informatiebeheer;
 • Communicatief vaardig (mondeling en schriftelijk);
 • Klantgericht en je hebt oog voor mogelijkheden voor (potentiële) klanten en aanvullende dienstverlening;
 • Bewust van bestuurlijke verhoudingen en heb je focus op doelstellingen;
 • Toegankelijk; je kunt goed luisteren en bent in staat anderen mee te nemen;
 • In het bezit van een rijbewijs;
 • Affiniteit met erfgoed is een pré.

Wat bieden wij

Het Drents Archief is een informele organisatie waar persoonlijk en professioneel contact centraal staat. Als Senior Adviseur Digitale Informatievoorziening kom je te werken in een klein team. Jij en je collega’s kunnen altijd op elkaar terugvallen voor vragen en advies. In het team staat een open communicatie centraal. Als jij houdt van uitdaging, afwisseling en een goede werksfeer dan ben je hier op je plek. Je krijgt volop de ruimte om jouw brede en actuele kennis van digitale informatievoorziening om te zetten in concrete en zichtbare resultaten.

Verder bieden wij:

 • Een tijdelijk dienstverband voor de duur van 1 jaar. Voor afloop van deze periode wordt met je besproken of de tijdelijke aanstelling wordt voortgezet voor onbepaalde tijd;
 • Het Drents Archief volgt de rechtspositie Rijk (Cao Rijk). De functie is gewaardeerd in schaal 11 (min. € 3.503,53 / max € 5.342,27 bij een 36-urige werkweek). Het precieze bedrag stemmen we af op jouw kennis en ervaring. Naast je salaris ontvang je een IKB-budget van 16,37% van het bruto jaarsalaris dat je vrij kunt besteden. Jouw pensioen wordt ondergebracht bij het ABP;
 • We vinden het belangrijk dat jij je bij ons thuis voelt en je maximaal kan ontwikkelen in en naast je loopbaan. Daarom meten wij continu het werkplezier en de vitaliteit van onze medewerkers zodat wij op tijd en adequaat op (geanonimiseerde) signalen kunnen reageren;
 • Bij het Drents Archief ben je vrij om jouw ideeën te delen; de lijntjes zijn kort en er is ruimte voor jouw inbreng;
 • Jouw werkplek stem je af op de werkafspraken en jouw persoonlijke situatie. Ons kantoor in het historisch centrum van Assen, op loopafstand van het NS-station, wordt zo steeds meer een plek voor samenwerking en ontmoeting. Schrijf-, denk- en uitvoerende werkzaamheden kan je desgewenst elders doen. Je wordt hierbij gefaciliteerd met een laptop en mobiele telefoon.

Informatie en solliciteren

Ben je enthousiast geworden? Laat ons weten hoe we met jou in contact kunnen komen!

Als jij je curriculum vitae en motivatiebrief mailt naar vacature@drentsarchief.nl dan kunnen we een afspraak maken en bespreken hoe jij denkt deze functie binnen het team e-depot verder vorm te kunnen geven. Dan kunnen we ook bespreken voor hoeveel uren jij beschikbaar bent.

Heb je nog vragen? Bel dan op maandag of donderdag voor meer informatie met Bas Gast, projectleider e-depot, via 0592 – 313 523.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.