Historici.nl

Gepubliceerd op 19-10-2021

Drents Museum Conservator Externe Betrekkingen

Het Drents Museum toont een blik op de wereld en biedt de wereld een blik op Drenthe; het museum is van en voor iedereen.

Wij zijn het Drents Museum in Assen. We zijn een toonaangevend museum in Nederland waar jaarlijks gemiddeld 200.000 bezoekers komen, waaronder families met kinderen, echtparen op leeftijd, jongeren uit de Randstad en scholen uit de regio. Zij komen allemaal kijken naar onze grote internationale tentoonstellingen als het Chinese Terracotta Leger, schatten uit Iran, schilderijen uit Amerika, Rusland en Italië en naar de kunst en geschiedenis van onze eigen collectie, waaronder de wereldberoemde veenlijken als het meisje van Yde en de schilderijen van Vincent van Gogh.

Natuurlijk besteden wij ook aandacht aan de Drentse geschiedenis met Drentse iconen en verhalen, zoals over de zanger Harry -Cuby- Muskee (Window of my Eyes), de gevierde TT-coureur Egbert Streuer en binnenkort de geschiedenis van de Molukkers in Drenthe.

Wij hebben onlangs ons spectaculaire Bar Brasserie Pingo geopend, door velen al het mooiste museumcafé van Nederland genoemd.

De ambitie van het museum is groot: spraakmakende tentoonstellingen organiseren, een nieuwe presentatie realiseren met onze eigen collectie. Daarbij willen we veel bezoekers verwelkomen met een grote diversiteit en deze een prachtige beleving bezorgen. En aan die beleving kun jij bijdragen!

Kun jij mensen en organisaties met elkaar verbinden?
Help jij graag de museale buren met jouw kennis en advies?
Ben jij een creatieve denker en doener?
Weet jij hoe je collecties én kennis toegankelijk kunt maken voor anderen?
Heb je affiniteit met de museale (publieks)doelstellingen?
Ben jij een echte teamspeler?

Solliciteer dan nu!

Wij zoeken een erfgoedtalent voor een verbindende rol in de functie van

Conservator Externe Betrekkingen

24 tot 32 uur per week

Wat ga je doen?
Je werkt aan het versterken van een museaal Drenthe. Binnen het team conservatoren ben je verantwoordelijk voor het toegankelijk maken van kennis en collecties voor andere musea en personen in de provincie. Je gaat actief op zoek naar de vragen en behoeften die er leven, geeft advies en brengt een relevant netwerk tot stand waar alle deelnemers maximaal van kunnen profiteren. Je beantwoordt algemene vragen over de collectie en verwijst zo nodig door. Ook lever je een bijdrage aan de ambitie van het museum om de ‘portal’ van Drenthe te zijn, waarbij het maken van een langdurige verbinding met de omgeving het belangrijkste doel is. Op die manier hopen we de mobiliteit van cultuurliefhebbers in het cultuurrijke Drenthe te vergroten.

Wat vragen we van je?
Je hebt een relevante opleiding op academisch niveau (bijvoorbeeld erfgoedstudies, cultuurgeschiedenis) en affiniteit met Drentse kunst en Drents erfgoed. Uit jouw CV blijkt dat je een verbinder bent én dat je op dat vlak ook projecten hebt gedaan. Je bent in staat (wetenschappelijke) informatie voor een breed publiek toegankelijk te maken. Zowel mondeling als schriftelijk kom je goed uit je woorden. Als je de Drentse taal machtig bent, is dat een pre. Jouw sociale vaardigheden stellen je in staat om een goede band op te bouwen met relevante groepen binnen en buiten het vakgebied. Je neemt initiatieven in deze nieuwe functie en je kunt omgaan met de ruimte voor eigen invulling. Met jouw persoonlijkheid lever je een bijdrage aan de wens van het museum een waardevolle ‘naober’ te worden voor de museale buren. Voor deze functie is het nodig dat je in bezit bent van een rijbewijs.

Wat bieden we je?
Een inspirerende werkomgeving met prachtige collecties. Een functie die ruimte biedt aan jouw creativiteit en collega’s die graag hun kennis met je willen delen én van jou willen leren.

Deze, voorlopig tweejarige, positie is mede mogelijk geworden dankzij een subsidie van het Mondriaanfonds. Het salaris is afhankelijk van leeftijd en ervaring (tussen € 2.840 en € 4.053 bruto per maand bij een volledig dienstverband) en de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn zonder meer goed te noemen. Het museum volgt de Museum CAO.

Informatie en reageren
Informatie over deze functie kun je opvragen bij mevrouw Annemiek Rens, Hoofdconservator, a.rens@drentsmuseum.nl.

Het Drents Museum is overtuigd van de kracht van diversiteit en representatie. Daarom zoeken we actief naar uiteenlopende perspectieven en achtergronden in onze medewerkers. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar de kandidaat die de diversiteit binnen het team versterkt. Mensen met een bi-culturele of migratieachtergrond moedigen wij extra aan om te solliciteren. Het Drents Museum past bij deze sollicitatieprocedure de zogenaamde ‘Rooney Rule’ toe.

Wil jij werken in een creatieve en inspirerende omgeving? Stuur dan een mail met CV en motivatie vóór 1 november 2021 naar pomuseum@drentsmuseum.nl onder vermelding van ‘Conservator externe betrekkingen Drents Museum’. De gesprekken vinden plaats op dinsdag 9 november 2021.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Drents Museum: Registrator
Door Redactie Historici.nl
Drents Museum: Medewerker Programma en Participatie
Door Redactie Historici.nl
Museumdocent – Drents Museum 
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.