Historici.nl

Gepubliceerd op 10-08-2021

Drents Museum: Medewerker Programma en Participatie

Wij zijn het Drents Museum in Assen. We zijn een toonaangevend museum in Nederland waar jaarlijks gemiddeld 200.000 bezoekers komen, waaronder families met kinderen, echtparen op leeftijd, jongeren uit de Randstad en scholen uit de regio. Zij komen allemaal kijken naar onze grote internationale tentoonstellingen als het Chinese Terracotta Leger, schatten uit Iran, schilderijen uit Amerika, Rusland en Italië en naar de kunst en geschiedenis van onze eigen collectie, waaronder de wereldberoemde veenlijken als het meisje van Yde en de schilderijen van Vincent van Gogh.

Natuurlijk besteden wij ook aandacht aan de Drentse geschiedenis met Drentse iconen en verhalen, zoals over de zanger Harry -Cuby- Muskee (Window of my Eyes), de gevierde TT-coureur Egbert Streuer en binnenkort de geschiedenis van de Molukkers in Drenthe.

Wij hebben onlangs ons spectaculaire Bar Brasserie Pingo geopend, door velen al het mooiste museumcafé van Nederland genoemd.

De ambitie van het museum is groot. Op dit moment werken we aan een spectaculaire nieuwe collectiepresentatie. Dat wordt een echte belevenis: een prikkelende multi-zintuiglijke, theatrale ervaring, met een vleugje magie. Geschiedenis, archeologie en kunst worden daarin gecombineerd tot één groot samenhangend verhaal over de mens. De komende jaren zal de nieuwe collectiepresentatie een grote rol spelen en stellen we de mens (maker én publiek) dan ook centraal. Representatie, inclusiviteit en participatie staan hierbij voorop. En daar kun jij aan bijdragen!

Het team Educatie & Participatie is verantwoordelijk voor publieksbegeleiding, onderwijsprogramma’s, rondleidingen, verdiepende activiteiten en programma’s op maat voor mensen met een beperking. Het team draagt bij aan de toegankelijkheid van het museum en heeft voor de komende vier jaar ambitieuze plannen. We willen als museum een open huis zijn: een plek waar iedereen zich thuis voelt, een instelling die het gesprek faciliteert, binnen en buiten de muren van het museumgebouw. Het Drents Museum zoekt iemand die daarin een cruciale rol zal spelen. Misschien ben jij wel onze gedroomde nieuwe medewerker Programma en Naoberschap.

Medewerker Programma en Participatie

30 uur per week

  • Ben jij een doorbijter en empathische bruggenbouwer?
  • Heb jij ervaring met het ontwikkelen van participatieprogramma’s?
  • Wil je met hoofd, hart en handen werken aan diversiteit, inclusie en toegankelijkheid?
  • Ben jij een organisatietalent dat het overzicht houdt maar ook van aanpakken weet?
  • Heb je affiniteit met cultureel erfgoed?
  • Spreek en schrijf je vloeiend Nederlands, maar ook Engels en eventueel Drents?

Dan ben jij degene die we zoeken!

Wat ga je doen?
Je ontwikkelt en produceert een meerstemmige programmering in uiteenlopende vormen: van podcast tot picknick en van symposium tot festival. Je verbindt je aan relevante partners en weet daardoor wat er speelt in de gemeenschappen waarmee en waarvoor je programma’s ontwikkelt. Je werkt bovendien aan publieksparticipatie als onderdeel van de nieuwe multi-zintuiglijke, spectaculaire collectiepresentatie. Ook zet je een participatiestructuur op waarmee uiteenlopende vormen van samenwerking ingebed worden in de organisatie. Denk bijvoorbeeld aan adviescommissies, creatieve samenwerkingsverbanden, clubs, werkgroepen, een kinderbestuur en/of jongerenteam. Je bouwt mee aan een netwerk van duurzame en wederkerige relaties. Daarmee krijgen participatie en co-creatie een vaste plek binnen de organisatie. Je treedt ook op als gespreksleider en zet je in voor het creëren van een veilige, open sfeer.

Wat vragen we van je?
We zoeken een doorbijter met een missie: iemand die betrokken is, initiatief toont, niet bang is voor een uitdaging, zich ergens in vast kan bijten, geïnteresseerd is in anderen en een hands-on-instelling heeft. Je speelt in op de waan van de dag maar werkt ook aan lange termijn vraagstukken. We zoeken daarom een organisatietalent dat hoofd- van bijzaken kan scheiden, het vermogen heeft om te schakelen tussen micro- en macroniveau en helder kan communiceren.

Je hebt ervaring met participatietrajecten en het ontwikkelen van inhoudelijke programma’s. Je weet hoe je moet werken met groepen en hebt ervaring in het culturele of sociaal-maatschappelijke veld. Je beschikt over een netwerk dat je effectief kunt inzetten. Aantoonbare relevante ervaring vinden we belangrijker dan de opleiding die je hebt gevolgd. We zijn benieuwd naar jouw talent en hoe jij het verschil maakt voor ons museum!

Je bent flexibel inzetbaar, als dat nodig is ook in weekenden en ’s avonds. Je kunt goed samenwerken in een team en vindt het leuk om trainingen en workshops te volgen om jouw kennis en vaardigheden uit te breiden.

Wat bieden we je?
Een inspirerende werkomgeving met enthousiaste collega’s. Het Drents Museum heeft grote plannen. Dit zorgt de komende jaren voor spannende en interessante uitdagingen!

Deze positie is mede mogelijk geworden dankzij een subsidie van het Mondriaanfonds. Je krijgt een jaarcontract voor 30 uur met optie tot verlenging of vast contract, afhankelijk van de omstandigheden. Het salaris is afhankelijk van opleiding en ervaring en ligt tussen € 2.500,- en € 3.370,- bruto per maand bij 36 uur. We volgen de Museum CAO waarvan de secundaire arbeidsvoorwaarden goed zijn.

Informatie en reageren
Heb je vragen over deze functie? Bel of mail met Rianne Schoonderbeek, coördinator Educatie & Participatie, mail: r.schoonderbeek@drentsmuseum.nl of bel: 06-27088279

Het Drents Museum is overtuigd van de kracht van diversiteit en representatie. Daarom zoeken we actief naar uiteenlopende perspectieven en achtergronden in onze medewerkers. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar de kandidaat die de diversiteit binnen het team versterkt. Mensen met een bi-culturele of migratieachtergrond moedigen wij extra aan om te solliciteren. Het Drents Museum past bij deze sollicitatieprocedure de zogenaamde ‘Rooney Rule’ toe.

Wil jij werken in een creatieve en inspirerende omgeving?
Stuur dan een mail met jouw CV en motivatie vóór 16 augustus 2021 naar pomuseum@drentsmuseum.nl onder vermelding van ‘Medewerker Programma en Participatie / Naoberschap’. De gesprekken worden gehouden op maandag 23 en dinsdag 24 augustus 2021.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Museumdocent – Drents Museum 
Door Redactie Historici.nl
Drents Museum| Conservator Externe Betrekkingen
Door Redactie Historici.nl
Drents Museum: Registrator
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.