Historici.nl

Gepubliceerd op 29-07-2012

Een jonge historicus op banenjacht

Uit het werken aan het uitbrengen van Acta Historica haal ik als historicus een hoop voldoening. Het opzetten en redigeren van een historisch tijdschrift is mijns inziens een prima manier om na je studie bezig te blijven met serieuze geschiedschrijving, en het is ook gewoon erg leuk.

Daarbij valt het niet altijd mee om met een studie Geschiedenis je, al dan niet droge, brood te verdienen. Bijvoorbeeld: na enkele maanden plezierig werk aan een historisch onderzoeksproject bij het IISG ben ik helaas weer buiten de wereld van de professionele geschiedschrijving beland. Nu zou dat op zich niet zo’n probleem zijn, ware het niet dat ook buiten de historische sector de rijen van de arbeidsmarkt zich sluiten, met als gevolg dat ik na het versturen van zo’n 150 sollicitatiebrieven welgeteld één keer op gesprek heb mogen komen, helaas zonder resultaat.

Daar sta je dan, keurig binnen vier jaar afgestudeerd, zoals politici in Den Haag het graag zien, met een Masterdiploma op zak. Er is echter geen bedrijf dat zijn vingers brandt aan ‘onervaren’ werknemers in deze tijd. Het is spijtig, maar we kunnen nu eenmaal niet jong en nét afgestudeerd zijn, en tegelijkertijd jaren werkervaring hebben. Wanneer je een blik werpt op een vacaturesite naar keuze valt direct op hoezeer men zit te springen om managers, zakelijk leiders of coördinatoren van het één of ander. De startersbaan is lijkt vrijwel van de arbeidsmarkt verdwenen te zijn, en is vaker dan niet vervangen door een stage. Dat is ook een manier om de kosten te drukken, en geef die bedrijven eens ongelijk, in deze struggle for life moet ieder zijn hoofd boven water zien te houden en helaas blijkt dan dat niemand op jonge historici zit te wachten.

Genoeg negativiteit nu, er zitten natuurlijk ook positieve kanten aan deze situatie. Zonder baan heb je immers geen enkele kans om een hypotheek te krijgen en een huis te kopen, waardoor je dus rustig kunt afwachten, gedwongen of niet, tot de huizenprijzen nog wat dalen. En tot je een baan hebt gevonden, heb je alle tijd ervaring op te doen met het schrijven van historische artikelen, of het lezen van een interessant geschiedenisboek. En mocht je dan denken dat je pennenvruchten zeer geschikt zijn om aan de rest van geschiedenisminnend Nederland te laten lezen, mail dan gerust eens naar redactie@actahistorica.nl of neem een kijkje op onze website.

Wouter van Dijk

Acta Historica is hét nieuwe platform voor beginnende historici. De redactie vertelt elke maand wat hen bezig houdt. Van historisch onderzoek tot de banenjacht voor pas afgestudeerde historici.

Acta Historica is een jong digitaal historisch tijdschrift. Wij bieden beginnende historici een kans hun historische onderzoek ter publicatie te bewerken tot artikel in één van de twee halfjaarlijkse uitgaven van Acta Historica. Ook bevindt zich op onze website een recensiepagina waarop tal van recensies van nieuwe historische publicaties verschijnen, geschreven door beginnende historici. Dit is het eerste van een reeks blogs die leden van de redactie van Acta Historica onder persoonlijke titel zal schrijven voor Historici.nl.

Het nut van netwerken
Door Redactie Historici.nl
Blog: Early Dutch Books Online: een pleidooi voor slordig en veel
Door Redactie Historici.nl
(Historische) wetenschap in Nederland: wat is er mis?
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.