Historici.nl

Gepubliceerd op 03-08-2021

Eindhoven Museum: Hoofd Collecties & Onderzoek

Eindhoven Museum is het stedelijk cultuurhistorisch museum van de stad en regio Eindhoven. Het museum omvat met het preHistorisch Dorp hét openluchtmuseum van Brabant, waar bezoekers van jong tot oud actief het alledaagse leven uit de perioden van jagers en verzamelaars tot en met de Tachtigjarige Oorlog ontdekken. Daarnaast heeft het museum een regionale cultuurhistorische collectie van circa 23.000 objecten. Met het meerjarenprogramma Museum door de Stad wordt de recente geschiedenis op wisselende plekken en momenten dichtbij bewoners gebracht. Naast 10 medewerkers en circa 25 seizoenmedewerkers, zijn zo’n 140 vrijwilligers bij het Eindhoven Museum betrokken.

Hoofd Collecties & Onderzoek

38 uur per week

Eindhoven Museum werkt de komende jaren aan een nieuw concept VONK* om beide museumdelen te integreren tot één museumbeleving, waar de gehele geschiedenis van de stad en regio op een unieke wijze voor een breed publiek wordt ontsloten. VONK* wordt een creatieve plek waar geschiedenis, maken en technologie samenkomen. Een museum dat, samen met bezoekers, constant aan zichzelf bouwt en bezoekers een interactieve ervaring biedt, waar low en high tech heden en verleden verbinden en dit op spectaculaire wijze verbeelden. Kortom: een museum dat alleen in Eindhoven kan ontstaan en floreren. Om VONK* van een solide inhoudelijke basis te voorzien, zullen de komende jaren een zestal thema’s onderzocht en uitgewerkt worden. Daarvoor zijn wij op zoek naar een hoofd collecties en onderzoek, die hier het voortouw in neemt.

Wat ga je doen?

Als hoofd collecties en onderzoek ben je eindverantwoordelijk voor de afdeling collectie. Je geeft leiding aan de collectiemedewerker en vrijwilligers. Je stelt een meerjaren-onderzoekagenda op, die de inhoudelijke basis legt voor de ontwikkeling van het nieuwe museumconcept VONK*. Je hoofdtaak is het coördineren van de uitvoering van die agenda, waarbij je een uitgebreid programma opstelt dat je deels zelf uitvoert en deels laat uitvoeren door anderen. Vanuit die coördinerende rol bouw je aan een enthousiaste kring van vrijwilligers en experts die jou en je medewerker bijstaan in de uitvoering van onderzoek en beheerstaken voor de collectie. Naast je onderzoekstaken coördineer je het beheer, samenstelling en interpretatie van de collectie. Je stuurt de medewerker en vrijwilligers collectie aan op behoud- en beheertaken, registratie, bruikleenverkeer en onderzoekwerkzaamheden. Naast een inhoudelijk gedreven persoon, ben je bij uitstek iemand die anderen weet te enthousiasmeren en te betrekken bij historisch onderzoek en de collectie.

Je werkt nauw samen met de directeur-bestuurder, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van VONK* en met het hoofd preHistorisch Dorp, die verantwoordelijk is voor de voorlopige implementatie van de resultaten van het onderzoek in het huidige openluchtmuseum, als opmaat voor de groei naar VONK*.

“De collectie van Eindhoven Museum is het geheugenpaleis van de stad” – Ward Rennen, directeur-bestuurder Eindhoven Museum.

Word jij onze nieuwe collega?

Jij brengt mee:

 • Academisch geschoold in kunstgeschiedenis, cultuurhistorie of een museale vakopleiding.
 • Kennis en ervaring met registratie, beheer en behoud van collecties.
 • Vaardig en theoretisch en methodologisch onderlegd in het doen van historisch (collectie-)onderzoek.
 • Ervaren in het schrijven van museumteksten voor zowel vakspecialisten als een breed publiek.
 • Ervaring en kennis in leidinggeven, in het bijzonder het aansturen van vrijwilligers en het activeren van (erfgoed)gemeenschappen bij collecties en lokale geschiedbeoefening.
 • Coördinerende, contactuele en organisatorische kwaliteiten.
 • Goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden in het Nederlands en Engels.

Jouw karakter

 • Inhoudelijk gedreven en analytisch.
 • Nauwkeurig en accuraat.
 • Communicatief en in staat om complexe zaken begrijpelijk te maken voor een breed publiek.
 • Teamplayer en netwerker.
 • Proactief en ondernemend.

Wat krijg je ervoor terug?

 • Een afwisselende functie binnen een groep enthousiaste medewerkers én vrijwilligers.
 • Veel vrijheid in uitvoering van je werkzaamheden.
 • Twee unieke werkplekken, waarvan een in een historische setting van het preHistorisch Dorp en de ander bij het museumdepot.
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden conform de cao Dagrecreatie, schaal 9.
 • Gratis entree voor jou, je partner en je kinderen en korting in de winkel.
 • Tijdelijke aanstelling van een jaar met uitzicht op verlenging en vaste aanstelling bij functioneren naar tevredenheid.
 • 23,75 vakantiedagen.
 • Werkdagen en –tijden zijn in onderling overleg.

Een museum van ons allemaal
Eindhoven Museum streeft een inclusieve organisatie na die ruimte biedt aan iedereen. Wij geloven in de kracht van de diversiteit van onze medewerkers. Diversiteit draagt bij aan een betere aansluiting bij de behoeftes van onze bezoekers waardoor we ze samen de mooiste museumervaring kunnen laten beleven. Wij hebben daarom alle unieke talenten nodig. Je bent van harte welkom!

Enthousiast geworden?
Stuur je motivatie met cv uiterlijk zondag 15 augustus 2021 naar y.lammers@eindhovenmuseum.nl. ter attentie van Yvonne Lammers. Inhoudelijke vragen kunnen per mail gesteld worden via hetzelfde e-mailadres. Kijk voor meer informatie op www.eindhovenmuseum.nl. De eerste sollicitatiegesprekken willen we plaats laten vinden op woensdag 1 september. De tweede ronde vindt plaats op woensdag 8 september.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Eindhoven Museum: Hoofd Collecties en Onderzoek
Door Redactie Historici.nl
preHistorisch Dorp: Educatiespecialist
Door Redactie Historici.nl
Eindhoven Museum / preHistorisch Dorp: Groepsbegeleider
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.