Historici.nl

#opstand
#cultuur en kunst
#politiek en bestuur
#maatschappij
#wetenschap en techniek
#oorlog en krijgsmacht
#economie en financiën
#kerk en religie
#overzeese gebieden
#scheepvaart
#onderwijs
#erfgoed
#archieven
#kolonialisme
#recht
#Tweede Wereldoorlog
#gender
#inclusiviteit
#slavernij

16-24 april 2016: Nationale Museumweek 2016

16 apr - 24 apr 2016
Van 5:00 - 13:00uur

315 musea hebben hun eigen “Pronkstuk” uitgekozen. Tijdens de Nationale Museumweek 2016 (16 – 24 april) zijn die pronkstukken te bewonderen in de musea. De specifieke activiteiten van de verschillende musea zijn nu al te zien op de site nationalemuseumweek.nl. Tijdens de Nationale Museumweek 2016 mogen 1,2 miljoen Museumkaarthouders een museumbezoek cadeau doen.

De Nationale Museumweek 2016 wil weer een zo groot en divers mogelijk publiek bereiken. Honderden musea gaan daarom gedurende die week het publiek verrassen, prikkelen en inspireren met kunst en erfgoed, met ons aller museumschatten: Ons échte Goud! Het beoogde resultaat van de Nationale Museumweek is een sterkere reputatie van alle musea en meer waardering voor museale collecties bij het grote publiek.

Tijdens deze week staan vijf Gouden Pronkstukken in de schijnwerper. Die worden extreem uitvergroot en in blinkend goud tentoongesteld op drukke openbare plaatsen verspreid in het hele land. Door de indrukwekkende grootte van deze pronkstukken kan niemand meer om #OnsEchteGoud heen. Passanten raken als vanzelf geconfronteerd en hopelijk ook geïnspireerd.

Gouden Pronkstukken

  • Utrecht ‘Hondekop’ 15 t/m 17 april Domplein
  • Kampen Drinkhoorn 18 t/m 20 april Vispoort
  • Middelburg Eva 19 t/m 21 april Markt
  • Leeuwarden Zwaard van Grutte Pier 20 t/m 22 april Wilhelminaplein
  • Maastricht Mosasaurus 21 t/m 23 april Onze Lieve Vrouweplein

Gouden Gesprekken

Gedurende de hele week vinden er Gouden Gesprekken plaats om uitleg en achtergrond te geven aan scholieren en omstanders over de echte museumschatten. Door prachtige verhalen te vertellen om zo iedereen toch een beetje verliefd te laten worden op de kunst in hun omgeving. Milouska Meulens en Klaas van Kruistum presenteren deze gesprekken.

  • Utrecht Klaas van Kruistum met DJ Jeroen Nieuwenhuize
  • Kampen Milouska Meulens met geschiedenisleraar vh jaar Martijn Vermeulen
  • Middelburg Klaas van Kruistum met actrice Isa Hoes
  • Leeuwarden Milouska Meulens met zanger Tim Douwsma
  • Maastricht Milouska Meulens met paleontologen Anne Schulp en John Jagt

Hadassah de Boer verdiept tijdens drie rondetafelgesprekken de maatschappelijke waarde van musea, hun innovatiekracht en de kunst van het verzamelen op Sublime FM. Op 23 april vindt het laatste gesprek plaats in het Drents Museum in Assen, waarna de tentoonstelling “ABOVE & BEYOND” van Daniëlle Kwaaitaal opent. Gedurende de hele week is elke op elke werkdag, na Nieuwsuur op NPO2, het programma ‘Man en Kunst’ te zien, waarin Lucas de Man de mooiste verhalen aan de mooiste kunstschatten koppelt. “De Klassieken” op NPORadio4 zoekt daarbij de mooiste muziek uit.

Op de site nationalemuseumweek.nl zijn alle activiteiten van de musea te vinden.

Over de Nationale Museumweek

De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie voor musea in Nederland. De vereniging wil zo veel mogelijk inwoners van Nederland kennis laten maken met prachtige museumcollecties door hen te prikkelen, te verrassen, te inspireren met onze kunst en ons erfgoed, met ons aller museumschatten: ons échte goud! Het beoogde resultaat is een sterkere reputatie van musea en meer waardering voor museale collecties bij het grote publiek. De Nationale Museumweek wordt mede mogelijk gemaakt door de deelnemers van de BankGiro Loterij.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.