Historici.nl

22 februari 2020: Memre Anton de Kom, Herdenk Anton de Kom, Herinner Anton de Kom!

22 feb 2020
Van 12:30 - 18:00uur
Amsterdam
Foto

Anton de Kom is een antikoloniaal denker, verzetsstrijder, vader, auteur en dichter. Hij weidde zijn leven aan de strijd tegen kolonialisme en fascisme en schreef een tijdloos boek ‘Wij slaven van Suriname’. Vele decennia na zijn overlijden wordt hij nog steeds herinnerd en is zijn gedachtegoed nog steeds een bron voor inspiratie voor vele generaties. Maar hoe wordt Anton de Kom herinnerd? Wat leren we over het koloniale verleden en de nasleep ervan, in Nederland én in Suriname? Hoe wordt dit verleden gerepresenteerd in schoolboeken, in musea en in erfgoedinstellingen?

Op zaterdag 22 februari 2020, zijn geboortedag, herdenken we Anton de Kom en gaan we met verschillende mensen in gesprek over het gedachtegoed van de Kom en de manier waarop het verleden wordt herinnerd óf vergeten.

  • Nieuwe editie ‘Wij slaven van Suriname’. Er wordt een nieuwe editie van zijn befaamde boek ‘Wij Slaven van Suriname’ uitgegeven door uitgeverij Atlas Contact met een drietal inleidingen die zijn werk in de historische en hedendaagse context plaatsen van Tesssa Leuwsha, Mitchell Esajas en Duco van Oostrum.
  • Debat ‘Zwarte invloed in musea. Hype of structurele verandering in de sector?’ Met vertegenwoordigers van verschillende musea gaan we in gesprek over de recente aandacht voor Suriname, het koloniale verleden en meerstemmigheid in musea en de culturele sector. Is er sprake van een hype of structurele verandering?
  • Documentaire en Q&A Je Kan Toch Lezen’ met Ananta Khemradj. We vertonen de documentaire ‘Je Kan Toch Lezen’ van de maker Ananta Khemradj en gaan we met haar in gesprek over het gebrek aan historische kennis in Suriname over de Decembermoorden.

Wanneer? Zaterdag 22 februari 2020
Waar? The Black Archives / vereniging Ons Suriname. Zeeburgerdijk 19b, 1093 SK Amsterdam
Tijd? 12:30 (aanvang: 13:00 uur) – 18:00 (zie programma hieronder)
Entree? €7,50 per programma onderdeel | €16 voor dagkaart. Studenten en senioren 55+: €5,- per programma onderdeel | €11,- dagkaart

12:30 Deur open: gelegenheid om expositie 100 jaar Surinamers in Nederland te bekijken​

13:00 Je Kan Toch Lezen (47 minuten) + Q&A

‘Je kan toch lezen’ over het gebrek aan historische kennis onder Surinaamse jongeren en de Decembermoorden Met Ananta Khemradj gaan we in gesprek over haar documentaire ‘Je kan toch lezen’. In de documentaire vraagt ze zich af waarom zij en andere Surinaamse jongeren nauwelijks iets weten over het recente, roerige verleden van het land. Na de historische uitspraak waarbij de huidige president van Suriname Desi Bouterse werd veroordeeld is deze vraag extra actueel.

14:30 Pauze: gelegenheid om expositie 100 jaar Surinamers in Nederland te bekijken​

15:00 ‘Boekpresentatie ‘Wij slaven van Suriname’ 2020 editie

In 1934 publiceerde Anton de Kom zijn meesterwerk Wij slaven van Suriname, een literair meesterwerk, persoonlijke en algemene geschiedschrijving en een felle aanklacht tegen racisme en uitbuiting. Het was het eerste boek waarin de Surinaamse geschiedenis beschreven werd vanuit antikoloniaal gezichtspunt, door een afstammeling van slaven die de gevolgen van de koloniale overheersing aan den lijve had ondervonden.

De Kom vertelt hoe het Nederlandse koloniale bewind het land en zijn inwoners onderdrukte, en hoe verschillende Surinaamse bevolkingsgroepen daartegen in opstand kwamen. Met grote eruditie schrijft hij over de verschrikkingen, maar ook over moed, zelfrespect en vrijheid. Bijna 160 jaar na de officiële afschaffing van de slavernij, 86 jaar na publicatie heeft het boek en zijn boodschap niets aan zeggingskracht ingeboet.

15:45 Pauze: gelegenheid om expositie 100 jaar Surinamers in Nederland te bekijken​

16:15 Debat ‘Zwarte invloed in musea: hype of structurele verandering in de sector?’

In 2020 viert Suriname 45 jaar onafhankelijkheid. In aanloop daarnaartoe werden er diverse tentoonstellingen geopendzoals ‘De Grote Suriname tentoonstelling’ in De Nieuwe Kerk, ‘Aan de Surinaamse Grachten’ in het Museum Van Loon en ‘Sabi Suriname’ in het Tropenmuseum. De expo ‘Vereniging Ons Suriname: 100 jaar emancipatie en strijd’ bij The Black Archives vertelt verhalen van emancipatie, strijd en verzet vanuit het perspectief van verschillende generaties Surinamers in Nederland zelf. Het Amsterdam Museum besloot de term ‘Gouden Eeuw’ te vervangen. In het voorjaar van 2019 opende het Mauritshuis de expositie ‘Bewogen Beeld’ waarin het koloniale verleden van Maurits werd erkend. In maart 2020 opent het Rembrandthuis de expo ‘Zwart in Rembrandts tijd’ en in het najaar opent het Rijksmuseum een expositie over Slavernij en het Stedelijk museum over moderne kunst uit Suriname. Terwijl er zo een tien jaar geleden nog een grote stilte was in musea en culturele instellingen rondom het slavernij en koloniale verleden is er nu volop aandacht voor.

Waar komt deze beweging in de culturele sector vandaan? Is het een hype of is er sprake van structurele verandering? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze verandering duurzaam in de sector geborgd blijft?”

17:15 Borrel: gelegenheid om expositie 100 jaar Surinamers in Nederland te bekijken​

18:00 Einde

Kaarten zijn hier beschikbaar
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.